Argentina va inainta o plangere oficiala la ONU impotriva tentativei Marii Britanii de a "militariza" Insule Faukland. Argentina va inainta o plangere oficiala la ONU impotriva tentativei Marii Britanii de a "militariza" mult disputatele Insule Faukland, informeaza BBC. Presedintele Cristina Fernandez de Kirchner a facut anuntul in cadrul unei reuniuni la care au participat deputati, oficiali de rang inalt si veterani din timpul razboiului din 1982, cand Argentina si Marea Britanie si-au disputat Insulele Faukland. Tensiunile dintre cele doua state au crescut in ultimele doua saptamani, iar Londra a anuntat cu o luna in urma ca va trimite cea mai puternica nava in regiune. Cristina Fernandez de Kirchner a declarat ca initiativa Marii Britanii reprezinta "un pericol la adresa securitatii internationale". Presedintele Argentinei i-a cerut, de asemenea, premierului britanic David Cameron "o sansa la pace".

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

SUA ar putea trimite ajutoare umanitare in Siria. Casa Alba a anuntat marti ca "se gandeste la posibilitatea" de a trimite ajutoare umanitare in Siria, in contextul revoltelor impotriva regimului presedintelui Bashar Al-Assad, informeaza AFP. Dupa ce unii membrii ai Congresului au sugerat ca SUA ar putea trimite armament opozitiei siriene, purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama a declarat ca acest lucru nu se ia in calcul in prezent. "Ne gandim la posibilitatea de a trimite ajutoare umanitare sirienilor si lucram cu partenerii nostri pentru a creste presiunea, pentru izolarea lui Assad si a regimului sau", a afirmat purtatorul de cuvant american, Jay Carney. Carney a recunoscut insa ca nu exista un "mecanism" de asistenta pentru sirieni.

Presedintele Ali Abdullah Saleh se va intoarce in Yemen inaintea alegerilor prezidentiale. Presedintele in exercitiu al Yemenului, Ali Abdullah Saleh, a declarat marti ca se va intoarce in tara din Statele Unite inainte de alegerile prezidentiale din 21 februarie, pentru a-si alege succesorul, informeaza Reuters. Saleh si-a exprimat in repetate randuri dorinta de a reveni in Yemen, insa intentia sa de a se intoarce inainte alegerilor a ridicat semne de intrebare cu privire la angajamentul sau de a parasi postul de presedinte. Ali Abdullah Saleh, care a transferat puterea vicepresedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi in luna noiembrie, a parasit Yemenul cu destinatia SUA pentru a primi ingrijiri medicale in urma ranilor provocate in timpul unei tentative de asasinat de anul trecut. Alegerile prezidentiale programate pentru 21 februarie intampina deja probleme, dupa ce separatistii din sud si rebelii din nord au amenintat cu boicotarea alegerilor. Abd-Rabbu Mansour Hadi, candidat la functia de presedinte, a declarat ca va avea un dialog cu ambele grupuri. "Suntem hotarati sa depasim aceasta criza prin dialog si argumente, si nu cu arme", a afirmat Hadi, in discursul de lansare a campaniei sale electorale. Washington-ul se teme ca o prezenta scazuta la vot ar putea diminua legitimitatea lui Hadi, un candidat care ar putea tine Yemenul departe de un razboi civil in timpul unui mandat de interimar de doi ani. Yemenul se confrunta, de asemenea, cu o lista descurajatoare de probleme de securitate, dupa ce o aripa regionala a retelei Al-Qaeda a influentat slab guvernul, in incercarea de a prelua controlul asupra sudului tarii.

Hezbollah recunoaste pentru prima data ca este sprijinita de Iran. Liderul miscarii siite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a recunoscut marti pentru prima data ca formatiunea sa este finantata si echipata de catre Iran, insa a negat ca ar fi implicata in traficul de droguri si spalarea de bani, relateaza AFP. "Inca din 1982 primim sprijin moral de orice fel, politic si material din partea Republicii islamice Iran", a anuntat Hassan Nasrallah intr-o interventie televizata, cu ocazia aniversarii profetului Mohamed. "In trecut (...) se vorbea despre o sustinere morala si politica, trecandu-se sub tacere (...) numele celor care ne sustineau militar, cu scopul de a nu stanjeni Iranul", a precizat el. "Dar, acum (...), am decis sa vorbim", a adaugat liderul Hezbollah. Puterile occidentale si expertii sustin frecvent ca Hezbollah, considerata o organizatie terorista de Washington, isi primeste arsenalul din Iran. Armele de contrabanda sunt trecute in Liban din Siria, tara al carei regim este, de asemenea, un important sustinator al miscarii siite. Hezbollah, cea mai puternica formatiune militara si politica din Liban, a purtat un razboi devastator cu Israelul in 2006. In plus, Hassan Nasrallah a negat informatiile recente, potrivit carora partidul sau este implicat in traficul cu droguri si spalarea de bani. "Traficul de droguri este interzis de islam", a spus Nasrallah. "Iar in al doilea rand, cu sustinerea Iranului, nu avem nevoie de banii altcuiva", a subliniat liderul miscarii siite. In ceea ce priveste Siria, el a dezmintit informatiile potrivit carora militanti Hezbollah ar lupta alaturi de fortele guvernamentale siriene cu scopul de a pune capat revoltei impotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Mai multe state occidentale si arabe si-au retras ambasadorii din Siria. Tarile din Consiliul de Cooperare al Golfului au anuntat marti ca isi recheama ambasadorii din Damasc si ii expulzeaza pe reprezentantii diplomatici sirieni, ca raspuns la inrautatirea situatiei din Siria, unde violentele din ultimele zile au provocat sute de morti si raniti, transmite Reuters. Marea Britanie, Franta, Spania, Italia si Olanda au anuntat si ele ca isi recheama ambasadorii din Siria. "Regatul Arabiei Saudite, actualul lider al Consiliului, a anuntat ca statele din CCG au decis sa-si retraga toti ambasadorii lor din Siria si cere, de asemenea, ca toti ambasadorii regimului sirian de pe teritoriile lor sa plece imediat", a anuntat Consiliul de Cooperare al Golfului. Consiliul este format din Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite. Decizia tarilor CCG a venit la o zi dupa ce Statele Unite si-au inchis ambasada din Damasc si si-au retras tot personalul. Marea Britanie, Franta, Spania, Italia si Olanda au anuntat si ele ca isi recheama ambasadorii.