Barack Obama: Securitatea mondiala depinde de actiunile hotarate in cadrul summitului de la Seul. Presedintele american Barack Obama a declarat marti ca securitatea mondiala depinde de actiunile hotarate in cadrul Summitului de la Seul pe tema Securitatii Nucleare, relateaza AFP. "Securitatea mondiala depinde de hotararile pe care le vom adopta aici", a afirmat presedintele american. Obama a subliniat faptul ca "au existat realizari mari" de la ultimul si unicul summit de la Washington, din 2010. El a facut referire la consolidarea securitatii centralelor nucleare, precum si la eliminarea sau depozitarea in siguranta a materialelor periculoase. "Acest lucru ar trebui sa ne incurajeze si sa ne indemne la actiune", a precizat Obama. Pe de alta parte, seful statului american a declarat ca nu exista nici o indoiala in privinta unei amenintari continue. "Inca exista persoane rau intentionate care sunt in cautarea acestor materiale periculoase", a spus Barack Obama.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Iulia Timosenko isi va imparti celula de detentie cu o femeie condamnata pentru crima. Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko isi va imparti in curand celula cu o femeie condamnata pentru crima, a declarat avocatul lui Timosenko, Serhiy Vlasenko, citat de RIA Novosti. "In urma cu cateva zile, a fost pus un pat suplimentar in celula Iuliei Timosenko. Conform autoritatilor din penitenciar, patul este pentru o femeie foarte inteligenta si toleranta, care a fost condamnata pentru omor cu premeditare", a anuntat agentia de stiri ucraineana UNIAN. Iulia Timosenko a fost arestata in august 2011, iar in octombrie a fost condamnata la sapte ani de inchisoare pentru abuz in functie, dupa ce judecatorii au considerat ca a semnat contracte de gaze cu Rusia care sunt dezavantajoase pentru statul ucrainean. Uniunea Europeana si Rusia condamna procesul in care este acuzata Iulia Timosenko si sustin ca este motivat politic.

Dominique Strauss-Kahn, acuzat ca face parte dintr-o retea organizata de proxeneti. Fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a fost inculpat luni seara pentru "proxenetism intr-o grupare organizata" de judecatorii care se ocupa de cazul supranumit hotelul Carlton din Lille, au anuntat avocatii acestuia, potrivit AFP. "El a sustinut cu fermitate ca nu este vinovat de nici una din aceste fapte si ca nu a fost niciodata constient ca femeile intalnite ar putea fi prostituate", a declarat Richard Malka, unul dintre avocatii lui Strauss-Kahn. Audierea fostului sef FMI a inceput luni dupa-amiaza. Dupa doua zile si o noapte de arest intr-o cazarma a jandarmeriei din Lille acum o luna, Strauss-Kahn a primit o citatie de punere sub acuzare pentru "complicitate la proxenetism in forma agravanta intr-o grupare organizata" si "ascunderea unor abuzuri de bunuri sociale". DSK era initial convocat pentru 28 martie, insa nu a fost furnizata nicio precizare cu privire la motivul devansarii datei audierii sale. Magistratii care au instrumentat cazul au cautat sa afle mai ales daca fostul director general al Fondului Monetar International stia ca participantele la seratele libertine la care acesta a luat parte, in special la Paris si Washington, erau remunerate. Intre timp, miercuri, la New York, va avea loc prima audiere civila in cazul agresiunii sexuale de la hotelul Sofitel, fostul director al FMI fiind acuzat in acest caz de camerista Nafissatou Diallo.

Mohamed Merah, autorul crimelor din Toulouse, va fi inmormantat in Algeria. Tatal sau vrea sa dea in judecata statul francez. Tatal lui Mohamed Merah, autorul crimelor de la un institut evreiesc din Toulouse, a hotarat sa-si ingroape fiul in Algeria, anunta AFP. "Am decis sa-mi ingrop fiul, cu voia lui Allah, in Algeria", a declarat Mohamed Benalel Merah pentru AFP. "Fratele sau, Abdelghani, m-a sunat pentru a ma asigura ca se pregatesc sa se intoarca in Algeria. Mohamed are un pasaport algerian si este inregistrat la Consulatul din Toulouse inca de cand s-a nascut", a precizat Benalel Merah. Acesta a anuntat ca intentioneaza sa depuna o plangere impotriva Frantei pentru "uciderea" fiului sau. "Voi angaja cei mai mari avocati si voi munci tot restul vietii mele pentru a acoperi costurile. Vreau sa depun plangere impotriva Frantei pentru uciderea fiului meu", a mai declarat Mohamed Benalel Merah. "Franta este o tara mare, care avea mijloacele necesare arestarii fiului meu in viata. Ei ar fi putut sa-l captureze folosind gaz si sa-l aresteze, de preferat viu", a afirmat tatal lui Merah. Tatal lui Mohamed Merah s-a despartit de sotia sa in 1994, pe cand Mohamed avea doar sase ani, el fiind si mezinul familiei. Benalel Merah locuieste in prezent in regiunea Tiaret, la 340 de kilometri vest de capitala Alger, si conduce o firma de materiale de constructie. "Mohamed isi dorea sa se intoarca in Algeria si sa-si intemeieze o familie, pentru ca incepuse sa urasca Franta, iar situatia sa sociala devenise dificila", a povestit un unchi al criminalului. In urma divortului, tatal lui Mohamed nu a pastrat "relatii stranse" cu copiii sai. Francezul de origine algeriana, Mohamed Merah, cel care a ucis sapte persoane in sud vestul Frantei, a murit joi dimineata, in cursul unui asalt al fortelor speciale de politie, dupa un schimb sustinut de focuri care a urmat unui asediu de 32 de ore.

Israelul intrerupe relatiile cu Consiliul ONU pentru drepturile omului din cauza anchetei cu privire la efectele colonizarii Cisiordaniei. Ministerul israelian de Externe a anuntat, luni, ca Israelul a decis sa intrerupa orice contact cu Consiliul pentru drepturile omului al ONU, dupa ce organismul international a anuntat o ancheta internationala cu privire la consecintele colonizarii israeliene in Cisiordania si in Ierusalimul de Est, relateaza Reuters. Decizia anuntata de Ministerul de Externe inseamna ca Israelul nu va permite accesul in tara al echipei de ancheta pe care Consiliul ar urma sa o trimita, a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului, Yigal Palmor. "Nu mai lucram cu ei", a declarat Palmor referindu-se la forumul de la Geneva. "Am participat la intalniri, la discutii, la planificarea unor vizite in Israel. Toate acestea s-au incheiat", a declarat reprezentantul Ministerului de Externe israelian. Ancheta internationala a fost lansata joia trecuta dupa ce Consiliul Drepturilor Omului in cadrul ONU a condamnat un proiect israelian pentru construirea de noi unitati de locuit pentru colonistii evrei in Cisiordania si in Ierusalimul de Est. Initiativa a fost prezentata de Autoritatea Nationala Palestiniana iar Statele Unite ale Americii au fost singurele care au votat impotriva ei.