Compania aeriana Malev si-ar putea relua activitatea cu ajutor din Rusia. Compania aeriana ungara Malev, care si-a incetat activitatea saptamana trecuta ar putea reveni pe piata cu ajutorul rusilor. Malev asteapta acum un credit de 120 milioane de dolari de la Vnesheconombank, Banca Ruseasca pentru Afaceri Straine. Vnesheconombank este in prezent actionar minoritar la Malev cu o cota de 5%. Desi pana acum negocierile intre parti s-au derulat cu dificultate, saptamana viitoare vor avea loc noi intalniri atat la Moscova cat si la Budapesta, scrie Novinite.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Liga Araba solicita Consiliului de Securitate ONU o misiune de pace in Siria. Liga Araba a hotarat duminica la Cairo deschiderea tuturor canalelor de comunicare cu opozitia siriana si sprijinirea acesteia pe cai politice si materiale. Prin gestul de duminica, arabii se distanteaza de presedintele Bashar al-Assad si pun presiune pe Rusia si China, care la inceputul lunii februarie s-au opus in cadrul ONU unei rezolutii care ii cerea lui Assad sa predea puterea. Liga Araba a cerut Consiliului de Securitate al ONU sa trimita imediat in Siria trupe de mentinere a pacii pentru oprirea varsarii de sange. Nu s-a precizat foarte clar daca va exista o misiune comuna ONU-Liga Araba. O interventie internationala in Siria presupune mai intai consens in tabara marilor puteri care pana in prezent nu impartasesc aceeasi opinie asupra conflictului. Presedintele Bashar al-Assad isi continua mandatul prin pregatirea reformelor promise sirienilor, iar duminica a primit spre consultare noua varianta a Constitutei. Liderul Al Qaeda Ayman al-Zawahri a cerut rebelilor sirieni sa nu se increada in ajutorul vesticilor sau al Ligii Arabe si sa continue lupta pe cont propriu, anunta Reuters.

Alegeri prezidentiale in Turkmenistan: Victorie asteptata a liderului in functie. Turkmenistanul a mers duminica la vot in cadrul alegerilor prezidentiale. Favoritul este actualul presedinte Gurbanguly Berdymukhamedov venit la putere in 2007 dupa moartea celebrului "presedinte pe viata" Saparmurat Niyazov. Berdymukhamedov a obtinut atunci 89% din voturile turkmenilor. Alegerlile s-au desfasurat intr-o atmosfera festiva cu muzica si daruri (mancare si tricouri albe) pentru votanti. La urne au fost cheamti cei aproximativ 3 milioane de cetateni cu drept de vot, care potrivit estimarilor s-au prezentat in procent de 96.28%, cu 2% mai putin decat la alegerile din 2007. Rezultatele preliminare ale votului de duminica vor fi facute publice luni. Alaturi de Berdymukhamedov au mai candidat inca 7 persoane, cu totii fiind insa sustinatori ai actualului presedinte. Observatorii vestici au declarat ca nu a existat competitie adevarata in aceste alegeri, informeaza AFP.

Vladimir Putin prezinta strategia pentru cresterea populatiei Rusiei. Premierul Vladimir Putin propune Rusiei o noua strategie pentru cresterea demografica ce ar urma sa mareasca populatia de la 142 milioane la 154 milioane pana in 2050. Strategia sa a aparut publicata pe scurt si urmeaza sa fie facuta publica integral luni. Putin considera ca o prioritate a conducerii tarii este infiintarea de gradinite de stat pe tot cuprinsul tarii. Dupa prabusirea URSS majoritatea gradinitelor au fost inchise, iar cladirile au fost vandute. Pentru a incuraja natalitatea in zonele cu demografie scazuta, premierul propune acordarea unui ajutor material in valoare de 7.000 de ruble/luna familiilor cu minim trei copii. O alta propunere indrazneata cu termen mai scurt ar fi si crearea unei noi clase sociale numita "aristocratia muncitoare" si care ar trebui sa numere 10 milioane de oameni pana in 2020. Vladimir Putin este de parere ca acest set de masuri va fi cel care va impulsiona cresterea populatiei care in caz contrar ar urma sa scada la 107 milioane de locuitori pana in 2050, scrie Ria Novosti.

Venezuela: Alegeri preliminare pentru desemnarea contracandidatului lui Chavez la prezidentiale. Venezulela a votat duminica in turul preliminar al alegerilor prezidentile ce vor avea loc in octombrie 2012. Opozitia va avea incepand de luni un candidat pe care sa il sustina impotriva lui Hugo Chavez. Actualul presedinte are 5 contracandidati din partea opozitiei care a facut o intelegere electorala in sensul de a sustine mai departe pe cel ce se va clasa in fruntea optiunilor poporului. Potrivit analistilor, opozitia unita ar avea o sansa impotriva lui Chavez. Hugo Chavez este increzator in victoria sa dar a declarat ca in cazul in care poporul va alege un alt presedinte el va preda puterea fara impotriviri, anunta CNN.