Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a numit un nou ministru al Apararii. Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici l-a destituit miercuri pe ministrul Apararii, Mihailo Ejel, potrivit presedintiei, in contextul in care acesta a fost acuzat de opozitie de deturnare de fonduri si de "ruinarea" armatei nationale, informeaza AFP. Ejel a fost destituit printr-un decret publicat pe site-ul presedintiei, insa nu se explica si motivele acestei decizii. Seful statului l-a numit imediat in locul acestuia pe Dmitro Salamatin, care a condus pana in prezent societatea de stat Ukroboronprom, insarcinata cu vanzarea de armament. Activitatea lui Ejel la Ministerul Apararii, pe care il conducea din martie 2010, a suscitat critici atat din partea opozitiei, cat si din partea anumitor reprezentanti ai echipei puterii. Un fost ministru al Apararii, Anatoli Gritenko, trecut in opozitie, l-a acuzat in mai multe randuri pe Ejel de deturnare de fonduri bugetare, fapte comise, in opinia sa, in cursul unor achizitii de combustibil, produse alimentare si echipament medical destinate fortelor militare nationale. "Acest ministru practic a ruinat armata", a acuzat in ianuarie Gritenko, in prezent deputat. "Ejel inseamna doi ani pierduti" pentru armata, s-a revoltat in ianuarie un oficial de rang inalt din cadrul administratiei prezidentiale, sub protectia anonimatului, prevazand ca probabila o demitare a acestuia.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Republicanii il acuza pe Barack Obama de atac "sistematic" impotriva religiei. Republicanii l-au acuzat miercuri pe presedintele Barack Obama ca s-a lansat intr-un atac "sistematic" impotriva religiei prin reforma propusa a asigurarilor din sanatate, care prevede, printre altele, obligarea asiguratorilor de a rambursa cheltuielile pentru contraceptie, relateaza AFP. In cadrul unui discurs virulent, presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner, a subliniat ca aceasta noua regula "reprezinta un atac fara echivoc impotriva libertatii religioase din tara noastra (SUA)". El a cerut politicienilor sa conteste aceasta masura, anuntata luna trecuta de ministrul sanatatii. Noua masura prevede ca, de la 1 august 2013, toate contractele sa includa aceste dispozitii. Asiguratorii, care in baza convingerilor religioase nu acopereau costurile de contraceptie, vor avea un an la dispozitie pentru a se conforma noilor norme. Senatorul republican John Thune a declarat ca presedintele american "calca in picioare" prevederile constitutionale privind libertatea de religie si a evocat "o distrugere sistematica a libertatii religioase". Senatoarea Kelly Ayotte a explicat, de asemenea, ca aceasta problema nu priveste "drepturile femeilor, ci libertatea religioasa" in general. Sondajele recente arata ca majoritatea catolicilor, precum si americanii in gereral, sustin aceasta noua legislatie. Pe de alta parte, un grup de democrati influenti, intre care si senatorul Joe Manchin, au explicat ca o asemenea masura este "nu numai inacceptabila, dar si anti-americana".

Le Monde: Efectele sanctiunilor comerciale adoptate de Europa si SUA impotriva Iranului devin vizibile. Efectele sanctiunilor comerciale adoptate de Europa si SUA impotriva Iranului incep sa devina vizibile in economia iraniana, inclusiv in relatiile cu tarile asiatice, relateaza Le Monde. Occidentalii, care suspecteaza Teheranul de implementarea unui program nuclear cu scopul de a construi arme atomice, au adoptat masuri dure impotriva bancii centrale iraniene si au oprit exporturile brute din Republica Islamica. Publicatia franceza arata ca, urmand exemplul Uniunii Europene, China si Japonia au redus importurile de petrol din Iran, limitand astfel veniturile Teheranului si o sursa esentiala de schimb valutar. Ca o consecinta, moneda nationala, rialul, a scazut pe piata valutara si a provocat haos in ceea ce priveste costurile importurilor, insa a determinat si o crestere a preturilor la alimentele de baza. Painea si orezul au devenit alimentele de baza pentru o parte a populatiei, care nu isi mai poate permite sa cumpere carne. Un kilogram de carne costa aproximativ 30 de dolari in Teheran. De asemenea, pretul painii s-a triplat in luna decembrie, in timp ce un kilogram de orez se vinde cu cinci dolari, intr-o tara in care venitul mediu este de 350 de dolari pe luna. Potrivit Le Monde, sanctiunile occidentale au provocat incapacitatea de plata, in special la importurile de orez din India, in timp ce producatorii europeni si ucraineni au oprit importurile de cereale destinate Iranului. Totodata, exportatorii de ulei de palmier, folosit in special pentru gatit, au suspendat la sfarsitul lui 2011 majoritatea livrarilor din cauza situatiei politice tensionate din Iran. Aceasta "paralizie" s-ar putea extinde in sectorul minier, deoarece operatorii chinezi intentioneaza sa reduca din luna martie importurile de minereu de fier provenind din Iran. Totusi, China va continua sa se aprovizioneze cu minereu iranian, mult mai ieftin, atat timp cat isi vor recupera costurile. In ceea ce priveste petrolul, China se bazeaza pe Arabia Saudita, cel mai mare producator mondial. Potrivit analistilor, China profita de sanctiunile occidentale pentru a-si impune o strategie simpla: cresterea presiunii asupra furnizorilor iranieni si, implicit, renegocierea preturilor de baza.

Siria: Casa Alba a respins invitatia Rusiei la dialog si a motivat ca Assad a "ales" deja. Casa Alba a respins miercuri invitatia Rusiei la un "dialog" intre fortele politice din Siria si afirma ca presedintele Bashar Al-Assad a renuntat deja la acest dialog prin continuarea violentelor impotriva propriului popor, informeaza AFP. Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, aflat in vizita in Damasc, a declarat ca "eforturile pentru incetarea violentelor trebuie sa fiie insotite de un dialog intre toate fortele politice". Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama, a respins ideea unui dialog si a afirmat ca "regimul lui Assad a avut ocazia sa discute cu opozitia si cu sirienii care cer o tranzitie democratica si pasnica". Purtatorul de cuvant Jay Carney a subliniat ca, in loc sa profite de aceasta ocazie, presedintele Assad a continuat violentele sangeroase impotriva propriului popor, "violente care continua si astazi". "Nu credem ca acest dialog mai este posibil. Assad a ales. Iar rezultatul, rezultatul oribil al acestei alegeri, este ca numerosi sirieni, printre care si copii, sunt morti", a adaugat Carney. "In ceea ce priveste vizita domnului Lavrov in Siria, scopul nu este clar. Ceea ce este evident este ca Rusia nu are nimic de castigat prin sprijinul oferit regimului lui Assad, ci doar instrainarea sirienilor", a avertizat Carney.

Vladimir Putin: Occidentalii si Liga Araba trebuie sa inceteze sa se comporte ca un elefant intr-un magazin de portelanuri in Siria. Premierul Vladimir Putin a avertizat miercuri ca Rusia nu va accepta nicio forma de ingerinta in Siria, cerand statelor occidentale si Ligii Arabe sa nu se comporte ca un "elefant intr-un magazin de portelanuri" in aceasta tara aliata a Moscovei, relateaza AFP. "Condamnam evident orice forma de violenta, indiferent de unde vine. Dar nu trebuie sa te comporti ca un elefant intr-un magazin de portelanuri", a declarat Putin, un obisnuit al formularilor de acest gen. "Sirienii trebuie lasati sa-si decida singuri soarta", a subliniat Putin, in cadrul unei intalniri cu demnitari religiosi care a avut loc la Moscova. De la inceputul revoltelor impotriva regimului sirian, in martie 2011, soldate cu peste 6.000 de morti, potrivit ONG-urilor, Rusia s-a opus oricarei ingerinte, in conditiile in care Occidentalii nu inceteaza sa solicite plecarea presedintelui Bashar al-Assad. Evocand situatia din Siria, dar si din Libia, Putin a apreciat ca trebuie "lasata popoarelor posibilitatea de a-si rezolva problemele lor". In cursul aceleiasi zile, seful diplomatiei rusesti, Serghei Lavrov, care a revenit din Damasc, unde s-a intalnit cu presedintele sirian, a spus si el ca soarta lui Bashar al-Assad trebuie rezolvata de "sirienii insisi", in cadrul negocierilor dintre putere si opozitie. Discutiile dintre Lavrov si Assad vin dupa ce Rusia si China au utilizat dreptul de veto sambata, la ONU, pentru a respinge un proiect de rezolutie prezentat de statele occidentale si de Liga Araba si care condamna represiunea din Siria.