Condamnarea lui Jean-Marie Le Pen pentru contestarea crimelor impotriva umanitatii ramane valabila. O curte de apel din Paris a decis ca sentinta data in 2009 impotriva lui Jean-Marie Le Pen, fondatorul partidului de extrema dreapta Frontul National este corecta. Le Pen a primit atunci 3 luni de inchisoare cu suspendare si o amenda de 10.000 euro. Acuzatia pentru care a fost condamnat a fost contestarea crimelor impotriva umanitatii. In anul 2005, Jean-Marie Le Pen declarase pentru revista "Rivarol" ca in Franta regimul nazist nu a fost in mod particular inuman, desi a avut numeroase excese inevitabile intr-o tara atat de mare. A mai adaugat ca germanii nu ar fi facut atat de multe executii in Franta, pentru ca in acest caz nu s-ar mai fi justificat crearea de lagare de concentrare si deportarea atator detinuti. Se stie ca intre 1940 si 1944 au fost trimisi in lagarele naziste peste 70.000 de evrei francezi. Le Pen se va adresa in continuare Inaltei Curti de Justitie a Frantei si si-a manifestat nemultumirea in legatura cu pronuntarea sentintei chiar in timpul campaniei electorale. Fiica sa care conduce in prezent Frontul National este inscrisa in cursa prezidentiala si ocupa potrivit sondajelor locul trei in preferintele electoratului cu un procent de 20%, scrie The Guardian.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Transnistria va introduce rubla ca a doua moneda oficiala. Presedintele regiunii separatiste Transnistria, Yevgeny Shevchuk, a declarat ca ia in considerare introducerea rublei rusesti ca a doua moneda oficiala a republicii. Masura ar trebui sa ajute oamenii de afaceri transnistreni care lucreaza cu firme din Uniunea Vamala a Rusiei, Belarusului si Kazahstanului. Si Transnistria a solicitat anul trecut participarea in cadrul Uniunii Vamale in calitate de observator, dar nu a primit niciun raspuns. Dorinta introducerii rublei in Transnistria este una mai veche, ea datand din anul 1996, dar pana in prezent nu s-au luat masuri concrete in acest sens, anunta Ria Novosti.

David Cameron se implica in referendumul pentru independenta Scotiei. Premierul britanic David Cameron s-a aratat dispus sa ia in considerare acordarea unor puteri sporite Scotiei in cazul in care aceasta voteaza impotriva independentei fara de Regatul Unit. Referendumul pe aceasta tema este programat pentru anul 2014. Cameron a declarat ca el crede foarte mult in Regatul Unit si i-ar parea rau in cazul in care Scotia s-ar desprinde, castigandu-si independenta. Premierul atrage atentia si asupra faptului ca desprinderea Scotiei ar cauza probleme si in legatura cu apartenenta Regatului Unit la UE si NATO. Cameron discuta de ceva timp aceste probleme cu primul ministru scotian Alex Salmond. Salmond a dezvaluit ca discutiile merg pe un fagas bun si ca exista putine puncte in care partile nu au cazut de acord. Este vorba despre modul in care se va formula intrebarea legata de independenta pe buletinul de vot al referendumului si despre posibilitatea adaugarii a inca unei intrebari legate de independenta fiscala fata de Regatul Unit, informeaza BBC.

Autoritatile din Honduras incearca identificarea cadavrelor din penitenciarul incendiat. In Honduras continua identificarea celor 355 de cadavre carbonizate apartinand detinutilor morti in incendiul de marti noapte. Potrivit autoritatilor, acesta nu este numarul total de victime ci reprezinta doar numarul cadavrelor recuperate momentan din interiorul penitenciarului. In ajutorul legistilor din Honduras au venit colegi din Chile, SUA, Guatemala si El Salvador - procesul de identificare fiind extrem de anevoios din cauza carbonizarii. Autoritatile investigheaza tragicul incident, iar presedintele Porfirio Lobo a suspendat din functie pe toti cei responsabili de sistemul penitenciar din tara sa pentru a da posibilitatea justitiei sa actioneze independent, scrie AFP.

Amnesty International: Militiile libiene comit abuzuri impotriva drepturilor omului. Potrivit raportului realizat de Amnesty International, militiile libiene comit grave abuzuri imporiva drepturilor omului si nu sufera niciun fel de consecinte din partea autoritatilor. In raport se arata ca militiile au torturat detinuti si au distrus comunitati intregi prin atacuri razbunatoare, desi sunt considerate adevarate grupuri de eroi care au luptat pentru caderea regimului Gaddafi. Cel putin 12 persoane retinute de militii au murit din septembrie si pana in prezent, aceste crime nefiind investigate de autoritati. Asociatia Medicilor fara frontiere a declarat chiar luna trecuta ca refuza sa mai lucreze in centrele din Misrata in care militiile pastreaza detinutii, intrucat acestia sunt torturati si practic li se interzice asistenta medicala. Purtatorul de cuvant al Consiliului Militar din Tripoli a declarat miercuri ca liderii civili ai Libiei trebuie sa isi intareasca autoritatea si sa-i traga la raspundere pe cei care comit abuzuri chiar daca este vorba de figuri ale revolutiei, anunta CNN.