Presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul", despre un cutremur: "Mii de bucuresteni risca sa moara". La 35 de ani de la cutremurul din 77, doar 26 de cladiri din 2.000 cu risc seismic ridicat au fost consolidate in tara, potrivit Asociatiei "Salvati Bucurestiul". Seismul din 4 martie 1977 s-a produs la ora 21.22. In doar 56 de secunde, 1.570 de oameni au murit, 35.000 de locuinte s-au prabusit in toata tara, 33 de cladiri importante numai in Bucuresti. Dar, la 35 de ani de la dezastru, Capitala pare sa nu fi invatat nimic din cele petrecute atunci. Dupa '89, in Romania au fost consolidate 26 de cladiri incadrate cu risc seismic ridicat, numarul fiind infim fata de cele aproximativ 2.000 cate se afla pe lista. Statistica ii apartine lui Nicusor Dan, presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul" si candidat la primaria Capitalei. "Cateva mii de bucuresteni risca sa moara in cazul unui cutremur de intensitatea celui din 1977. O estimare exacta nu este insa posibila, pentru ca o multime de date importante nu exista", spune Nicusor Dan. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Ion Iliescu, pentru Gandul, despre Putin la al treilea mandat: "Nici o surpriza. Oamenii au incredere in aceasta stabilitate pe care au impresia ca Putin o asigura". Fostul presedinte Ion Iliescu nu s-a declarat surprins la aflarea rezultatelor preliminare ale alegerilor prezidentiale din Rusia, el considerand ca Vladimir Putin a reusit din nou sa isi valorifice capitalul de imagine de care se bucura intr-o anumita parte a societatii rusesti, jucand cartea "siguranta cetateanului". "Nici o surpriza. (Realegerea lui Putin) Reflecta o stare de spirit dupa perioada Eltin, care a insemnat o dezorganizare generala a economiei si o stare de anarhie generala in societate. Putin a introdus mai multa rigoare si rusii simteau nevoia ordinii, rigorii. Ei apreciaza acest lucru, ca lucrurile incep sa se aseze pe o temelie mai solida. Aceasta este increderea pe care societatea actuala din Rusia o acorda acestui fel de conducator, care le da mai multa siguranta", a declarat Ion Iliescu, pentru Gandul.

Raed Arafat: Nu candidez, indiferent cine mi-ar propune. Raed Arafat refuza orice implicare in alegerile pentru Primaria Capitalei, in ciuda imaginii bune de care se bucura in sondajele de opinie. Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii a motivat ca politica nu este domeniul sau si ca nu va activa niciodata intr-un domeniu in care nu se pricepe. "Nu, nu, nu. Nu e domeniul meu. Nu candidez, oricine mi-ar propune", a declarat Arafat pentru "Adevarul". Membrii marcanti ai PDL sustin ca Raed Arafat ar fi un candidat foarte bun la Primaria Bucurestiului. Sambata, Elena Udrea, presedintele organizatiei PDL Bucuresti, a declarat, pentru postul Realitatea TV, ca Arafat are sanse, intrucat bucurestenii isi doresc un candidat independent. "Raed Arafat ar castiga probabil alegerile daca ar intra in cursa", a mai spus Elena Udrea. PDL cauta, in acest moment, o personalitate pe masura lui Sorin Oprescu. Printre posibilii candidati ai PDL la functia de edil al Bucurestiului se numara deputatul de Bucuresti, Silviu Prigoana. In ultimul sondaj comandat de patid, Silviu Prigoana avea o cota de popularitate de 21%, mai putin de jumatate din cota lui Sorin Oprescu, 51%, in conditiile in care profilul alegatorilor celor doi este similar, informeaza Adevarul.

Vanghelie a scapat. DNA i-a dat NUP pentru privatizarea Magazinului Bucuresti si afacerea Economatul. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au decis ca Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, nu se face vinovat de abuz in serviciu si luare de mita in dosarul in care au cercetat privatizarea Magazinului Bucuresti si modul cum s-au infiintat in sector magazinele Economat. Primarul PSD al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a scapat de problemele care le avea la Directia Nationala Anticoruptie. Procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale fata de edil, in dosarul in care acesta era anchetat pentru modul in care a fost privatizat magazinul Bucuresti dar si pentru afacerea Economatul, scrie Romania Libera.

Lansarea unui nou satelit militar american. Vineri 24 februarie la ora 22:15 UTC complexul 41 al bazei spatiale din Cape Canaveral a gazduit o lansare importanta-primul satelit din reteaua MUOS care ar trebui sa imbunatateasca comunicatiile UHF ale armatei americane in urmatoarea decada. Lansarea vine dupa doua amanari succesive cauzate de vremea nefavorabila (vant puternic si pe urma un plafon gros de nori), dar in final lucrurile au decurs asa cum trebuia, iar noul satelit MUOS-1 a fost injectat cu succes pe orbita dupa aproximativ 3 ore (separare la 01:16 UTC). In prim planul lansarii s-a aflat racheta Atlas 5, intr-un zbor cu greutate record a incarcaturii (MUOS-1 a fost cel mai greu satelit lansat vreodata de Atlas 5). Aceasta a fost lansarea cu numarul 29 din istoria lui Atlas 5. Satelitul a fost lasat intr-o orbita eliptica cu inclinatia de 19 grade, apogeul la 35786 km si perigeul la 3462 km. De acolo el va face 8 manevre de corectie orbitala pana cand va atinge o orbita geostationara. Vor urma apoi aproximativ 90 de zile de teste, inainte de a fi acceptat formal, anunta Space Alliance.

Vrajitoarele din Romania, mai puternice decat statul. Parlamentarii se tem de farmece. Stim demult ca in Romania sunt posibile tot felul de anomalii. La noi in tara e cu putinta ca un agramat precum Traian Igas sa ajunga ministru de Interne, la noi se poate ca senatorii sa adopte o lege care sa transforme "Ziua mondiala a sanatatii" intr-o "Zi de doliu national", la noi legile care ne-ar putea scapa de cainii maidanezi zac in Parlament de ani buni. Insa una dintre cele mai mari aberatii legislative este ca meserii precum cea de vrajitoare, de ghicitoare sau de prezicatoare sunt recunoscute oficial. In momentul de fata, Romania se afla in situatia cea mai ingrata: aceste profesii sunt trecute in nomenclatorul de meserii, dar pe de alta parte nu exista nicio lege care sa stabileasca un cadru legislativ pentru ele. Ca atare, veniturile vrajitoarelor nu sunt impozitate, iar practicantele isi desfasoara activitatile intr-un adevarat paradis favorizat de vidul legislativ, informeaza Vertical News.

Un presedinte vechi intr-o Rusie noua. Victoria lui Vladimir Putin fusese dinainte pusa la punct. Si, cu toate acestea, Rusia sta la rascruce. Saptamanile marilor decizii abia au inceput. De la alegerile parlamentare din decembrie incoace, Rusia traieste intr-o atmosfera de proteste si mobilizare politica asa cum nimeni nu si-ar fi imaginat. In acest context, se poate spune ca nu duminica votului prezidential a fost ziua ce a decis viitorul Rusiei. Alegerea premierului Vladimir Putin din primul tur nu este o surpriza. Si acuzatiile aduse de opozitie modului in care a decurs ziua electorala sunt conforme cu scenariul anticipat. Perioada tensionata a Rusiei abia de acum incepe. Rusii nemultumiti, care au protestat in ultimele saptamani, vor continua, probabil, sa protesteze in vreme ce legitim aleasa putere din jurul viitorului presedinte va fi obligata sa raspunda acuzatiilor de nelegitimitate, scrie Deutsche Welle.

Cine sta in casele scoase la vanzare de RA-APPS. Regia Autonoma a Patrimoniului si Protocolului de Stat (RA-APPS) a stabilit preturile la care vor fi licitate 25 de proprietati, cu valori de pornire cuprinse intre 48.000 de euro si 2,4 milioane de euro, fara TVA. Am pornit in cautarea imobilelor scoase la licitatie, atat din Bucuresti, cat si din tara. Unele dintre imobile au fost renovate recent, fiind cladiri interbelice si chiar din patrimoniu. Altele insa, care au fost lasate sa se degradeze, nu au valoare decat prin pozitionarea in zone centrale. La Snagov, proprietatile ce vor fi scoase la vanzare sunt pozitionate pe malul lacului, in apropiere de vilele ocupate candva de dictatorul Nicolae Ceausescu si de nomenclatura comunista. RA-APPS a anuntat ca licitatia pentru imobilele din Bucuresti va avea loc pe data de 14 martie la ora 12.00, la sediul SAIFI, situat pe Strada Fabrica de Glucoza nr.3 A din Bucuresti, anunta Adevarul.

Scandal pentru un nou elicopter SMURD la Arad. Un elicopter nou, special dotat pentru SMURD, a sosit la punctul de operare aeriana de la Aeroportul International Arad, care deserveste sase judete. Elicopterul este achizitionat de Ministerul Sanatatii si il va inlocui pe cel al Ministerului Administratiei si Internelor, care a operat la Arad din luna noiembrie 2011. La inaugurare, Nicolae Iotcu, presedintele Consiliului Judetean Arad si senatorul Constantin Traian Igas, fost ministru al Administratiei si Internelor au testat noul aparat. Social-democratii aradenii i-au acuzat imediat ca au politizat intreaga actiune. Elicopterul EC 145 care a sosit la Arad este unul dintre cele mai performante pentru interventii in cazuri de urgenta. Valoarea noului elicopter este de 6 milioane de euro, iar banii provin din donatiile facute la Fundatia pentru SMURD. "EC145 este unul dintre cele mai performante elicoptere din clasa elicopterelor usoare. Este dotat cu avionica de ultima generatie, care permite o navigatie in siguranta. Partea de aerodinamica si de motorizare fac din el un elicopter de top. A costat peste 6 milioane de euro cu toata aparatura medicala si dotarile aferente. Este cumparat de Ministerul Sanatatii si transferat Ministerului de Interne pentru operare, informeaza Romania Libera.