​Vladimir Putin: Scutul american antiracheta are ca obiectiv subminarea capacitatilor de aparare ale Rusiei. Intr-un documentar difuzat de televiziunea publica rusa, in ajunul unei conferinte pe teme de securitate de la Munich, premierul Vladimir Putin a subliniat din nou faptul ca scutul american antiracheta are ca obiectiv subminarea capacitatilor de aparare ale Rusiei, relateaza RIA Novosti. "Astazi, nici Iranul, nici Coreea de Nord nu reprezinta o amenintare... Astazi, scutul antiracheta are cu siguranta scopul de a neutraliza potentialul nuclear al Rusiei", a declarat Putin in cadrul documentarului intitulat "Politica rece". Putin a mentionat, de asemenea, ca Statele Unite a fost singura tara care a folosit arme nucleare, facand referire la bombardarea Japoniei din 1945. Cea de-a 48 - a Conferinta de Securitate de la Munich, care se va desfasura in perioada 3-5 februarie, isi propune sa ajute Rusia si partenerii occidentali sa ajunga la un "compromis" in ceea ce priveste problema scutului de aparare antiracheta.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Leon Panetta: Israelul ar putea ataca Iranul in primavara - presa. Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, a estimat ca exista o "mare probabilitate" ca Israelul atace in primavara centralele nucleare din Iran, potrivit unui editorial publicat de Washington Post, citat de AFP. Seful Pentagonului, care s-a aflat la Bruxelles cu ocazia unei reuniuni ministeriale a tarilor NATO, a refuzat sa comenteze pe marginea articolului publicat de editorialistul David Ignatius. Potrivit Washington Post, secretarul american al Apararii a estimat ca Israelul ar putea ataca Iranul in aprilie, mai sau iunie, inainte ca Teheranul sa intre intr-o "zona de imunitate" pentru construirea unei bombe nucleare. Panetta a declarat duminica, pe postul de televiziune CBS, ca Teheranul ar putea produce in "aproximativ un an" suficient uraniu imbogatit pentru construirea unei bombe atomice. In luna octombrie, mass-media israeliene dadeau asigurari ca premierul Benjamin Netanyahu si ministrul Apararii, Ehud Barak, sunt in favoarea unui atac asupra Iranului, insa armata si serviciile de informatii s-ar opune.

Egipt: Peste 10.000 de persoane au protestat pe strazile din Cairo. Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene. Ciocniri violente au izbucnit joi, la Cairo, intre politie si manifestantii care au protestat impotriva mortii a 74 de persoane decedate in timpul unui meci de fotbal din Port Said, relateaza AFP, o drama care a "reinviat" protestele impotriva puterii militare. Politia a folosit gaze lacrimogene impotriva grupurilor de manifestanti, care au aruncat cu pietre si au incercat sa se apropie de Ministerul de Interne. Aproximativ 388 de persoane au fost ranite in urma incidentelor, majoritatea fiind asfixiate cu gaze lacrimogene. Aproximativ 10.000 de persoane se afla pe strazile din apropierea Ministerului de Interne, inconjurand astfel numarul mult mai mic de forte de securitate, care stau in spatele zidurilor si a gardurilor din sarma ghimpata, informeaza Associated Press. De asemenea, s-a ajuns in punctul in care protestatarii pot comunica cu fortele de ordine aflate de cealalta parte a barierelor. Mii de protestatari s-au adunat joi seara in Piata Tahrir din centrul capitalei Cairo. "Stiu sa apere un minister, dar nu si un stadion!", au scandat unii dintre manifestanti impotriva Ministerului de Interne. Mii de suporteri ai echipei de fotbal Al Masry, dar si cetateni obisnuiti au marsaluit in incercarea de a intimida Consiliul Suprem al Fortelor Armate si pe liderului acestuia, Hussein Tantaoui, aflat in functie dupa caderea regimului lui Hosni Mubarak. "Acesta nu este un accident sportiv, ci un masacru militar", a strigat multimea. Premierul Kamal al-Ganzouri a anuntat concedierea federatiei egiptene de fotbal, demisia guvernatorului din Port Said, precum si a principalelor forte de securitate ale orasului. Cel mai recent bilant al tragediei anuntat de catre Ministerul Sanatatii arata cel putin 74 morti, inclusiv un politist.

Iranul poate produce patru bombe nucleare - serviciul secret al armatei israeliene. Seful serviciului secret al armatei israeliene, generalul Aviv Koshavi, a afirmat joi ca Iranul este in masura sa produca patru bombe atomice, relateaza AFP. "Astazi, serviciile de informatii internationale sunt de acord cu Israelul ca Iranul a acumulat aproape 100 de kilograme de uraniu imbogatit la 20%, respectiv suficient pentru a produce patru bombe", a spus generalul Aviv Koshavi. "Iranul continua foarte activ eforturile sale pentru dezvoltarea capacitatilor nucleare si avem dovada ca ei (iranienii) incearca sa detina arme nucleare", a adaugat acesta, in cadrul conferintei internationale anuale dedicate securitatii, la Herzliya, in apropiere de Tel-Aviv. Potrivit generalului, "e nevoie de un an pentru ca acest lucru sa fie realizat, pana cand ordinul (autoritatilor iraniene) va fi dat". Israelul acuza Iranul, pe care il considera principalul sau dusman strategic, ca incearca sa obtina arma nucleara sub acoperirea unui program civil, ceea ce Teheranul dezminte. Analistii considera ca Israelul detine un important arsenal nuclear - intre 100 si 300 de ogive - dar statul evreu nu a confirmat niciodata, dar nici nu a infirmat aceste supozitii.

Guvernul britanic vrea doar "imigranti buni", care "adauga calitate vietii" din regat. Guvernul liberal-conservator britanic doreste sa atraga "imigrantii buni": muncitori si studenti calificati, care "pot adauga calitate vietii" tarii, a afirmat joi secretarul de Stat pentru imigratie, Damian Green, citat de AFP. El a precizat ca Marea Britanie nu are nevoie de cadre medii si nici de muncitori necalificati. Tara doreste sa atraga "profesionisti cu inalta valoare adaugata" si "studenti internationali care au inceput o activitate antreprenoriala in timpul studiilor lor universitare in Regatul Unit si care doresc sa ramana dupa studiile lor, pentru a-si dezvolta ideile", a explicat el. Guvernul lui David Cameron s-a angajat sa reduca "cu cateva zeci de mii" soldul migratoriu pana in 2015, fata de 242.000 pentru anul care s-a terminat in septembrie 2010, analizand casatoriile de fatada si "falsii studenti" si plafonand numarul de migranti din afara Uniunii Europene. Imigratia este un subiect sensibil in randul opiniei publice. Muncitorii din Uniunea Europeana sunt liberi sa munceasca in Marea Britanie, dar guvernul de coalitie a redus cu o cincime numarul de vize acordat cetatenilor din afara UE. Secretarul de stat a citat un raport remis guvernului potrivit caruia pana la 23 de posturi dispar pentru muncitorii britanici la sosirea a o suta de migranti non-europeni. El a contestat "vechea idee" potrivit careia "imigratia este un lucru bun deoarece contribuie la PIB", subliniind ca "a fost si inca este punctul de vedere al lui Tony Blair (fostul premier laburist), dar nu este al meu si nici al majoritatii britanicilor".