Un avion militar norvegian a disparut in timpul unui exercitiu. Un avion militar norvegian de transport cu cinci oameni la bord a disparut joi in timpul unui exercitiu. Autoritatile se tem sa nu se fi prabusit undeva in nordul Suediei. Avionul C-130 plecase din Norvegia de la Evenes si trebuia sa ajunga la Kiruna in Suedia, de unde trebuia sa preia mai multe persoane. Controlorii de trafic aerian au pierdut legatura cu avionul cand acesta se afla la aproximativ 90 km de destinatie. Autoritatile au declarat ca patru dintre cele cinci persoane aflate la bord erau norvegieni. Operatunea de cautare si salvare a inceput si ea concentraza atat eforturile Norvegiei cat si ale Suediei. Exercitiul militar la care lua parte avionul disparut se numeste Cold Response si avea ca scop antrenarea pentru operatiuni de risc major derulate in conditii de iarna. Exercitiul efectuat in cadrul NATO cu mandat de la ONU implica per total 16.000 de soldati din 14 tari, scrie FoxNews.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

O noua ipoteza in cazul accidentului din Elvetia: Soferul incerca sa introduca un dvd pentru copii. Ziare belgiene si elvetiene au prezentat o alta posibila cauza a accidentului in care si-au pierdut viata 28 de persoane, intre care 22 copii. Potrivit declaratiilor copiilor care au supravietuit, se pare ca soferul autobuzului era preocupat cu introducerea unui DVD in dispozitiv chiar inainte de accident. Un alt ziar sustine ca dvd-ul ar fi fost inmanat soferului chiar de unul dintre profesori inainte de producerea accidentului. Ipoteza a fost discutata in cadrul unei conferinte de presa de catre reprezentantii Toptours, firma de care apartinea autobuzul cu pricina. Acestia sustin insa ca datorita designului acestui model de autobuz Altano Vanhool este imposibil ca vreunul dintre copii sa fi putut vedea ce se intampla in cabina soferului. Reprezentantii firmei cer sa se astepte rezultatele investigatiei pornite inainte de a se lansa zvonuri. Singurul fapt concret comunicat de acestia a fost ca in urma testelor s-a dovedit ca soferul in cauza nu consumase bauturi alcoolice. Momentan autoritatile urmaresc trei posibile cauze ale accidentului: o problema tehnica, o problema de sanatate a soferului sau eroare umana, anunta AFP.

Un fost soldat din Guatemala a fost condamnat la 6.060 ani de inchisoare. Un fost soldat din fortele speciale din Guatemala, Pedro Pimentel Rios a primit o candamnare la inchisoare de 6.060 ani pentru rolul jucat in asasinarea a 201 persoane in cadrul masacrului Dos Erres din 1982 (in cadrul razboiului civil). Sentinta primita este una simbolica - cate 30 de ani pentru fiecare victima plus 30 de ani pentru crime impotriva umanitatii. Legea din Guatemala prevede ca pedeapsa maxima de incarcerare este de 50 ani, informeaza The Guardian.

UE ii solicita lui Vladimir Putin un dialog deschis cu opozitia. Parlamentul European a emis joi o rezolutie prin care i se solicita actualului premier si noului presedinte ales Vladimir Putin sa isi imblanzeasca discursul fata de protestatarii rusi si sa inceapa un dialog sincer cu opozitia. Deputatii europeni au condamnat si au cerut analize complexe asupra deficientelor si neregularitatilor depistate in organizarea alegerilor prezidentiale de la 4 martie. Tot joi, liderul miscarii Frontul de Stanga, Sergei Udaltsov, a cerut populatiei sa creeze un protest de mare amploare la care sa participe un milion de persoane in data de 5 mai, cu doar doua zile inainte de investirea lui Putin in functia prezidentiala. Parlamentul European a cerut tuturor partidelor ruse sa se puna de acord asupra unui pachet de reforme inainte de instalarea lui Putin, iar opozitia sa se uneasca in jurul reformelor politice ca sa poata crea o alternativa credibila in fata cetatenilor, scrie Ria Novosti.

Siria: Simpatizantii lui Assad au sarbatorit un an de la inceperea revoltelor. Joi a au avut loc in Siria ample manifestari de simpatie pentru regimul lui Bashar al-Assad. Demonstratiile au marcat astfel prima aniversare a izbucnirii rascoalei care de un an incearca sa il dea jos pe actualul presedinte. Opozitia a anuntat ca trupele loiale regimului au tras in cei care au incercat sa protesteze, dar cetatenii sustin ca opozitia s-a intrunit si a protestat nestingherita in Damasc la Shaalan. Intre timp Turcia se gandeste sa sprijine crearea unei zone tampon in interiorul Siriei pentru a stavili valul de refugiati care se revarsa asupra granitei sale, anunta Reuters.

Fostul presedinte Saleh va parasi Yemenul doar impreuna cu rivalii sai politici si militari. Fostul presedinte al Yemenului Ali Abdullah Saleh a declarat ca nu doreste sa-si paraseasca tata pana ca cand dusmanii sai politici, tribali si militari nu vor pleca si ei. Saleh sustine ca a pus aceasta conditie in cadrul intelegerii secrete asumate anul trecut in luna mai in resedinta actualului presedinte ales Abdu Rabu Mansour Hadi. Partidul Congresul General al Poporului a confirmat faptul ca intelegerea de care vorbeste Saleh este reala si mai mult decat atat mentioneaza si faptul ca reprezentantii opozitiei au fost de accord sa paraseasca tara odata cu Saleh, discutia avand loc in fata ambasadorului SUA. Ali Abdullah Saleh a sustinut faptul ca Yemenul nu va putea sa isi redobandeasca stabilitatea si securitatea atata timp cat pionii principali ai neintelegerilor politice din ultimul an raman in tara, informeaza CNN.