Printul bugetarilor. Averea fabuloasa a sotilor Pop, abonati la lucrari cu statul. Mercedes, Jaguar si vila pe Mediterana. O casa in Italia, pe malul Mediteranei, este una dintre ultimele achizitii ale uneia dintre cele mai bogate bugetare anonime din Romania. Mariana Pop este sefa Laboratorului de calitate al DRDP Cluj, din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), iar sotul ei, Mircea Pop, a fost tot bugetar pana in 2008. Casa din Massarosa (Toscana), a fost cumparata in 2008 si are 165 mp. Mircea Pop a fost, pe rand, consilier al lui Adrian Nastase pe vremea guvernarii PSD (2000-2004), apoi director adjunct in CNADNR si ulterior a devenit actionar la o firma de proiectari de drumuri, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

De ce mancarea italiana din Romania nu are gust italian. Lectia lui Antonio, un bucatar distins cu o stea Michelin. Sepia sfaraie pe grillul incins in timp ce bucatarul Antonio Pisaniello amesteca cu gesturi nervoase intr-un bol ulei de masline, zeama de lamaie, usturoi si patrunjel. "Sare!", striga spre ajutoarele sale, cel putin cinci la numar, care se invart in jurul lui. Pisaniello are 20 de ani experienta, se misca si vorbeste repede, nu le e usor sa tina pasul cu el aici, in bucataria improvizata la standul de la Romexpo, unde bucatarul italian, specializat in peste si fructe de mare, a fost invitat sa gateasca cu public. "Ne-a zapacit de azi dimineata! Ce mai, e mare bucatar! N-am mai vazut asa ceva!", se mandreste Valentin Matei. Continuarea in Romania Libera.

Primul interviu cu urmasul lui Marmureanu: "Cutremurul vine sigur!". Urmasul legendarului Gheorghe Marmureanu la sefia Institutului National de Fizica a Pamantului (INFP), Constantin Ionescu, un oltean stabilit la Magurele, spune ca INFP-ul poate anunta un cutremur cu 30 de secunde inainte de primele efecte. Doar ca nu-l ia nimeni in seama. Verdictele, la conditional-optativ, ale fostului sef baga lumea in sperieti. In ultima sa declaratie, Marmureanu spunea ca, anul asta, e posibil sa se produca un cutremur de sase-sapte grade Richter. Ionescu, intrat in INPF, acum 22 de ani, ca simplu muncitor si ajuns director general, zice: "Nu pot sa-l opresc sa declare ceva...!". Integral in EVZ.

Revolutia uitata a romanilor ardeleni. Cititorul neavizat poate sa ramana, eventual, consternat de termenul folosit: "Revolutie" si sa-l gasesca neadecvat. Dar iata ca, la jumatatea lunii martie 1919, s-a incheiat procesul de desfiintare a consiliilor si garzilor nationale romanesti, care, prin activitatea lor inainte si de dupa Marea Adunare Nationala de la 1 Decembrie 1918, au facut ca puterea in Transilvania sa treaca efectiv in mainile romanilor. Dar, cred, mai putini stiu de amploarea evenimentelor din luna noiembrie 1918 cand oprimarea taranilor de catre mari proprietari de pamant, preponderent maghiari, a dus taranimea romana la disperare, informeaza Romania Libera.

Adrian Cioflanca: "Istoria pogromului este notorie. Sa isi argumenteze domnul Sova pozitia dubioasa". Pogromul de la Iasi, a carui existenta a fost negata intr-o emisiune televizata de catre purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova, este dovedit de sute de documente, marturii si de descoperirea recenta a unor gropi comune, explica, intr-un interviu EVZ, istoricul Adrian Cioflanca, de la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol". Acesta a coordonat o echipa de cercetatori care, in noiembrie 2010, a scos la iveala osemintele a 36 de evrei executati in iunie-iulie1941 si aruncati intr-o groapa comuna, langa localitatea Popricani. Continuarea in EVZ.

Vass Hajni, omul care se lupta cu moartea in fiecare zi: Avem un butuc in spatele sectiei de primiri urgente. Este umarul pe care plangem ca sa ne descarcam. Cand o cauti, asistenta sefa Vass Hajni este mereu pe drumuri. Ori in ambulanta, ori in elicopter, grabindu-se sa salveze vieti. Nu-i mai ramane timp pentru altceva. Nu si-a intemeiat o familie, nu are copii, dar se simte cea mai implinita femeie din lume atunci cand un om pe care l-a salvat de la moarte ii spune "Multumesc!". De 20 de ani Vass Hajni lucreaza la SMURD Targu-Mures. "Ca femeie iti poate fi greu, mai ales daca ai copil si familie, dar cand vine vorba de salvarea vietii unui pacient nu ai timp de nimic altceva pentru ca totul este contra cronometru", povesteste asistenta sefa. Integral in Gandul.

Cazul Astarastoae: cum rezista in functie un rector judecat pentru frauda. Trimis in judecata de DNA pentru frauda cu fonduri UE si acuzat de ANI de incompatibilitate si conflict de interese, profesorul Astarastoae a fost confirmat de ministrul Educatiei in functia de rector. Oficialii ministerului spun ca, legal, nu aveau cum sa impiedice numirea, dar surse din mediul juridic au declarat pentru Rl ca ministrul putea sa dea un ordin de suspendare pana la o decizie a instantei. Aceasta pune insa intr-o lumina negativa nu doar ministerul, ci si demersurile pentru reforma educatiei. Cand a adoptat Legea Educatiei, in urma cu mai bine de un an, fostul guvern promitea ca aceasta va duce la curatarea sistemului de invatamant de nepotisme, cheltuieli paguboase si incompatibilitati, relateaza Romania Libera.

Totul despre Baha'i. Stiati ca Regina Maria a Romaniei a imbratisat, la jumatatea anilor '20, credinta Baha'i? Nu stiati si de unde sa stiti? Despre Baha'i s-a tacut indelung si s-ar fi tacut in continuare daca intr-o dimineata de iarna un ziarist plictisit nu ar fi aflat, dintr-o rutina a intamplarii, de pe o agentie internationala de stiri, ca mai multi Baha'i din Iran au fost inchisi, si daca acelasi nu s-ar fi intrebat, asa cum se intreaba cateodata ziaristii, de ce si cum? Si daca nu s-ar fi gandit unde poate gasi si in Romania un refugiat din motive religioase, relateaza Adevarul.

Costurile discretiei. Subiectele importante continua sa fie tratate manipulator, cu recurs la mituri politice depasite. De exemplu, problema exploatarii gazelor de sist a fost introdusa in dezbaterea publica prin aluzii nebuloase la amenintarile care ar veni din partea Rusiei. "In momentul de fata, - a spus ieri in Parlament, presedintele Traian Basescu, - sunt foarte multe interese, nu spun ale politicului, Doamne fereste, sau ale Guvernului, dar se manifesta interese ca Romania sa devina tot mai depedendenta energetic", scrie Deutsche Welle.