Scandalul deceniului la Galati revine in actualitate * Boldea, pus sub invinuire si de DNA * Toate NUP-urile anterioare au fost anulate de procurorul general * Ar putea fi puse sub invinuire multe nume grele din justitia galateana si nu numai * "Clanul Durbaca", printre protagonistii tunului imobiliar de zeci de milioane de euro * Ieri, dupa aproape sapte ore de audieri la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), deputatul Mihail Boldea a iesit fara sa schiteze nici cel mai mic gest catre presa, dar avand o "calitate" in plus - aceea de invinuit in "dosarul Aviasan". La iesirea din sediul DNA, lumea a inceput sa-l huiduie. "Altii fura si noi suferim", au strigat oamenii care se adunasera pentru a-l vedea pe deputatul "care a fugit din tara", scrie Viata-Libera.

Surse din apropierea dosarului ne-au confirmat ca Boldea a fost pus sub invinuire in poate cel mai mare tun imobiliar al anilor 2000. Conform acelorasi surse, alaturi de el, deocamdata, aceeasi calitate o are si judecatoarea Stela Ivan, cea care a dat hotararea ce a stat la baza luarii a 40 de hectare de teren din proprietatea localitatii Vanatori. Se asteapta, insa, invinuirea mai multor nume importante din justitia galateana si nu numai.

Procurorii galateni ai DNA cerceteaza modul in care a fost luat Aviasanul, iar din noiembrie 2011 au luat dosarele referitoare la judecarea cauzei celor de la Vanatori. Primul lucru pe care l-au avut de facut a fost demonstrarea falsului care a stat la baza hotararii judecatoresti prin care s-au luat cele 40 de hectare, dupa care s-au studiat toate plangerile penale facute in urma cu aproape cinci ani. Toate acele reclamatii, ajunse pe masa procurorilor Parchetului Judecatoriei, s-au soldat, in 2007, cu neinceperea urmaririi penale (NUP).

Chiar daca avocatii i s-au plans chiar lui Dinu Galca, procurorul general de atunci, acesta nu a infirmat NUP-ul dat de colegii de la unitatea mai mica in grad. Din informatiile pe care le avem, procurorii DNA au cerut infirmarea acelor solutii la Parchetul General, iar Codruta Kovesi a facut acest lucru. Astfel, in toate sesizarile penale din 2007 a fost reluata ancheta.

  • O afacere penala de zeci de milioane de euro

Potrivit plangerilor penale care au circulat la acea vreme prin toata presa galateana, reprezentantii Consiliului Local (CL) Vanatori i-au reclamat penal pe Mircea Marosy, ginerele lui Eugen Durbaca, pe prim-procurorul de atunci al Parchetul Judecatoriei, Costache Caloenescu Rosca, pe Mihail Boldea, pe Nicolae Reti, director in 2007 al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), pe Matei Oprea, pe Valentina Cojocaru si pe Daniel Severin. Potrivit avocatilor, toti acestia s-ar fi facut vinovati de falsificarea unor documente oficiale, care au determinat instanta sa dea o decizie in baza careia s-au luat 40 de hectare de teren ce apartineau Ministerului Transporturilor.

"Precizam ca valoarea acestui teren este de peste 24 de milioane de euro. Implicati in aceasta ampla operatiune de manipulare a instantelor de judecata sunt notabilitati ale judetului Galati si avem in vedere faptul ca sunt implicati prim-procurorul Parchetului Judecatoriei Galati, presedintele Consiliului Judetean Galati, directorul OCPI Glati, avocati si persoane influente in mediul politic si institutional", se arata in plangerea penala a celor din Vanatori. Luati in ordinea de mai sus, acestia erau: Costache Caloenescu Rosca, Eugen Durbaca, Nicolae Reti, Mihail Boldea, restul numelor fiind asteptate sa apara in urma anchetei DNA.

  • Lungul drum al proceselor

Intr-una dintre plangerile penale care s-a ales cu NUP, avocatii celor din Vanatori i-au reclamat pe Mircea Marosy, Daniel Severin, Matei Oprea si Valentina Cojocaru ca ar fi intocmit, in fals, un antecontract de vanzare-cumparare, intre Aviatia Utilitara Tuzla si SC Fitocom Serv SRL, unde actionari erau Oprea si Cojocaru. "Lupta" s-a dat intre doua acte emise de Ministerul Transporturilor: unul cu seria MO9, nr:0757, prin care Aviatia Utilitara Tuzla avea drept de proprietate asupra terenurilor din Tuzla si altul, fals, MO7 nr.0757, din care rezulta ca Aviatia Tuzla este proprietara a terenului din Vanatori. Dupa toate evidentele, falsul a avut castig de cauza.

Povestea a inceput in 2005, se arata in sesizare, cand reprezentantii legali ai Fitocom Serv au depus, prin Boldea, o cerere de chemare in judecata a Ministerului Transporturilor, pentru a dispune obligarea institutiei sa-i dea certificatul care sa le ateste dreptul de proprietate asupra a 39,6 hectare situate in comuna Vanatori. Boldea a depus mai multe inscrisuri, printre care si presupusul certificat de atestare a proprietatii. Pe 19 iunie 2006, instantele galatene admit actiunea, prin care reprezentantii Fitocom Serv devin proprietari ai terenului. Inalta Curte le taie insa aripile celor implicati in acest joc, pe 14 martie 2007. Imediat dupa infrangere, se recurge la o alta strategie.

Pe 16 martie 2007, Fitocom Serv a solicitat Judecatoriei o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare cu privire la teren. In cerere, Boldea a venit cu un antecontract din 2004 prin care Aviatia Tuzla, prin Daniel Severin, vindea cele 39,6 hectare catre Fitocom Serv, cu 300 de milioane de lei vechi, platibili pana la data de 10 aprilie 2006. Pe 28 aprilie, avocata lui Severin solicita admiterea actiunii facuta de Fitocom, Boldea depune din nou certificatul fals. In baza acestor actiuni, Judecatoria a dat castig de cauza Fitocom Serv. Hotararea a ramas definitiva si irevocabila, prin faptul ca nu s-a facut apel.

Surpriza a venit, insa, cand s-a dovedit ca adevaratul Daniel Severin nu avea nimic in comun cu cel care demarase actiunea si, implicit, toata "morisca" de mai sus. Omul este brasovean si norocul lui este ca a fost plecat in America in acea perioada. Iar singura lui greseala a fost ca... si-a pierdut buletinul.

De acum inainte, ramane ca DNA sa scoata la lumina numele tuturor celor implicati in aceasta afacere.