Arderea Coranului de catre soldati americani in Afganistan a fost un gest "necugetat", care ar fi trebuit prevenit de catre comandanti. O spune, la RFI, vicepresedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Ioan Mircea Pascu. El crede, pe de alta parte, ca rezultatele privind conturarea noului stat afgan nu sunt "stralucite", pentru ca a fost oferit "un model occidental, care nu se potriveste in geografia locului".

Ioan Mircea Pascu e de parere ca in ciuda scuzelor americane privind arderea Coranului in Afganistan, "raul s-a produs. Daca respectivii comandanti nu au stiut sa-si tina oamenii sub control, astea sunt efectele! A fost un gest necugetat, care nu a putut fi prevenit de cei care trebuiau sa-l previna la momentul respectiv, iar acum reverberatiile sunt pana la nivelul conducerii Statelor Unite, al relatiilor diplomatice cu conducerea Afganistanului, este si impactul asupra populatiei. Asemenea lucruri, in conditiile in care traim intr-o epoca a comunicarii instantanee, au proportii necontrolabile".

Ioan Mircea Pascu spune ca "exista si un stres al razboiului, dar dincolo de lucrul asta, un grad de control local asupra celor care au facut asemenea gesturi ar fi trebuit sa existe din partea comandantilor lor".

Fostul ministru al Apararii din timpul Guvernului Adrian Nastase isi aminteste un episod in care un gest al soldatilor romani din Afganistan era pe punctul de a provoca iritare in randul populatiei: "Am avut si noi o situatie din aceasta categorie mai larga de posibila ofensa adusa locuitorilor, in baza noastra de la Kandahar: am construit o biserica de lemn".

Continuarea pe www.rfi.ro.