Finlanda: Sauli Niinisto a obtinut 65.5% in al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Finlanda a votat duminica in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al prezidentialelor. Cei 4,4 milioane de votanti au fost chemati sa aleaga un succesor pentru popularul presedinte Tarja Halonen care a condus tara timp de 12 ani, dar care potrivit legii nu mai are dreptul sa candideze. Dupa numararea a peste 60% din totalul voturilor exprimate, candidatul conservator Sauli Niinisto se situa in frunte cu 65,5%, in timp ce contracandidatul sau Pekka Haavisto a obtinut doar 34,5%. Campaniile electorale ale celor doi au fost destul de asemanatoare, ambii promovand mesaje pro UE. Prerogativele prezidentiale finlandeze sunt extrem de liminitate, mai ales in legatura cu relatia UE, unde in ultimii ani in mod gradual s-au transferat prerogativele catre premier, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Dmitri Rogozin: Rusia va construi propriul scut anti-racheta. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat ca si tara sa va construi un scut anti-racheta. Declaratia sa vine in urma conferintei pentru securitate globala tinuta la Munchen in cadrul careia nu s-a reusit ajungerea la un compromis in ceea ce priveste construirea sistemului European anti-racheta. Rogozin a declarat ca si Rusia doreste sa isi apere populatia de posibilele amenintari din partea NATO si ca va crea un sistem de aparare fiabil, anunta Ria Novosti.

Hollande si Sarkozy, favoritii prezidentialelor din Franta - sondaje. Potrivit ultimelor sondaje electorale aparute duminica, alegerile prezidentiale din Franta ii au ca favoriti pe Francois Hollande si Nicolas Sarkozy. In ultima luna acestia s-au detasat de restul candidatilor si totodata s-a redus si diferenta ce ii despartea. Astfel, Hollande conduce cu 34% urmat de Sarkozy cu 25,5%. In urma lor se situeaza Marine Le Pen cu 15% si Francois Bayrou cu 12%. In acest moment sondajele il arata pe Francois Hollande favorit in castigarea cursei in al doilea tur de scrutin cu un procent de 57%. Acesta si-a consolidat pozitia dupa marele miting electoral tinut luna trecuta si mai ales dupa retragerea din cursa prezidentiala a candidatului Jean-Pierre Chevenement. Si sansele lui Nicolas Sarkozy au crescut dupa anuntarea unor masuri menite sa impulsioneze crearea locurilor de munca si competitivitatea. Acesta si-a asigurat suportul cancelarului german Angela Merkel care il va insoti la diverse actiuni si evenimente in timpul campaniei electorale, informeaza Reuters.

Amir Eshel a fost numit sef al Fortele Aeriene ale Israelului. Fortele aeriene ale Israelului vor fi conduse de Generalul-Maior Amir Eshel, pana in prezent seful planificarilor strategice ale fortelor armate. Numirea a fost facuta duminica in ciuda faptului ca premierul Benjamin Netanyahu l-ar fi preferat in aceasta pozitie pe secretarul sau pe probleme militare, generalul de brigada Yohanan Locke. Eshel si-a exprimat recent ingrijorarea fata de inarmarea nucleara a Iranului declarand ca tara sa ar putea declara razboi aliatilor Iranului din Liban si Fasia Gaza. Totodata, Amir Eshel a anuntat ca Israelul se teme ca militiile Hezbollah din Siria si Liban impreuna cu gruparea Hamas din Gaza pot fi protejate de bombele nucleare iraniene, scrie Haaretz.

Libia a inceput judecarea fostilor sustinatori ai lui Gaddafi. Libia a inceput duminica judecarea primului proces in care sunt implicati 41 de apropiati ai fostului lider Muammar Gaddafi. Capetele de acuzare sunt sustinerea fostului regim impotriva revolutiei libiene si asocierea in vederea comiterii de acte criminale. Avocatii apararii au contestat insa judecarea procesului de catre un tribunal militar argumentand ca acuzatii sunt civili. Procesul a fost amanat pentru 15 februarie. Autoritatile au declarat ca au luat toate masurile necesare astfel ca procesul a fie unul corect, in timp ce Amnesty International acuza regimul de la Tripoli de tortura si chiar asasinarea sustinatorilor lui Gaddafi. Unele voci indica o cifra de 8.500 de sustinatori ai lui Muammar Gaddafi aflati in temnitele libiene, anunta AFP.

Uniunea Europeana pregateste noi sanctiuni impotriva Siriei. Ministrul de externe belgian Didier Reynders a declarat ca Uniunea Europeana pregateste un nou set de sanctiuni impotriva Siriei si ca tara sa sustine acest demers prin participarea activa la elaborarea si adoptarea masurilor. In data de 23 ianuarie UE a introdus ultimele sanctiuni impotriva Siriei si potrivit acestora, inca 22 de oficiali sirieni au interdictie de calatorie in Uniunea Europeana, iar pentru opt companii s-a dispus inghetarea activelor. China si Rusia si-au folosit sambata dreptul de veto impotriva rezolutiei propuse de Maroc care ii solicita lui Assad sa predea puterea. Toti ceilalti 13 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au votat favorabil, fiind sprijiniti si de Liga Araba, informeaza Ria Novosti.