Vataful USL. Discursul lui Ponta din Parlament, samanta de scandal. Discursul lui Victor Ponta, tinut ieri in Parlament, in care si-a declarat, in numele "Opozitiei unite", disponibilitatea de a sprijini guvernul Ungureanu, a naucit USL. Dan Voiculescu l-a chemat pe liderul PSD la explicatii la sediul uneia dintre firmele sale, GRIVCO; la Antena 3, analistii lui Voiculescu - Mircea Badea, Radu Tudor, Victor Ciutacu si Dana Grecu - l-au bagat pe Ponta in malaxor; Crin Antonescu s-a disociat de "suflul stilistic nou" al lui Ponta si i-a bagat pe liberali de urgenta in sedinta. La PNL s-a strigat "Tradare", liderii liberali punandu-si serios problema daca mai pot avea incredere in Ponta sau daca trebuie sa se astepte ca liderul PSD sa sara in barca Puterii. Si liderii PSD erau in stare de soc. Ponta nu se consultase cu nimeni in decizia de a-si declara public simpatia pentru noul guvern Ungureanu, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cine este generalul care ramane la conducerea spionajului, dupa plecarea lui Mihai Razvan Ungureanu la Guvern. Conducerea Serviciului de Informatii Externe (SIE) va fi asigurata, din postura de director interimar, de catre generalul Silviu Predoiu, pana cand presedintele Traian Basescu va desemna un nou director in locul proaspat numitului premier Mihai Razvan Ungureanu. Silviu Predoiu, 53 de ani, detine gradul de general cu patru stele, la care a fost avansat de Traian Basescu in 2011. El activeaza in spionaj inca dinainte de 1989. A fost numit adjunct al directorului SIE in noiembrie 2005, la cateva luni dupa ce criza jurnalistilor romani rapiti in Irak a fost rezolvata cu succes. Predoiu a absolvit Facultatea de Geologie-Geografie a Universitatii Bucuresti, in 1984, apoi a urmat un curs de "informatii externe", timp de doi ani, intre 1987 si 1989, la centrul de la Branesti, unde erau formati ofiterii de informatii externe ai regimului comunist. Pana sa fie incadrat in SIE, in 1990, cu gradul de locotenent-major, Predoiu a lucrat ca inginer geolog la Intreprinderea de Metale Rare din Bucuresti, anunta Gandul.

Basescu a fost tandru cu Boc la despartire. Presedintele Traian Basescu l-a sarutat pe ambii obraji pe fostul premier Emil Boc, la incheierea ceremoniei de depunere a juramantului de catre membrii Guvernului Ungureanu. In discursul sau, Basescu a multumit fostului premier Emil Boc si a precizat ca s-a simtit "extrem de legat de un guvern care a avut pe umerii lui asemenea responsabilitati". La finalul discursului, Traian Basescu l-a sarutat pe Emil Boc pe ambii obraji, a dat mana cu fostii ministri si a stat de vorba cu noii membri ai Cabinetului si cu cei prezenti la eveniment, informeaza Adevarul.

Trei mituri despre prabusirea Imperiului Roman de Apus. Detronarea lui Romulus Augustulus in 476 nu a fost resimtita de contemporani drept o catastrofa, asa cum s-a intamplat mai tarziu, la caderea Constantinopolelui, in 1453. In istoriografia romaneasca "de masa", interesul pentru romani, ca stramosi ai romanilor, este mentinut la un nivel ridicat. Iar literatura de specialitate din Romania este inca tributara, in mare masura, unei viziuni "evenimentiale", care cauta sa stabileasca niste "momente de ruptura", pentru a departaja epoci intregi. In Occident insa, de mai multe zeci de ani, mai ales in tarile francofone, a aparut o abordare care pune accentul pe marile tendinte, care se contureaza in perioade de lunga durata si in care istoricii explica mult mai clar, inclusiv in scoli, caracterul pur conventional al multor datari, scrie Romania Libera.

O noua strategie pentru Schengen. Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban anunta o schimbare de strategie in privinta dosarului Schengen. Romania si-a concentrat in ultimul an toate eforturile pentru a convinge Germania si Franta sa renunte la rezervele initiale, dar nu s-a asteptat ca Olanda sa-si mentina cu atata fermitate obiectiile. Finlanda s-a alaturat si ea la un moment dat grupului de tari care se opun admiterii Romaniei in spatiul de libera circulatie. Astazi Germania si Franta conced totusi Romaniei accesul in doua trepte, dar Olanda refuza compromisul si asteapta doua rapoarte succesive ale CE. In viata publica romaneasca s-a insinuat insa un fals. Admiterea in doua trepte, la care mai sperau oficialii romani in toamna anului trecut, echivala deja cu un esec si totodata cu un compromis indoielnic. In situatia echivoca a admiterii partiale, calatorii care au bani sa-si cumpere un bilet de avion ar circula perfect liber intre toate aeroporturile europene, in timp ce calatorii modesti, care aleg autocarele cu opriri in periferie, ar fi controlati cu multa acribie. Ceea ce nu s-a spus este faptul ca o admitere partiala este de fapt o separare pe clase economice, una cu valoare simbolica, dar nu mai putin importanta, anunta Deutsche Welle.

"Trenul groazei", creatia unui sef CFR de la Galati. Angajatii CFR au fost informati despre viscol, abia dupa ce trenul a plecat din Galati spre Bucuresti. Din cauza lor, peste 400 de oameni au avut de suferit. S-ar putea spune ca toti cei aproape 400 de pasageri din trenul Galati- Bucuresti au plecat luni cu "Trans-siberianul", nu cu un regional romanesc. Asta daca e sa te iei nu dupa conditiile oferite, ci dupa cat timp au petrecut pe drum si prin ce zapezi sau trezit. A durat vreo doua zile ca sa se intoarca, de fapt, de unde au plecat. Destinatia Bucuresti a ramas undeva in zare, dincolo de un munte de zapada intalnit pe sine, undeva pe langa localitatea buzoiana C.A. Rosetti, unde trenul a ramas inzapezit luni. Mecanicii au decis sa traga trenul la nodul feroviar Faurei. Unde vagoanele au si ramas, urmand un joc al nervilor. Peste inca o zi, dupa ce calatorii epuizati, calcand pe gunoaie, stresati si mai mult nemancati, abia mai stiau de ei, CFR le-a hotarat soarta si a intors trenul la Galati, sau pe rute ocolitoare, informeaza EVZ.

Nelu Ploiesteanu: "Banii n-aduc nimic, ma! Femeia e totul, atat". Nelu Ploiesteanu (60 de ani) vorbeste deschis despre copilaria si tineretea sa zbuciumata, despre petrecerile cu maestrii Dinica si Iordache si despre desavarsirea sa ca artist. Batea un vant rece pe Soseaua Stefan cel Mare - sa fi vazut nametii cum se-naltau! - cand l-am intalnit pe Nelu Ploiesteanu (pe numele sau, Ion Dumitrache). Maestrul ne astepta, cu nodul gros la cravata rosie si cu calmul celor care au vazut cateva lucruri in viata asta, la o masa mai retrasa din restaurantul Perla. "E rea balana anul acesta", am glumit noi, reporteri tineri si mai creduli, preocupati ca soarele nu mai incalzeste si ca ziua e asa tulbure, si ne-am asezat hainele pe spatarele scaunelor scumpe. Ne-a strans mainile sprintene, ne-am insufletit cu un ceai cald si numaidecat ne-am dezlegat la vorba, scrie Adevarul.

Razboiul secret dintre Iran si Turcia. Cu numai un an in urma, premierul turc Recep Tayyip Erdogan il numea pe presedintele Siriei, Bashar al-Assad, "frate". Astazi, Turcia ii sustine pe rebelii care lupta impotriva regimului - in timp ce acesta este inarmat de cealalta mare putere din zona, Iranul. Cand, in luna decembrie, cotidianul turc Aydinlik prelua o relatare a unei publicatii libaneze, conform careia in Siria fusesera arestati 49 de ofiteri ai serviciilor secrete turce, oficialii de la Istanbul au refuzat sa comenteze stirea. La inceputul acestei saptamani, postul sirian de radio Shams FM, considerat drept apropiat al cercurilor de putere de la Damasc, a anuntat ca guvernul sirian si cel de la Istanbul poarta tratative asupra eliberarii ofiterilor turci, care ar fi operat pe teritoriul Siriei pentru a ii sprijini pe rebelii Armatei Libere Siriene. Conform postului de radio, conditiile impuse de Damasc pentru repatrierea ofiterilor turci ar fi incetarea infiltrarii serviciilor secrete ale Istanbului, oprirea antrenamentelor militare acordate rebelilor de catre Turcia precum si arestarea si extradarea liderilor rebeliunii siriene aflati pe teritoriul Turciei. De asemenea, Damascul ar fi cerut ca acordul intre cele doua state sa fie semnat si de Iran, cel mai important aliat al Siriei, anunta Romania Libera.