Violente la Barcelona in timpul manifestatiilor impotriva masurilor de austeritate. Violentele au izbucnit joi la Barcelona, in timpul grevei generale din Spania. Politia a folosit gloante de cauciuc impotriva unui grup masiv de tineri care au provocat incidente violente, conform purtatorului de cuvant al Ministerului de Interne. Tinerii au incendiat o cafenea, mai multe containere si au spart vitrina unui magazin. Incidentele de la Barcelona au fost cele mai violente, dar au mai existat ciocniri si in alte orase precum Madrid, in primele ore ale grevei. In total 176 de persoane au fost arestate, iar 58 de politisti si 46 de demonstranti au fost raniti, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Israel: 16 suporteri ai echipei Beitar Ierusalim au fost arestati pentru un atac rasist. Politia din Ierusalim a retinut 16 suporteri pe care i-a chestionat joi in legatura cu agresiunile comise saptamana trecuta asupra personalului de origine araba care lucra in mall-ul Malha. Incidentele au izbucnit dupa incheierea meciului de fotbal dintre Beitar Iersusalim si Bnei Yehuda din Tel Aviv. Sute de fani au plecat de la stadion catre mall unde au provocat violente si au atacat cativa zeci de angajati arabi ai companiei insarcinate cu pastrarea curateniei. Politia s-a folosit de inregistrarile video ale centrului comercial pentru identificarea agresorilor. Dupa interogari au fost eliberate 10 persoane care raman inca sub supravecherea stricta a politiei, in timp ce restul persoanelor retinute intre care se afla si un minor urmeaza sa apara in fata unui judecator. Cel mai probabil autoritatile vor cere pentru cei 6 interdictia de a mai intra pe stadioane si aplicarea sanctiunilor aferente actelor de violenta comise, anunta Haaretz.

Italia a blocat active in valoare de 1,1 miliarde euro apartinand familiei Gaddafi. Politia financiara italiana a confiscat active in valoare de 1,1 miliarde de euro apartinand familiei fostului dictator libian Muammar Gaddafi. Potrivit politiei, intre activele confiscate se afla actiuni detinute in cadrul mai multor companii italiene de top precum grupul bancar UniCredit, producatorul de masini Fiat, compania de petrol ENI sau gigantul Finmeccanica. Familia Gaddafi mai detinea si actiuni in cadrul clubului sportiv Juventus, 150 hectare de pamant in insula Pantelleria (situata intre Sicilia si coasta tunisiana) si o cladire in Roma. Toate au intrat acum sub incidenta politiei. Actiunea politiei vine in urma solicitarii facute de Tribunalul International de la Haga. Acesta incearca sa obtina si extradarea lui Seif al-Islam din Libia pentru a-l judeca pentru crime impotriva umanitatii, informeaza Ria Novosti.

Medicul pakistanez care a ajutat CIA la prinderea lui Bin Laden a fost concediat. Autoritatile pakistaneze l-au concediat pe unul dintre medicii care a cooperat cu CIA in capturarea lui Osama Bin Laden. Medicul Shakeel Afridi a fost concediat impreuna cu alte 17 persoane, cu totii fiind angajati ai departamentului de stat pentru sanatate din provincia Khyber Pakhtunkhwa. Afridi ar fi inlesnit accesul CIA la mostrele ADN colectate printr-o campanie a departamentului de stat, pentru a verifica daca printre acestea exista dovezi care sa ateste prezenta lui Bin Laden in complexul in care a fost capturat si asasinat. Autoritatile invoca insa un alt motiv pentru concedieri, cei 18 ar fi pornit o campanie legata de poliomielita fara sa fi avut aprobare. In luna ianuarie insa tot reprezentantii guvernului declarau sub semnul anonimatului ca nu s-au decis daca urmeaza sau nu sa il judece pe medicul Shakeel Afridi pentru inalta tradare, din cauza suportului pe care l-a dat serviciilor secrete americane, informeaza CNN.

Bulgaria va avea 1.600 kilometri de autostrada pana in 2020. Ministrul bulgar al dezvoltarii regionale, Lilyana Pavlova, a promis 1.600 km noi de autostrazi si sosele rapide pana in 2020. Pavlova sustine ca in prezent 260 km de autostrada sunt deja in constructie. Banii necesari investitiilor vor veni din fonduri UE, din bugetul Bulgariei, dar si de la Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala. Ministrul a mai dezvaluit ca guvernul planuieste introducerea pana in anul 2015 a unui sistem performant pentru taxarea folosirii autostrazilor, sistem conectat la GPS si creat printr-un parteneriat public-privat, anunta Novinite.

Siria: 3.000 de persoane au fugit in Iordania in ultimele 3 zile. Potrivit lui Hammad Zayed, presedintele unui ONG din Iordania, in ultimele trei zile aproape 3.000 de sirieni s-au refugiat in aceasta tara. 2.450 dintre ei ar fi intrat in Iordania oficial ca refugiati in timp ce alti 500 au intrat ilegal. Asoiciatia umanitara a inregistrat pana acum 20.000 de refugiati sirieni si numai in anul 2011 a oferit pentru acestia 3,5 milioane de dolari. De la inceputul conflicului din Siria si pana in prezent au ajuns in Iordania nu mai putin de 80.000 refugiati. Majoritatea locuiesc la diferite cunostinte in orasele Ramtha si Mafraq. In prezent la Mafraq se construieste o tabara pentru refugiati pe o suprafata de 30.000 m2, informeaza AFP.