Egiptul va organiza alegeri prezidentiale in perioada 23-24 mai. Egiptul va organiza alegeri prezidentiale pe 23 si 24 mai, a anuntat seful comisiei electorale, Farouk Sultan, citat de RIA Novosti. Farouk, care ocupa si functia de presedinte al Curtii Constitutionale, a declarat ca, daca va fi necesar, al doilea tur al alegerilor prezidentiale va avea loc in perioada 16-17 iunie, iar rezultatele vor fi anuntate pe 21 iunie. Inregistrarea candidatilor la alegeri va incepe pe 10 martie, in timp ce campania electorala a candidatilor pentru functia suprema in stat se vor desfasura incepand cu 30 aprilie si nu va dura mai mult de 21 de zile. Modificarile recente ale Constitutiei egiptene vor permite liderilor militari sa candideze la alegeri si vor inlesni, de asemenea, candidaturile independentilor. Noua Constitutie prevede ca presedintele nu poate detine mai mult de doua mandate consecutiv, timp de patru ani fiecare, iar un referendum public va putea fi organizat in orice stare de urgenta care dureaza mai mult de sase luni.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Parlamentul francez a votat modificarea bugetului pe 2012. Parlamentul francez a adoptat miercuri seara, cu 53 de zile inaintea alegerilor prezidentiale, modificarea bugetului pe 2012, desi acesta fusese respins de Senatul majoritar de stanga, informeaza AFP. Redenumit TVA competitiv de dreapta, TVA-ul social dorit de presedintele Nicolas Sarkozy a alimentat nemultumirile intre partidele de stanga si cele de dreapta. Cresterea TVA-ului de la 19,6% la 21,2% este prevazuta pentru 1 octombrie si trebuie sa fie insotita de o scadere a contributiilor angajatorilor la finantarea politicii familiale. Aceasta crestere a fost criticata de Partidul Socialist francez si de Frontul de Stanga, considerand-o "nedreapta" din punct de vedere social, mai ales in ceea ce priveste puterea de cumparare a claselor mici si mijlocii, precum si "ineficienta" din punct de vedere economic.

Sindicatele europene au manifestat impotriva masurilor de austeritate. Confederatia Europeana a Sindicatelor a organizat miercuri actiuni de protest in Europa, pentru a protesta impotriva adoptarii planurilor de austeritate, mai ales in Grecia, in ajunul summit-ului liderilor Uniunii Europene, relateaza AFP. "Facem un apel la liderii europeni pentru a schimba cursul. Austeritatea nu functioneaza", a declarat, la Bruxelles, secretarul general al Confederatiei Europene a Sindicatelor, Bernadette Segol, in fata sutelor de activisti sindicali, care s-au adunat in fata Bancii Nationale a Belgiei. Sindicalistii europeni au ales acest loc simbolic pentru a contesta declaratiile guvernatorului Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, care a anuntat "sfarsitul" modelului social european si a exclus orice alta optiune in afara politicilor de austeritate. "Nu, domnule Draghi, modelul social european nu a murit. Politica neoliberala este cea care l-ar putea ucide", a estimat secretarul general al Sindicatului Socialist belgian, Anne Demelenne. Protestele Confederatiei Europene a Sindicatelor au loc inaintea summit-ului UE de joi si vineri de la Bruxelles, in cadrul caruia sefii de stat si de guvern din 27 de tari membre vor semna un nou pact de disciplina bugetara. "Regula de aur" a pactului va impune statelor europene intoarcerea la echilibrul bugetar. Liderii europeni vor incerca, de asemenea, sa propuna masuri de revigorare a cresterii economice. Marea Britanie, Franta si Germania, pe de alta parte, propun accelerarea convergentei fiscale.

Departamentul de Stat american: Coreea de Nord este dispusa sa renunte la activitatile de imbogatire a uraniului si sa suspende testele nucleare. SUA au anuntat miercuri ca autoritatile nord-coreene au fost de acord cu un moratoriu nuclear prin care sa isi suspende testele nucleare, lansarile de rachete cu raza lunga de actiune si alte activitati nucleare, printre care se numara imbogatirea uraniului in centrala nucleara de la Yongbyon, relateaza Reuters. Guvernul de la Phenian a spus ca va permite accesul inspectorilor ONU pentru a verifica respectarea conditiilor. Potrivit Departamentului de Stat american, SUA s-au angajat ca, in schimb, sa finalizeze detaliile unui pachet de ajutor alimentar si sa ia alte masuri pentru imbunatatirea relatiilor bilaterale. "Statele Unite continua sa aiba ingrijorari profunde cu privire la comportamentul Coreei de Nord in diferite zone, insa anuntul de astazi reflecta un progres important, fie el si limitat, in solutionarea unora dintre acestea", se arata intr-un comunicat al Departamentului de Stat american. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a declarat ca moratoriul nuclear este "un prim pas modest in directia buna". Agentia nord-coreeana de presa KCNA a anuntat si ea miercuri ca guvernul de la Phenian a fost de acord cu impunerea unui moratoriu nuclear, scrie Reuters. Potrivit agentiei de presa, Coreea de Nord a luat aceasta decizie ca raspuns la o cerere a SUA si "cu intentia de a mentine o atmosfera pozitiva" la discutiile inalte purtate intre reprezentantii celor doua tari. Japonia a aplaudat intelegerea incheiata descriind-o drept un pas important pentru rezolvarea problemelor legate de Coreea de Nord. Administratia de la Tokyo si-a exprimat speranta ca implementarea acordului se va face fara probleme. Coreea de Sud a declarat, de asemenea, ca intelegerea este binevenita si ca vrea sa vada Coreea de Nord facand pasii necesari in directia reluarii discutiilor pentru dezarmare nucleara.