Joachim Gauck, ales urmatorul presedinte al Germaniei. Guvernul de coalitie german si o mare parte a opozitiei l-au ales pe Joachim Gauck, in varsta de 72 de ani, fost pastor militant pentru drepturile omului in RDG, pentru functia de presedinte al tarii, a anuntat, duminica seara, cancelarul Angela Merkel. Partidul Uniunea Crestin Democrata (CDU) al Angelei Merkel, Partidul Social Democrat (PSD) si Partidul Verzilor, au votat cu o majoritate confortabila pentru Joachim Gauck, ales dupa demisia de vineri a presedintelui Christian Wulff, suspect intr-un caz de coruptie. Gauck a candidat din partea PSD si a Verzilor la alegerile prezidentiale din iunie 2010 impotriva lui Wulff. A fost descris de Angela Merkel drept "un profesor de democratie" si se bucura de o mare popularitate in Germania. Doar membrii partidului de stanga Die Linke, intre care fosti membri ai Partidului Comunist, il critica virulent pe Joachim Gauck, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Irak: 15 persoane ucise intr-un atac la Academia de Politie din Bagdad. O masina capcana a explodat duminica in fata intrarii principale a Academiei de Politie aflata in estul Bagdadului. Recrutii au fost surprinsi de explozie in momentul in care ieseau din cladire. In atac au murit 15 persoane si au fost ranite cel putin 21. La momentul exploziei in masina capcana se afla si atacatorul. Pana acum nimeni nu a revendicat atacul insa autoritatile il pun pe seama retelei Al Qaeda. In acest weekend inca 7 persoane au murit in Irak in atacuri teroriste, anunta CNN.

Noul presedinte al Yemenului va lupta pana la distrugerea Al Qaeda. Consilierul pentru probleme de aparare al presedintelui Obama, John Brennan, s-a aflat duminica la Sanaa unde a avut intalniri si discutii cu Abd Rabbo Mansour Hadi in prezent vicepresedinte al statului. Hadi este totodata si unicul candidat la prezidentialele ce se vor desfasura marti in Yemen. Brennan s-a declarat multumit de Hadi care si-a aratat determinarea de a continua sa lupte impotriva Al Qaeda pana la distrugerea retelei teroriste. Potrivit unei intelegeri semnate in noiembrie de fostul presedinte Saleh sub presiunea mediului international, Hadi va fi ales in functia de presedinte interimar al statului pentru o perioada de doi ani, informeaza AFP.

Coreea de Nord ameninta cu atacuri armate Coreea de Sud. Coreea de Nord ameninta Coreea de Sud cu atacuri armate in cazul in care aceasta din urma va desfasura exercitii militare in zona granitei maritime. Purtatorul de cuvant al Nordului a declarat ca desi cetatenii sai nu doresc razboi, sunt gata sa isi verse sangele pentru apararea integritatii teritoriale. Coreea de Sud a anuntat ca va executa luni o serie de exercitii militare in zona insulelor de pe coasta vestica. La scurt timp dupa ce anuntul oficial a ajuns si la autoritatile nordice acestea si-au declarat pozitia si au indemnat cetatenii care locuiesc sau lucreaza in insulelele din zona vizata sa o evacueze inaintea inceperii exercitiilor. Conflictele provocate de exercitiile militare sunt o problema frecventa intre cele doua tari. In urma unor astfel de exercitii desfasutate de Coreea de Sud in zona insulei Yeonpyeong, in noiembrie 2010 a survenit bombardamentul nord coreean in urma caruia 4 oameni si-au pierdut viata. Nordul a sustinut ca vecini din Sud au depasit in timpul exercitiilor granita din apele teritoriale. Si acum, la scurta vreme de la moartea lui Kim Jong-Il, relatiile dintre cele doua state raman extrem de tensionate, scrie The Guardian.

Nicolas Sarkozy se prezinta drept "candidat al poporului" la alegerile prezidentiale din Franta. Aflat in plina campanie electorala, presedintele francez Nicolas Sarkozy s-a adresat duminica sustinatorilor sai din Marsillia, incercand sa isi construiasca o imagine populara. Cei peste 10.000 de sustinatori ai candidatului dreptei au ascultat discursul in care Sarkozy se situa in postura de "candidat al poporului francez" si nu a unei elite exclusiviste. Marsillia - oras cosmopolit si un punct de atractie pentru imigranti, lovit destul de dur de cresterea somajului - a primit din partea lui Nicolas Sarkozy un discurs dramatic in care se arata ca bancile sunt aproape de faliment, locurile de munca sunt amenintate si cu toate acestea actuala conducere a tarii a reusit pana acum sa evite dezastrul, iar actualul presedinte ar fi un fel de garant al stabilitatii, anunta AFP.

Egiptenii nu s-au inteles inca asupra datei alegerilor prezidentiale. Comisia electorala egipteana nu a reusit sa stabileasca o data pentru alegerile prezidentiale atat de asteptate dupa caderea regimului Mubarak. Autoritatile au declarat doar ca spera ca pana in luna mai organizarea alegerilor sa fie incheiata. Se pare ca problemele majore sunt in organizarea votului in diaspora. Opinia publica cere in mod constant conducerii militare a tarii sa predea puterea catre civili. Alegerile palamentare care s-au derulat intre timp au desemnat drept castigatoare partidele islamice, informeaza BBC.