Presedintele Coreei de Sud nu crede ca liderul nord-coreean Kim Jong-un va reusi sa reformeze semnificativ statul. Presedintele Coreei de Sud, Lee Myung-bak, a avertizat ca este putin probabil ca noul lider nord-coreean, Kim Jong-un, sa realizeze reforme semnificative, avand in vedere pozitia elitelor din cadrul regimului, transmite The Telegraph. Presedintele sud-coreean a declarat ca perspectivele lui Kim Jong-un asupra Coreei de Nord reprezinta o enigma pentru el, desi este convins ca exista dezbateri pe tema reformelor. Seful statului sud-coreean a explicat ca venirea lui Kim Jong-un la conducerea tarii, "mai devreme decat era de asteptat", complica, de asemenea, eforturile de divizare a puterii in cadrul puterii secrete de la Phenian. Lee considera, de altfel, ca "Liderul Suprem" al Coreei de Nord se va confrunta cu prima sa provocare diplomatica majora odata cu lansarea satelitului in luna aprilie, considerata de multi experti un test cu rachete balistice.

Expert: Titanicul s-a scufundat din cauza unei iluzii optice provocata de conditiile meteo anormale. O noua cercetare revolutionara dezvaluie ca scufundarea Titanicului s-a produs din cauza unui miraj, aisbergul de care s-a ciocnit pachebotul fiind "mascat" de o iluzie optica, informeaza The Telegraph. Unul dintre cei mai buni experti in domeniu a descoperit dovezile unui "miraj" printre cauzele celebrului accident. Timp de sase ani, Tim Maltin a studiat inregistrari necunoscute publicului, rezultatele urmand sa fie facute publice in cadrul unui documentar intitulat "Titanic: Caz inchis". Tom considera ca "ceata" creata de curentii de aer a provocat o iluzie optica, similara efectului vizual care apare la nivelul asfaltului intr-o zi caniculara. Maltin a analizat inregistrarile conditiilor meteorologice stocate in timpul calatoriilor navei si a descoperit ca un set unic de conditii meteo a provocat refractarea anormala a luminii, cunoscuta si sub denumirea de "super refractie". In ciuda vremii favorabile din acea noapte, mirajul a camuflat aisbergul si a facut ca acesta sa fie observat mult prea tarziu pentru a putea fi evitat. Tim Maltin spune ca iluzia optica a mascat, de asemenea, rachetele de semnalizare trimise de membrii echipajului. "Timp de ani de zile, paznicii de pe Titanic nu au fost luati in seama atunci cand spuneau ca aisbergul era invaluit in ceata, intr-o noapte senina, dar acum stim ca ei spuneau adevarul", sustine expertul. "Rezultatul cercetarii mele se aseamana cu marturiile neconfirmate anterior si dovedeste faptul ca Titanicul s-a scufundat din cauza unei conjuncturi extrem de ciudate de factori atmosferici", a mai declarat Maltin. "Au existat numeroase teorii de-alungul timpului, cele potrivit carora capitanul navei era beat sau ca structura vasului nu era suficient de puternica, insa toate au fost contestate", afirma Tim Maltin. Tim Maltin a studiat de-alungul anilor conditiile meteo din intreaga lume, a analizat marturiile supravietuitorilor, precum si jurnalele de bord datand din 1912.

Soldatii rebeli au atacat palatul prezidential din capitala Republicii Mali. Soldatii rebeli au atacat miercuri palatul prezidential din capitala statului Mali, fiind vorba, aparent, de o incercare de lovitura de stat, potrivit declaratiilor ministrului apararii si a unor surse diplomatice citate de Reuters. In capitala Bamako au rasunat focurile de arma ale soldatilor rebeli, care contesta modul in care guvernul gestioneaza revolta din desertul Sahara, in timp ce televiziunea publica a fost fortata sa-si suspende emisia. "Stim ca se incearca o lovitura de stat", a declarat un oficial din ministerul apararii, sub protectia anonimatului. Un alt diplomat a confirmat ciocnirile de la palatul prezidential. In timp ce soldatii au cerut guvernului sa li se asigure arme mai bune in lupta impotriva rebelilor, care sunt sustinuti de luptatorii care au luptat in razboiul civil din Libia, unul dintre soldatii razvratiti a declarat ca se doreste alungarea presedintelui Amadou Toumani Toure. "Presedintele trebuie sa paraseasca puterea, asta este tot. Revolta se va opri o data cu preluarea palatului", a afirmat un sergent, care a cerut sa nu-i fie dezvaluita identitatea. Presedintele Amadou Toumani Toure se afla la conducerea statului din 2002 si a declarat ca intentioneaza sa se retraga dupa alegerile din aprilie. Fost comandant, Toure a eliminat dictatura in 1991 printr-o lovitura de stat, insa a renuntat la putere un an mai tarziu.

Zonele tribale pakistaneze si afghane - Af-Pak - raman principala placa turnanta a terorismului mondial. Zonele tribale pakistaneze si afghane raman principala placa turnanta a terorismului in lume, asa cum o dovedeste si sejurul petrecut de Mohammed Merah, "ucigasul de pe scuter" din Franta, in aceste regiuni, relateaza AFP. Tinerii veniti din Europa pot fi impartiti in trei categorii: sufletele pierdute in cautarea aventurii, dar care revin repede acasa, fara a suporta regimul dur de antrenament, cei care se ataseaza de jihad, dar revin fara a apartine unei structuri organizate, riscand sa devina ceea ce francezii denumesc "soldatii pierduti", si cei care devin veritabili "combatanti operationali" in urma antrenamentelor si a cursurilor de formare oferite de talibani sau de al-Qaeda. Zonele tribale sunt "terenul istoric de antrenament" ai tinerilor recruti veniti din Europa, Maghreb, Asia Centrala sau Statele Unite, si raman placa turnanta cea mai serioasa a terorismului international, afirma un expert occidental, sub acoperirea anonimatului. "Amenintarea Af-Pak (Afghanistan-Pakistan) nu s-a redus, chiar daca fluxurile acestor tineri jihadisti s-a redus din 2009, din cauza atacurilor cu drone ale CIA, a ofensivelor armatei pakistaneze si a gurii de oxigen oferite de revolutiile arabe", spune un alt expert, care considera in continuare ca zonele tribale raman "reactorul nuclear al terorismului international". "Drama din Toulouse ne reaminteste acest lucru, indiferent care este profilul ucigasului", adauga aceasta sursa bine informata, care adauga ca, de la Madrid la Londra, trecand prin Frankfurt sau Time Square din New York, toate atentatele comise in tarile occidentale incepand cu 2001 isi au radacinile in aceste zone pakistaneze. Un inalt oficial din serviciile secrete pakistaneze afirma ca este dificila izolarea celor care vin din Maghreb, Europa sau statele arabe pentru a se alatura celor "aproximativ 2.000 de combatanti externi ai al-Qaeda - in principal arabi sau uzbeci - inca prezenti in zonele tribale". "Printre ei se afla europeni, respectiv francezi, germani si britanici cu origini arabe, pakistaneze sau turce, dar nu le stim numarul exact", spune un alt ofiter pakistanez. Potrivit unei surse occidentale, exista un numar redus de cateva zeci de europeni "identificati" - intre care mai putin de cinci francezi - in zonele tribale pakistaneze, care se afla sub o supraveghere atenta.

Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade s-a produs in Papua Noua Guinee. Un seism cu magnitudinea de 6,7 grade s-a produs joi, in Papua Noua Guinee, anunta Institutul american de fizica a pamantului (USGS), dupa cum informeaza Reuters. Epicentrul cutremurului a fost localizat in apropierea orasului Goroka, la 384 de kilometri nord-nord-vest de capitala Port Moresby, la o adancime de 106 kilometri. Deocamdata, nu au fost semnalate daune sau persoane ranite.