Rebelii sirieni care lupta impotriva lui Assad vor primi salarii din partea opozitiei. In urma summitului "Prieteni ai poporului Sirian" desfasurat in Turcia s-a stabilit ca reprezentantul legitim al Siriei este de acum inainte Consiliul National Sirian. Mai mult, s-a stabilit ca toti rebelii care lupta impotriva actualului presedinte vor primi salarii din partea opozitiei. Cu bani sunt atrasi si soldatii care astazi lupta in armata lui Bashar al-Assad pentru a dezerta. Delegatii la summit au aratat ca bogatele state ale Golfului sunt gata sa dea milioane de dolari pe luna catre CNS pentru a fi folositi in acest scop. Intalnirea de la Istambul unde au participat in jur de 70 de ministri vestici si arabi a fost numita de Damasc "intalnirea dusmanilor Siriei". Marile absente de la summit au fost jucatorii cheiei Rusia, China si Iran, scrie BBC.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Norvegianul Anders Breivik a planuit asasinarea lui Barack Obama. Autorul masacrului norvegian de anul trecut, Anders Behring Breivik, a luat in considerare asasinarea lui Barack Obama. Potrivit ziarului Dagbladet, Obama a fost vizat de catre Breivik in 2009 cand seful statului american a venit in Norvegia pentru a primi Premiul Nobel pentru Pace. Numindu-se antimarxist european, asasinul s-a gandit sa il omoare pe Obama in semn de protest pentru premiul acordat despre care sustine ca in mod traditional este acordat persoanelor cu vederi de stanga. Planul lui Breivik prevedea deghizarea sa in uniforma de politist si uciderea lui Obama prin detonarea unei masini pline cu explozibil. Intr-un final a renuntat la planul sau intrucat i s-a parut greu de realizat. Dezvaluirile ar fi fost facute de Anders Behring Breivik in timpul anchetei legate de masacrul din Norvegia. Potrivit unui alt ziar norvegian, banii necesari actiunilor sale criminale ar fi fost stransi in mod ilegal prin vanzarea online de diplome false, anunta Ria Novosti.

Fratia Musulmana si-a anuntat candidatul pentru alegerile prezidentiale din Egipt. Fratia Musulmana a anuntat sambata ca va avea un candidat propriu la alegerile prezidentiale din Egipt. Desi a promis in timpul "Primaverii arabe" ca nu va trimite un candidat la prezidentiale pentru a nu monopoliza puterea, Fratia si-a schimbat strategia dupa ce relatiile dintre ea si conducerea militara a tarii s-au deteriorat. Astfel ca il lanseaza in lupta electorala pe omul sau numarul doi, Khairat al-Shater. Acesta era vazut pana acum ca o varianta buna de premier si chiar membrii din Parlament ai Fratiei discutasera despre retragerea votului de incredere acordat actualului premier Kamal el-Ganzouri pentru introducerea lui al-Shater. Fratia Musulmana controleaza in prezent majoritatea parlamentara egipteana, informeaza The Guardian.

Fostul lider mexican Miguel de la Madrid a incetat din viata. Fostul presedinte mexican (1982-1988) Miguel de la Madrid in varsta de 77 de ani a incetat din viata duminica. Reprezentant de marca al Partidului Institutional Revolutionar, Miguel de la Madrid s-a luptat in timpul mandatului sau cu una dintre cele mai crunte crize economice care au traversat Mexicul si cu efectele unui cutremur devastator. Potrivit unui purtator de cuvant al partidului, fostul presedinte a murit in urma complicatiilor cauzate de un emfizem pulmonar. Miguel de la Madrid a fost un adept al reformelor prietenoase, dar nu a reusit sa scada rata somajului si nici sa opreasca inflatia. A fost un promotor al investitiilor straine, a luptat pentru reducerea taxelor si pentru privatizarea industriilor detinute de stat. Cu toate acestea, pe finalul mandatului a fost nevoit sa adopte masuri de austeritate. Presedintele s-a confruntat si cu efectele catastrofale ale cutremurului din 1985, in urma caruia peste 10.000 de mexicani au murit si economia si asa fragila a tarii a fost lovita puternic. Gestionarea situatiei de dupa cutremur i-a stirbit insa popularitatea intrucat in prima faza a refuzat orice ajutor international, scrie Reuters.

SUA ar putea elibera 5 lideri talibani din centrul de la Guantanamo. Autoritatile americane declara ca sunt gata sa elibereze cinci lideri talibani intemnitati in centrul de la Guantanamo. Acestia ar putea fi trimisi in Qatar unde s-ar reuni cu familiile lor cu conditia sa nu mai activeze niciodata si sa nu paraseasca aceasta tara. Talibanii si-au exprimat acordul pentru deschiderea unui birou pentru negocieri de pace in Qatar, insa actiunea s-a blocat dupa ce soldatii americani au impuscat 17 civili in Kandahar in luna martie. Obama a promis in timpul campaniei sale electorale din 2008 inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo pana in 2010. Cu toate acestea, in anul 2011 a reluat procesele militare ale suspectilor din Guantanamo. In prezent se mai afla in aceasta inchisoare aproximativ 170 de persoane retinute pentru suspiciune de terorism, anunta Ria Novosti.