Crin, sa-ti fie rusine! Casa liderului liberal: Un living, o bucatarie, doua dormitoare si un birou = 180 mp. Noua locuinta a liderului PNL, dezvaluita de EVZ, are o suprafata uriasa si a costat 245.000 de euro, la "rosu". Ea a fost cumparata printr-un credit ipotecar si e rezultatul unirii a doua apartamente. Europarlamentarul Adina Valean, sotia liderului PNL, a declarat pentru EVZ ca nu-si mai aminteste concret cand a contractat apartamentul de lux de pe malul Lacului Floreasca. "Nu mai stiu exact cand am semnat hartiile. Apartamentul l-am gasit printr-o agentie imobiliara. Mai intai am semnat un precontract, apoi am mai asteptat o perioada, dupa care am contractat un credit ipotecar. Potrivit documentelor de la banca, apartamentul este ipotecat in favoarea bancii", ne-a explicat Valean. O posibila explicatie a acestui "lapsus" ar putea fi faptul ca atat apartamentul, cat si creditul ipotecar nu figureaza in declaratiile de avere ale celor doi demnitari, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Legea lustratiei pe intelesul tuturor alegatorilor: cu acelasi trecut poti ajunge presedinte, dar nu si prim-ministru. La 22 de ani dupa Revolutie, parlamentarii puterii au adoptat cu 167 de voturi pentru si patru abtineri legea lustratiei. USL a lipsit de la votul final. Proiectul legii lustratiei a fost pus intempestiv pe ordinea de zi la cererea PDL, parlamentarii USL nestiind ca acesta urmeaza sa fie discutat, chiar daca printre initiatori s-au numarat si membri PNL. In graba, Comisia Juridica s-a intrunit pentru a modifica acele prevederi ale legii care fusesera declarate neconstitutionale in iunie 2010. Noua forma a legii lustratiei face o deosebire majora intre cei care candideaza pentru o functie si cei care sunt numiti. Astfel, potrivit legii, toti cei care vor candida pentru diferite functii in stat - presedinte, primar, presedinte de Consiliu Judetean, consilier local sau judetean nu vor intra sub incidenta legii, in sensul ca nu le poate fi blocata candidatura. Ei trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere privind trecutul lor, anunta Gandul.

Hrebenciuc, servit de gasca Voicu-Costiniu. O romanca ce traieste la Paris si care revendica vila in care sta Viorel Hrebenciuc se lupta in Justitie cu exact aceleasi personaje acuzate de coruptie in dosarul Voicu-Costiniu-Casuneanu. Viorel Hrebenciuc, deputat PSD. Catalin Voicu, senator PSD. Florin Costiniu, judecator, seful Sectiei Civile de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cezar Bivolaru, avocat. Aceste patru personaje au primit, in decembrie 2009, interdictie de a vorbi unul cu celalalt, in cadrul celui mai rasunator dosar de coruptie din ultimii ani: dosarul Voicu-Costiniu-Casuneanu-Locic. Stirea a avut un ecou cu totul deosebit intr-un apartament din Paris, unde locuieste de 25 de ani romanca Marina Ghelber, nepoata scriitorului Jean Bart. Femeia tocmai se confruntase cu exact aceste patru nume intr-un complicat dosar de revendicare imobiliara si "modul de operare" a retelei Voicu in dosarul de coruptie a facut-o sa se intrebe daca nu cumva ciudateniile ce i s-au intamplat in timpul procesului s-ar putea datora aceleiasi retele, informeaza Adevarul.

Reteaua citostaticelor: anonimii care salveaza viata bolnavilor de cancer in locul statului. Criza citostaticelor din Romania a scos la iveala un fenomen extraordinar. Locurile in care sistemul de sanatate disfunctional a esuat lamentabil au fost substituite de un sistem alternativ, bazat doar pe "solidaritatea romanilor anonimi". Acestia aduc din Europa medicamentele care lipsesc si o fac voluntar, in timpul calatoriilor in scop personal. Romanii au inventat un "Minister Popular al Sanatatii". N-are ministru, n-are secretari de stat, n-are nici macar angajati. Are doar o multime de furnicute, fiecare cu o alta meserie, care sunt toti pusi pe fapte bune. Astfel, in clipa de fata, din reteaua spitaliceasca din Romania lipsesc, in total, 36 de medicamente importante in tratamentul cancerului. Dintre acestea, 24 sunt citostatice, restul fiind medicamente ajutatoare. In functie de anvergura spitalului si a echipei de medici care-l deserveste, in unele unitati lipsesc mai putine dintre cele 36, in altele mai multe, scrie Romania Libera.

Sensul desemnarii lui Teodor Melescanu. Desemnarea lui Teodor Melescanu ca director al SIE pare mai curand o clarificare finala a unor pozitii politice discrete si conservate cu multa rabdare strategica. Numirea lui Teodor Melescanu a provocat reactiile cele mai contradictorii. Deputatul european Cristian Preda a sustinut ca desemnarea lui Melescanu" vadeste inca o data faptul ca Traian Basescu nu e un presedinte partizan." Cu toate acestea, liderii USL s-au aratat neplacut surprinsi si au declarat ca nu au fost niciodata consultati cu privire la aceasta decizie. Mai mult decat atat, opozitia a resimtit aceasta desemnare ca pe un act ostil, iar acceptarea lui Melescanu ca pe o tradare. "Gestul unui asemenea om, a spus Crin Antonescu, fireste ca ne afecteaza si ne compromite. Insa pentru sanatatea PNL este bine ca oamenii sa iasa din acoperire", anunta Deutsche Welle.

Proprietarul masinii "clonate" se teme de interlopi. Bucuresteanul care a gasit o "clona" a autoturismului sau a povestit, pentru EVZ, patania prin care a trecut in luna noiembrie a anului trecut. Proprietarul, care a vrut sa nu i se dezvaluie identitatea, a declarat, pentru EVZ, cum a ajuns in situatia de a explica politiei ca nu este proprietarul celor doua masini identice, ci doar al uneia dintre ele. "Am ramas surprins cand politistii au declarat ieri ca eu am vazut masina pe o strada din sectorul 3. Nu-i adevarat! Masina clonata era in curtea unui service. Cred ca se incearca musamalizarea acestui caz. Eu banuiesc ca politia stia mult mai multe", a spus proprietarul masinii Volvo. Bucuresteanul a mai precizat ca anchetatorii nu i-au oferit niciodata date despre cum merg cercetarile: "M-a sunat in ianuarie un politist care m-a intrebat ce mai stiu eu de caz. Pai eu fac ancheta?" Intre timp, barbatul si-a schimbat, pe banii lui, placutele de inmatriculare. Singura lui teama este ca, pornind de la acest incident, sa nu cada victima retelelor de interlopi care se ocupa cu furturi de masini, informeaza EVZ.

Evgheni Sevciuk: "Vrem un presedinte legitim la Chisinau". Fara un lider autoritar in Republica Moldova, dialogul dintre Chisinau si Tiraspol nu poate evolua. O spune noul presedinte al republicii Transnistria, Evgheni Sevciuk. Presedintele republicii separatiste din stanga Nistrului a declarat pentru "Adevarul" ca nu vede locul Romaniei in negocierile privind Transnistria. "Adevarul": Zilele acestea, la Dublin are loc o noua runda de negocieri in formatul 5+2. Care credeti ca este soarta acestor tratative? Evgheni Sevciuk: E prea devreme sa vorbim despre rezultate. As vrea sa cred totusi ca vom reusi sa ajungem, la masa de negocieri, la anumite intelegeri datorita carora vom descalci ghemul de probleme adunate in timp. E vorba atat despre preocuparile cetatenilor nostri, cat si ale agentilor economici. Anul 2012 va fi dedicat solutionarii unor probleme concrete, acumulate in relatiile dintre Republica Moldova si Transnistria. Avem multe chestiuni nerezolvate ce tin de functionarea sistemelor financiare ale statelor noastre, de schimbul cultural si alte domenii. Integral in Adevarul.

Cursa vanatorilor de epave pentru comorile din adancuri. Tezaurul unei nave spaniole scufundate in 1804 a revenit in Spania, marcand epilogul unei batalii judiciare de cinci ani intre firma americana Odyssey - care a descoperit epava si fabuloasa ei comoara - si statul spaniol. Doua avioane Hercules, care au decolat de la baza MacDill din Florida, au aterizat sambata la baza militara Torrejon, din apropiere de Madrid, aducand sub escorta o incarcatura de peste 595.000 piese de aur si argint si sute de obiecte din aur. Este vorba despre cel mai important tezaur submarin descoperit pana acum si care valoreaza 500 milioane dolari si cantareste 23 tone. "Totul este in stare proasta de conservare dupa 208 ani sub apa si de altfel, pentru a-l prezerva, acest tezaur a fost scufundat", a explicat "Miguel Morer de la serviciul de presa al Ministerului spaniol al Apararii. Containerele care ascund tezaurul, plasate sub supravegherea Garzii Civile, vor fi depuse intr-un loc secret. Spania a obtinut pretioasa incarcatura dupa cinci ani de disputa juridica cu firma americana Odyssey, care a descoperit in 2007 epava navei "Nuestra Senora de las Marcedes", anunta Romania Libera.