Sovieticii au intrat cu plugul in Romania odata cu "Marele viscol". Era februarie 1954 cand troienele s-au inaltat pana la cinci metri. A fost cea mai grea iarna a secolului trecut. Autoritatile de azi spun ca s-ar putea confrunta cu nameti la fel de mari. Pe atunci, in acel februarie 1954, prin paginile ziarelor din Romania lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, amplele actiuni de deszapezire faceau insa agenda propagandei comuniste. Pe 1 februarie, prima pagina din "Informatia Bucurestiului" era impartita, de exemplu, intre stiri de propaganda inspirate de viscolul teribil care lovise Capitala. Autoritatile nu vorbeau de victime ale degeraturilor, de blocaje, de trenuri inzapezite. Totul era pictat ca un imens efort muncitoresc, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Ce este legea SOPA, proiectul SUA care vizeaza site-urile din toata lumea. Legea SOPA permite Departamentului de Justitie al SUA, precum si proprietarilor drepturilor de autor, sa obtina ordine judecatoresti impotriva site-urilor acuzate ca incalca sau faciliteaza violarea drepturilor de autor. Legea se aplica asupra site-urilor straine (actualele legi din Statele Unite nu acopera site-urile din afara jurisdictiei SUA). In urma protestelor venite din partea a mii de site-uri si de companii din IT, mai multi membri ai Camerei Reprezentantilor si-au retras sprijinul pentru proiectul de lege SOPA. Iar pe 20 ianuarie republicanul Lamar Smith a amanat votul pe aceasta lege in Camera Reprezentantilor pana cand se va ajunge la un consens mai larg, informeaza GreatNews.ro

Riscurile sincronizarii cu Vestul. S-a spus, dupa marile proteste din Occident, ("occupy" si "indignados") ca asistam la "sfarsitul evidentei democratice". E un fel ocolit de a sustine ca, incetul cu incetul, democratiile recente isi dezvaluie natura oligarhica. Cu mai bine de un an inainte, in epoca marilor proteste pariziene impotriva reformei sistemului de pensii, Marcel Gauchet, filosof francez simpatizant al stangii socialiste, descrisese mai fara perdea situatia ca fiind "o tranzitie de la elita la oligarhie". Marcel Gauchet remarcase "o neliniste sociala", generata de faptul ca problemele sfarsesc prin a fi dezbatute in cercuri restranse care nu mai au suficienta legitimitate morala. "Tactica guvernului, explica Gauchet, consta in a-i zapaci pe oameni, amestecand datele tehnice cu principiile", scrie Deutsche Welle.

Bebelusi de zeghe. Barza i-a adus la puscarie. Sectia "mama copil" de la Penitenciarul Targsor a fost ocupata, pana acum, de sapte femei arestate in timpul sarcinii si care au ales sa-si creasca bebelusii dupa gratii. Carmen Bejan, studenta criminala de la Timisoara, ar putea ajunge tot aici, intr-o celula cu cinci paturi. Tanara a ramas gravida in puscarie, in "camera intima". Tatal este un detinut acuzat de trafic de droguri. Costel Tache i-a trimis ultima oara o scrisoare nevestei sale acum o saptamana. Cu un scris de scolar, labartat si intrerupt probabil din cauza unui pix prost, barbatul i-a reprosat ca el face eforturi sa se intereseze de ea si de copilul lor, iar ea nici macar nu catadicseste sa-i raspunda. Integral in EVZ.

Un roman milionar cu doi poli in buzunar. Pasionat de sporturile extreme, Romeo Dunca a inghetat la minus 40 de grade condus de ambitia de a arbora tricolorul la Polul Sud. A indraznit mai mult: si-a vazut moartea cu ochii in raliul Dakar, cea mai periculoasa cursa pe motocicleta din lume. Timisoreanul Romeo Dunca este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din tara si a ales sa isi investeasca banii in vacante mai mult decat neobisnuite. A facut parte din echipe romanesti care au cucerit Polul Sud, Polul Nord si varful Manaslu din muntii Himalaya, situat la o inaltime de 8.156 de metri, relateaza Adevarul.

Gheorghe Ialomitianu, ministrul finantelor publice: Zona euro pe minus, Romania pe plus. Recesiunea zonei euro nu ar trebui sa ne sperie foarte mult. Daca vom atrage banii europeni si daca guvernul va face investitii, vom fi pe plus, spune Gheorghe Ialomitianu, ministrul de finante, intr-un interviu acordat EVZ.

CCR nu lasa portite de scapare pentru comasate. EVZ a obtinut motivatia Curtii inaintea publicarii in Monitorul Oficial. CCR a publicat motivatia deciziei prin care a declarat neconstitutionala legea privind comasarea alegerilor locale si parlamentare. Potrivit judecatorilor CCR, asumarea raspunderii guvernamentale pe aceasta lege este o procedura care nu incalca legea fundamentala avand in vedere perioada scurta de timp ramasa pana la alegeri si necesitatea de a adopta un cadru legislativ in acest interval. "Constitutia nu prevede un numar limita de angajari pe care le poate promova Guvernul intr-o anumita perioada de timp" se arata in motivatia Curtii, anunta EVZ.

Salariul primarului din Ghimpati-Giurgiu: 550 de euro. Averea sa si a familiei: milioane de euro. Desi au salarii de cateva sute de euro pe luna, multi primari de tara au strans in perioada mandatelor averi incredibile. "Romania libera" a descoperit intr-o comuna din judetul Giurgiu un primar care, dupa ce a trecut prin trei mandate si trei partide, se poate lauda acum, impreuna cu familia, cu o avere de cateva milioane de euro. Lumea satului a fost privita mereu doar ca un loc unde saracia este la ea acasa, unde taranii abia isi duc zilele, unde nu exista activitate economica si nici prea multe oportunitati de castig financiar. Lucrurile stau asa doar in ceea ce-i priveste pe localnici. Exista o categorie aparte in mediul rural care invarte sume uriase de bani, care se afiseaza cu masini scumpe si care detine proprietati care pot rivaliza cu orice bogat din oras: primarii si rudele acestora. Continuarea in Romania Libera.

Ultima noapte de ger, prima noapte de viscol. Gerul si ninsorile au pus stapanire pe Romania. Meteorologii anunta ca dupa o saptamana de frig crancen, vremea se va mentine rece. Autoritatea Nationala de Meteorologie (ANM) a emis ieri un nou cod galben, avertizand ca ninsorile vor cuprinde treptat toata tara, de vineri, incepand de la sud-vest. Vantul va bate in rafale, cu 60 de km pe ora, viscolind zapada, iar la munte viteza va ajunge la 90 de kilometri pe ora. Local, stratul de zapada va depasi 20 de centimetri, in special in zonele de deal si de munte. De vineri, ninsorile se vor extinde in toata tara. Vantul va cunoaste intensificari in Muntenia, Dobrogea si in sudul Moldovei, in timp ce la munte va bate cu putere. In Capitala, vremea se va incalzi usor, dar temperaturile vor ramane si asa deosebit de scazute pentru aceasta perioada, -10 grade Celsius in timpul zilei. Integral in Adevarul.

O lume secreta: "ghetourile" aurite ale miliardarilor. Grilaje inalte, paza continua si camere de supraveghere protejeaza Villa Montmorency, o oaza privata cu circa o suta de rezidente din arondismentul 16 din capitala Frantei, cea mai celebra enclava a miliardarilor francezi. Nu este singura comunitate inchisa pentru bogati, ghota optand pentru numeroase altele in lume, dar este cea mai celebra. Bogatilor si foarte bogatilor, Villa Montmorency ("villa" desemneaza loturi de locuinte de standard inalt si foarte securizate), un paradis al glicinelor, le ofera calmul unui oras privat, un inceput de zi marcat de triluri de pasari si un mic dejun pe terase de 120 mp, miros de gazon proaspat tuns, departe de zgomotul metropolei, de mirosul gazelor de esapament, de tumultul milioanelor de locuitori si turisti, scrie Romania Libera.