Rusia va construi conducta de petrol trans-balcanica, desi Bulgaria a parasit proiectul. Rusia doreste sa construiasca conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis, in ciuda faptului ca Bulgaria a parasit proiectul. Decizia Rusiei va fi discutata marti in cadrul consortiului trans-balcanic care se ocupa de proiect. Intelegerea pentru construirea conductei de petrol a fost semnata in anul 2008, dar in 2011 Bulgaria s-a razgandit si a preferat sa plateasca o serie de taxe Rusiei si Greciei pentru iesirea din proiect. In acest moment parasirea proiectului de catre Bulgaria ar trebui sa determine anularea inelegerii, dar Grecia se arata dispusa sa sprijine solicitarea rusilor de continuare. Reprezentantul consortiului a precizat ca in urma constructiei conductei de petrol are de castigat intreaga Europa, care va avea o alternativa viabila pentru transportul petrolului din Marea Neagra catre cea Mediteraneana, scrie Novinite.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Armata cubaneza va avea pagina de internet. Incepand de marti armata cubaneza va beneficia de o pagina de internet. Aici vor exista detalii despre alcatuirea armatei, despre istoria politico-militara si despre Fortele Armate Revolutionare. FAR, trupele alcatuite dupa modelul trupelor de guerilla care l-au adus pe Fidel Castro la putere in 1959 reprezinta un stalp de sustinere al regimului comunist cubanez. In anii '90 FAR au patruns si in domenii precum economie si afaceri, prin dezvoltarea diferitelor activitati de turism, agricultura, comunicatii sau transporturi. Site-ul, care a fost realizat de experti din cadrul Universitatii din Havana, va avea o galerie foto dedicata lui Ernesto Che Guevara, anunta AFP.

Kofi Annan a negociat cu Bashar al-Assad incetarea violentelor din Siria. Trimisul special al ONU in Siria, Kofi Annan, s-a intalnit cu presedintele Bashar al-Assad in incercarea de a gasi o solutie diplomatica in fata violentelor reclamate de opozitie. Annan a propus incetarea focului, eliberarea detinutilor politici, permiterea accesului pentru organisme internationale precum Crucea Rosie si inceperea unui dialog politic intre parti. Al-Assad a declarat insa ca nu are de gand sa negocieze cu opozitia, dar este dispus sa incerce gasirea unei solutii atata timp cat se tine seama de realitatile din Siria si nu de cele sustinute de opozitie. Annan urmeaza sa plece pentru discutii in Qatar, dupa ce premierul de la Doha a cerut sambata o interventie armata in Siria, informeaza CNN.

Egipt: Parlamentul a retras votul de incredere al Guvernului militar. Parlamentul egiptean a votat duminica pentru retragerea increderii actualului guvern alcatuit din militari. Aceasta masura ar trebui sa aduca presiune asupra actualei conduceri militare a tarii, care trebuie sa numeasca in functie un nou guvern condus de Fratia Musulmana. Daca generalii vor refuza insa sa se supuna deciziei parlamentului, Egiptul poate cunoaste un nou conflict. Situatia se poate complica si in relatia cu FMI, cu care premierul Kamal al-Ganzouri se afla in negocieri pentru un imprumut de 3,2 miliarde de dolari, menit sa duca la depasirea crizei financiare in care se gaseste tara. Parlamentarii au criticat actiunile guvernului in legatura cu rezolvarea unor proteste aparute la 1 februarie, dupa incheierea unui meci de fotbal la Port Said. Reprimarea protestelor s-a soldat cu 73 de morti, scrie Reuters.

Manifestatii in mai multe tari impotriva centralelor nucleare, la un an de la tragedia din Japonia. La un an de la dezastrul nuclear de la Fukushima mii de oameni au demonstrat pe tot globul impotriva activitatii nucleare. In Germania peste 3.000 de persoane au inconjurat centrala nucleara Brokdorf, iar altele s-au indreptat catre Gundremmingen, Neckarwestheim si Grohnde. In Franta, care este cea mai dependenta tara fata de energia nucleara (de aici obtine 75% din electricitatea folosita) s-a format un lant uman alcatuit din 60.000 oameni. In Elvetia 5.000 de activisti au demonstrat langa centrala nucleara Muhleberg, cerand inchiderea ei de urgenta alaturi de centrala Beznau. Si in Spania caterva sute de persoane au demonstrat langa cea mai veche centrala nucleara a tarii, Garona, mai ales pentru ca guvernul a decis prelungirea duratei ei de viata cu inca 5 ani. Si Australia s-a alturat protestelor anti-nucleare, dar desi nu este o putere nucleara este cel de-al treile producator mondial de uraniu. Taiwanul a iesit si el in strada cu peste 5.000 de activisti care au cerut inchiderea imediata a trei centrale nucleare, intrucat tara este zuguduita cu regularitate de cutremure, anunta AFP.