Anders Breivik, dezamagit pentru acuzatiile oficiale de acte de terorism. Autorul masacrului din Norvegia, Anders Breivik a declarat miercuri ca este dezamagit de hotararea procurorilor care il condamna pentru acte de terorism, dar dispun internarea lui intr-un centru psihiatric si nu intr-un penitenciar. Breivik a trecut anul trecut printr-o expertiza in urma careia specialistii au concluzionat ca sufera de schizofrenie paranoida si drept urmare nu poate raspunde penal pentru crimele facute. In prezent se efectueaza o noua expertiza care ar trebui sa se incheie in data de 10 aprilie. Expertiza cea noua a fost ceruta de tribunal in urma descoperirii faptului ca actiunile lui Anders Breivik au fost premeditate si pregatite in amanunt timp de mai multi ani, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

O noua conducta de gaz va lega Bulgaria de Romania. Operatorul Bulgartransgaz va incepe constructia unei conducte de gaz care sa lege Bulgaria de Romania. Lucrarea se va efectua in colaborare cu operatorul roman Transgaz si va traversa frontiera in punctele de trecere Ruse-Giurgiu. Bulgaria a inceput sa isi lege resursele de gaz de cele ale vecinilor sai in anul 2009, dupa razboiul gazului purtat intre Rusia si Ucraina. Atunci aprovizionarea cu gaz a Bulgariei a fost intrerupta timp de 3 saptamani in mijlocul iernii. Acest fapt a expus atunci dependenta pe care Bulgaria o avea fata de gazul rusesc. In februarie 2011, Consiliul European a decis ca fiecare stat UE trebuie sa aiba cel putin doua surse de aprovizionare cu gaz natural si electricitate pentru a se evita situatiile de tipul celor din 2009, anunta Novinite.

Libia va ramane unita chiar si prin forta - Mustafa Abdul Jalil. Liderul libian Mustafa Abdul Jalil a declarat miercuri ca nu va permite o divizare a statului si la nevoie va folosi forta pentru asigurarea unitatii. Ieri, numerosi conducatori locali din Benghazi au declarat autonomia regiunii Cirenaica. Jalil crede ca aceasta autonomie este sustinuta de elemente infiltrate si de elemente pro-Gaddafi care vor sa imparta tara in fasii controlate de diverse militii, care isi urmaresc propriile scopuri in detrimentul interesului national. In luna februarie si la Misrata lucurile au mers tot in directia intuita de Jalil. Misrata si-a organizat singura alegeri municipale, a tinut primul consiliu electoral fara implicarea CNT, a creat o zona de interdictie in care multi libieni nu au acces pentru intrare. In tot acest timp militiile din Zintan inca il tin captiv pe Sail Gaddafi, fara a-l preda autoritatilor nationale, informeaza The Guardian.

Vladimir Putin a fost declarat oficial castigatorul alegerilor prezidentiale din Rusia. Comisia Electorala Centrala din Rusia a validat miercuri victoria lui Vladimir Putin in alegerile prezidentiale cu un procent de 63,6%. Diferenta dintre Putin si urmatorul clasat Ghennadi Ziuganov este uriasa, acesta obtinand doar 17,18%. Atat Ziuganov cat si organizatorii protestelor anti-Putin refuza sa ii recunoasca victoria si legitimitatea. In urma mitingurilor de protest organizate luni in Moscova si Sankt Petersburg, zeci de persoane au fost arestate. Raportul OSCE arata si el ca procesul electoral s-a "inclinat" in favoarea lui Putin, in timp ce autoritatile ruse declara ca aceste alegeri au fost cele mai oneste si transparente din lume. Actualul premier Vladimir Putin va fi investit in functia prezidentiala in data de 7 mai 2012, scrie Ria Novosti.

Seful FBI: SUA se pregatesc pentru combaterea atacurilor teroriste cibernetice. Directorul FBI Robert Mueller a declarat miercuri ca organizatiile teroriste ar putea lansa un atac cibernetic impotriva SUA, care trebuie sa fie pregatita. Mueller crede ca aceste modernizari ale actelor de teroare fac misiunea FBI-ului si mai dificila. FBI trebuie sa fie pregatit cu strategii si operatiuni noi care sa poata anihila acest nou tip de amenintare. Mueller spune ca teroristii nu se ascund in umbrele ciberspatiului, ci actioneaza la vedere. Robert Mueller a dezvaluit faptul ca 1.000 de agenti FBI se specializeaza in acest timp de amenintare a securitatii, anunta AFP.

Leon Panetta: SUA nu se va implica militar in Siria. Secretarul american de stat pentru probleme de aparare Leon Panetta a vorbit in fata Comisiei Serviciilor Armate din cadrul Senatului in legatura cu atitudinea SUA fata de Siria. Panetta a explicat ca tara sa nu se va implica militar in Siria pentru alungarea presedintelui Bashar al-Assad asa cum solicita senatorul republican John McCain. Acesta este de parere ca moartea celor 7.500 de civili din Siria ar trebui sa fie de ajuns pentru o implicare directa a SUA de genul celor avute in conflictele din Bosnia sau Libia. Leon Panetta a specificat insa ca tara sa nu poate actiona unilateral in conflictul sirian, informeaza The Guardian.

Site-ul de internet al Vaticanului, blocat de hackerii gruparii Anonymous. Site-ul de Internet www.vatican.va a fost blocat, miercuri dupa-amiaza, dupa un atac informatic revendicat de miscarea de hackeri militanti Anonymous, care afirma ca vor sa pedepseasca "Biserica apostolica romana corupta si toate produsele acesteia", transmite AFP. "Anonymous a decis astazi sa asedieze site-ul vostru, ca raspuns la doctrina, liturghiile si conceptele absurde si anacronice pe care organizatia voastra cu scop lucrativ (Biserica apostolica romana) le difuzeaza in lumea intreaga", scrie site-ul italian al gruparii Anonymous. "Acest atac NU ESTE impotriva religiei crestine sau a credinciosilor din lumea intreaga, ci impotriva Bisericii apostolice romane corupte si a tuturor emanatiilor sale", adauga comunicatul. Anonymous, un grup de hackeri care a revendicat in ultimul an zeci de atacuri impotriva site-urilor unor mari companii si site-uri guvernamentale, a mai incercat si anul trecut un atac impotriva site-ului Vaticanului, dar fara succes. (V.M.)