Hamid Karzai: Afganistanul se alatura negocierilor de pace cu talibanii. SUA si Afganistanul au inceput negocieri secrete cu talibanii, a declarat presedintele afgan Hamid Karzai pentru The Wall Street Journal, potrivit Reuters, cu toate ca guvernul afgan a fost anterior exclus din discutiile talibanilor cu Statele Unite. The Wall Street Journal il citeaza pe Karzai spunand ca talibanii sunt "in mod clar" intersati sa ajunga la un acord de pace, pentru a pune capat razboiului de zece ani din Afganistan, toate cele trei parti fiind implicate acum in discutii. "Oamenii din Afganistan isi doresc pacea, inclusiv talibanii", a declarat Karzai. "Au existat discutii intre guvernul SUA si talibani, au existat discutii intre guvernul afgan si talibani, si au fost unele discutii care au avut loc impreuna, inclusiv talibanii", a precizat presedintele afgan. Karzai a refuzat insa sa dea mai multe detalii sau sa dezvaluie locul unde au loc negocierile, de teama sa nu afecteze acest proces.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Cinci persoane, intre care si responsabilul cu securitatea alegerilor, au fost impuscate in Yemen. Cinci persoane, printre care un comandant al Garzii republicane, responsabil cu securitatea alegerilor prezidentiale din 21 februarie, au fost ucise miercuri seara la Bayda, in sud-estul Sanaa, au declarat un responsabil local si surse din cadrul serviciilor de securitate, potrivit AFP. In afara de comandant, un sef al comisiei electorale, doi militari si un civil au fost ucisi de barbati care au deschis focul in timpul serii asupra automobilului cu care se deplasau in centrul Bayda, capitala provinciei cu acelasi nume, au precizat sursele citate.

Nicolas Sarkozy si-a anuntat candidatura la presedintia Frantei. Presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a anuntat, miercuri, in timpul unei emisiuni realizate de canalul francez TF1, candidatura in alegerile prezidentiale din aprilie si mai, informeaza AFP. Sarkozy va candida impotriva socialistului Francois Hollande, a presedintei Frontului National (partid de extrema dreapta) Marine Le Pen si a liderului formatiunii Miscarea Democrata, Francois Bayrou. "Da, sunt candidat in alegerile prezidentiale", a declarat presedintele francez. Ales in 2007 in fruntea republicii franceze, Sarkozy candideaza astfel pentru un al doilea mandat de 5 ani. Sarkozy a anuntat, miercuri, pe contul de Twitter (@nicolassarkozy), deschis in aceeasi zi, ca este invitat la jurnalul de la ora 20:00 (21:00 ora Romaniei) de pe postul TF1. Presedintele a evitat intrebarea timp de mai multe luni, sugerand totusi ca se pregateste de alegeri. Inainte de interviu, TF1 scria pe site ca "presedintele este asteptat sa anunte, miercurea aceasta, ca va candida pentru un nou mandat in primavara viitoare. Acesta va fi invitat de Laurence Ferrari la ora 20:00 la TF1. In acelasi timp, Francois Hollanda [n.r. principalul oponent in alegeri] va avea o intalnire in Rouen." Potrivit sondajelor electorale, Francois Hollande si Nicolas Sarkozy sunt favoritii in alegerile prezidentiale. La inceputul lunii februarie, sondajele aratau ca cei doi s-au detasat de restul candidatilor si totodata s-a redus si diferenta ce ii despartea. Astfel, Hollande conducea cu 34% urmat de Sarkozy cu 25.5%. In urma lor se situau Marine Le Pen cu 15% si Francois Bayrou cu 12%.

Iranul ameninta ca va reduce exporturile de petrol catre Europa. Presat de Occident, Teheranul a anuntat miercuri ca va reevalua vanzarile de petrol catre tarile europene, insa fara sa le intrerupa "pentru moment", raspunzand astfel embargoului impus de Uniunea Europeana asupra petrolului iranian, relateaza Le Monde. "Ne putem inlocui imediat clientii din Europa. Daca acest lucru nu a fost facut pana acum, este din cauza politicii umanitare a Iranului si a situatiei actuale din Europa", a asigurat directorul pentru Europa de Vest din cadrul Ministerului de Afaceri Externe. Autoritatile iraniene i-au convocat separat pe ambasadorii a sase tari europene: Franta, Italia, Spania, Grecia, Portugalia si Olanda. Potrivit televiziunii publice, Iranul va decide daca va mai livra sau nu petrol catre aceste tari. Pretul barilului de petrol a cunoscut o crestere usoara in urma acestui anunt, ceea ce intareste ingrijorarea privind aprovizionarea energetica europeana, in ciuda asigurarilor Arabiei Saudite, cel mai mare exportator, in ceea ce priveste capacitatea sa de a compensa lipsa petrolului iranian. Desi Teheranul a amenintat in ultimele saptamani ca va intrerupe imediat exporturile de petrol catre Europa, dupa embargoul impus de UE, tarile europene dependente de petrolul iranian trebuie sa gaseasca surse alternative de aprovizionare. In cazul in care scaderile exporturilor de petrol iranian se vor concretiza, acest lucru nu va afecta semnificativ importatorii europeni, care au oricum tot interesul de a "schimba furnizorul", potrivit Comisiei Europene.

Un ziar grec a publicat o fotografie a Angelei Merkel purtand uniforma nazista. Un ziar elen a publicat pe prima pagina o fotografie a cancelarului german Angela Merkel in uniforma nazista, cu titlul "Memorandum macht frei" ("Memorandumul va va face liberi"), o referire la un slogan nazist si la acordul solicitat de creditori pentru un nou imprumut acordat Greciei, scrie Daily Mail. Posterele o infatiseaza pe Angela Merkel imbracata in uniforma unui ofiter din timpul regimului lui Hitler, purtand o banderola cu svastica si insemnele Uniunii Europene pe exterior. Totodata, ziarul elen il descrie pe cancelarul german drept un "pericol public". Grecii sunt din ce in ce mai maniosi pe fondul masurilor dure de austeritate solicitate de Troica formata din CE, BCE si FMI. In ultimele zile, protestatarii greci au ars steaguri germane si au distrus Banca Greciei pentru a o face sa arate ca Banca Berlinului. Grecii considera, de asemenea, ca Germania incearca sa impiedice Grecia sa acceseze imprumutul de 130 de miliarde de euro in urma conditiilor impuse. Protestele satirice, care au fost urmate de proteste violente, compara guvernul german cu nazistii care au ocupat tara in cel de-al Doilea Razboi Mondial.