Seful Statului Major General, generalul Stefan Danila, a declarat, luni, ca, desi rata de asigurare cu echipamente militare esentiale la nivelul Armatei este de aproximativ 90%, multe dintre echipamente au performante reduse, uzate fizic si moral, potrivit Romania Libera.

"Rata de asigurare cu echipamente militare esentiale la nivelul Armatei este de aproximativ 90%. Desi din punct de vedere cantitativ pare corespunzator, multe dintre elementele de baza sunt asigurate prin substituire, cu echipamente avand performante reduse, uzate fizic si moral", a spus seful SMG.

El a prezentat si date despre echipamentele din dotarea armatei a caror vechime este mai mare de 20 de ani.

"Avem in inzestrare, cu o vechime mai mare de 20 de ani, 87% din tancuri, 100% avioane de lupta, 50% din avioane de transport si 84% din navele de lupta", a spus el.

Danila a adaugat ca "gradul de operabilitate la diferitele categorii de echipamente existente s-a situat intre 32 % la avioanele de lupta si 95% la artileria terestra".

El a mentionat insa ca in Afganistan situatia este una mai buna datorita utilizarii de echipamente imprumutate de la fortele americane.

"In teatrul de operatii din Afganistan misiunile specifice se executa in principal cu echipamente de lupta primite in folosinta temporara de la partenerul american. Starea tehnica a acestora se prezinta mai bine - 85% la blindate si 100% la autovehicule", a spus Danila.

El a precizat ca "procesul de planificare a resurselor a fost influentat de criza economico-financiara".

"Plata utilitatilor a fost facuta prin alocarea de fonduri la rectificarile bugetare din partea a doua a anului", a mai spus Danila.

El a amintit totodata ca s-a initiat in anul 2011, la nivelul SMG, elaborarea catalogului de costuri al structurilor de forte al Armatei Romaniei, un proiect important in domeniul managementului resurselor.