Ambasadorul Iranului: Amenintarile de atac militar impotriva noastra sunt o gluma. Iranul nu este catusi de putin ingrijorat de un posibil atac militar din partea Israelului sau a prietenilor acestuia, ne-a spus Excelenta Sa Bahador Aminian Jazi, Ambasadorul Iranului in Romania. Tensiunile din Iran escaladeaza de la o zi la alta, dupa ce Teheranul si-a continuat controversatul program nuclear, in ciuda avertismentelor internationale. Vineri, Bahador Aminian Jazi ne-a acordat un amplu interviu, in care a vorbit deschis despre razboiul psihologic cu Israelul, programul nuclear, situatia economica a tarii in contextul sanctiunilor impuse la nivel international, exporturile de petrol si "Primavara araba". Domnia sa ofera o alta perspectiva asupra evenimentelor, catalogand informatiile aparute in presa europeana drept manipulare. Interviu integral pe Bursa.ro

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cei mai saraci cetateni ai Europei: copiii. In 2010, aproape unul din patru europeni traia in risc de saracie sau excludere sociala, potrivit unui studiu Eurostat, biroul european de statistica. Asta inseamna, in cifre absolute, ca 115,5 milioane de europeni erau saraci sau amenintati de saracie. Bulgaria se situeaza pe primul loc in acest clasament negru, cu 41,6 procente din populatie, urmata foarte strans de Romania, cu 41,4 procente din totalul populatiei, conform Eurostat. Adica, din cele 115,5 milioane de europeni in risc de saracie sau excludere sociala, aproape noua milioane erau romani. Potrivit Eurostat, persoanele care risca saracia sau excluderea sociala se afla intr-una din urmatoarele situatii: traiesc sub pragul de saracie (fixat la 60% din veniturile medii disponibil pe fiecare tara), sufera de lipsuri materiale severe sau traiesc intr-o familie cu medie mica de ocupare intr-un an (membrii familiei nu au gasit jopuri decat pe perioade foarte scurte si prost platite), informeaza Adevarul.

Mita si "ore suplimentare" pentru note de trecere la UMF Cluj. Cel mai important cotidian suedez scrie despre coruptia din Medicina clujeana. O investigatie a cotidianului suedez "Svenska Dagbladet" arata ca tot mai multi suedezi care studiaza la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Cluj se plang in tara natala ca unele examene se trec cu mita sau dupa ce platesc "ore suplimentare" unor profesori. Informatiile primite de la studentii suedezi din Cluj au determinat influentul cotidian de la Stockholm (infiintat in 1884) sa finanteze o deplasare la Cluj. Concluziile reporterului "detasat" la Cluj sunt destul de dure: in doar cateva zile, el a sustinut un examen, desi nu era student al UMF, si a perfectat o intelegere cu un profesor care i-a promis ore suplimentare contra cost. Integral in Oradecluj.ro

Tragedia de la Sighet putea fi evitata: Neglijenta criminala. Cele doua explozii de la Sighetu Marmatiei puteau fi evitate daca asa-zisii experti ai firmei care administreaza reteaua de gaz din oras - Berg Sistem SRL - ar fi depistat din timp pierderile de gaz. EVZ a aflat din surse judiciare ca un detector care era instalat in biroul avocatei Daniela Lenghel a semnalat de patru ori prezenta gazului metan in ultimele 8 zile dinaintea deflagratiei. "Biroul avocatial se afla in cladirea care a sarit in aer si in care functionau clubul Euphobia si biroul notarului public Gheorghe Sas. In cele doua locuri s-au inregistrat explozii", sustine unul dintre anchetatori. Continuarea in EVZ.

Cele doua taisuri ale boicotarii olandezilor. Boicotul e o arma tare. Dar este si extrem de imprecisa, fiindca nu loveste din pacate decat arareori acolo unde trebuie. Ziarul austriac Die Presse semnala marti apelul romano-polonez la boicotarea produselor olandeze in semn de protest pentru uzul guvernului de la Haga. Lansat de Sebastian Bodu si de colegul sau polonez Jacek Saryusz-Wolski, doi europarlamentari hotarati sa reactioneze la jignirile unui site al populistilor lui Geert Wilders, apelul la boicot ar urma sa-i faca pe guvernantii olandezi sa inteleaga ca si alti europeni au drepturi. In speta drepturi egale cu ale olandezilor, relateaza Deutsche Welle.

Opozitia-n razboi cu "Cotoi" si cu "Broscoi". "Roberta, fa prezenta, e 12.30!". "Roberta, nu ne mai astepta, ca nu venim in sala!". "Roberta, spuneai ca functionati si fara noi! A trecut ora de vot final!" Roberta Anastase sta la prezidiul Camerei Deputatilor si suporta cu stoicism avalansa de mesaje pe care pesedistii i le arunca de la balcoanele salii de sedinte, unde s-au inghesuit. Este inceputul celui de-al doilea act din spectacolul "Greva si circ" de marti: momentul in care Puterea, supravegheata din balcoane de PSD, incearca sa dea voturi finale pe cateva proiecte de lege, relateaza EVZ.

Mita electorala pe banii UE. Alimente europene, in punga de la partid. Ajutoarele UE, constand in alimente destinate persoanelor nevoiase, reprezinta un bun prilej pentru multi primari fara scrupule sa dea pomeni electorale, pe banii europenilor. Astfel de lucruri s-au intamplat, in anii electorali trecuti, in multe localitati din Romania. Parlamentul European a anuntat recent ca va continua si in acest an acordarea ajutoarelor prin programul "Alimente pentru cei nevoiasi". Programul, de care beneficiaza 18 milioane dintre cei mai saraci cetateni din 20 de state membre ale Uniunii Europene, se va derula pana la sfarsitul anului 2013, bazandu-se pe un buget anual de 500 milioane euro. Noile prevederi se vor aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2012, permitand acestei actiuni sa continue pana la sfarsitul anului 2013, cu un plafon bugetar anual de 500 milioane euro", mai arata un comunicat al PE, scrie Romania Libera.

Cristian Petrescu: "Sa taxam hotelierii dezinteresati". Noul ministrul al Dezvolarii Regionale si Turismului (MDRT), Cristian Petrescu, a explicat, intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei", in ce perioade vor fi verificati hotelierii pentru a vedea daca tin deschis cel putin sase luni pe an si admite ca ar trebui facut un inventar, la nivel de minister, al hotelurilor lasate in paragina. In ceeea ce priveste locuintele pentru tineri, acesta a explicat ca discuta cu specialistii de la Finante posibilitatea subventionarii a jumatate din chirie, scrie EVZ.

Dezastru platit cu salariu de vis: 29.000 euro pe luna. Timp de cinci ani (2006-2011), cat a fost la conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a refuzat sa-si mentioneze salariul primit. ,,Adevarul" a aratat in exclusivitate, anul trecut, care era motivul: salariul era imens - 29.000 de euro pe luna. Dupa expirarea mandatului, anul trecut, Angela Toncescu (58 de ani) a incercat sa ramana in carti pentru inca un mandat. Nu a reusit, mai ales din cauza deficitului de imagine pe care si l-a creat prin nerespectarea legii Agentiei Nationale de Integritate si din cauza unor suspiciuni ca ar favoriza anumiti operatori de pe piata asigurarilor. A fost trasa pe dreapta si propulsata pe functia de vice-presedinte la UNPR, informeaza Adevarul.