Cum sa iei Bac-ul intr-o secunda. Piata diplomelor false, capcana pentru fraieri. Bacul, dupa patru ani de pierdut vremea, a devenit o Fata Morgana, acea iluzie din desert dupa care intinzi mana, dar n-o atingi niciodata. Tot mai multi isi dau seama ca n-au nicio sansa sa ia examenul, iar ispita de a comprima timpul pierdut printr-o simpa vraja e speculata din ce in ce mai mult de escrocii de pe Internet. Exista solutii miraculoase si pentru diplome de medic, jurist sau inginer, dar sumele cresc spre cateva mii de euro. Se gaseste si-un masterat falsificat, chiar si-un doctorat, totul e sa te tina buzunarul. Si totul e sa musti aerul cu dintii crezand ca tot ce zboara se mananca. In colaborare cu 7EST, reporterii EVZ au negociat inclusiv cumpararea unei licente in Stiinte Juridice la o universitate din SUA. Anul trecut, procentul de promovare la examenul de Bacalaureat a fost sub 50%, medie la nivelul intregii tari. Anul acesta, simularile desfasurate recent arata ca la vara procentul celor ce vor lua examenul de maturitate ar putea fi chiar mai mic. In aceste conditii, pe internet s-a dezvoltat comunitatea celor ce fabrica diplome de Bacalaureat, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Premierul, umar la umar cu Ponta si cu Antonescu. De cand s-a instalat la Palatul Victoria, noul premier are o cota de incredere comparabila cu a liderilor Opozitiei, potrivit barometrului "Adevarul", realizat de IMAS. Premierul Mihai Razvan Ungureanu pare sa fi echilibrat lupta politica, fiind primul personaj din tabara PDL aflat in topul increderii dupa mai 2010, cand guvernantii au taiat salariile si au crescut TVA. Fara un astfel de "balast" in spate, Ungureanu se bucura inca de un cec in alb. Astfel, potrivit sondajului IMAS pe luna martie, liderul PSD, Victor Ponta, este cotat cu 25,9% in timp ce Mihai Razvan Ungureanu are 25%, iar liderul liberal, Crin Antonescu - 24,6%. Si in luna februarie, cei trei politiceni aveau cote apropiate. Astfel, liderul PSD, Victor Ponta, era cotat cu 23,7%, seful PNL, Crin Antonescu, cu 23,3%, iar Mihai Razvan Ungureanu cu 22,3%. In acest fel, PDL are, teoretic, un atu in batalia de imagine pentru alegerile parlamentare din acest an, in conditiile in care fostul premier Emil Boc are doar 7,7%, si nu poate fi o locomotiva pentru partid, anunta Adevarul.

Lumea OTV se varsa in politica. Cine sunt oamenii lui DD. Pe mana carei hidre risca sa incapa Romania. Afaceristi dubiosi, functionari necinstiti, traseisti politici sau amanti celebri. Aceasta este oferta politica a lui Dan Diaconescu pentru 2012. Formatiunea creata de Dan Diaconescu ameninta sa devina o forta importanta pe scena politica. Ultimul sondaj de opinie credita Partidul Poporului cu 14% intentie de vot, plasandu-l pe locul 2 dupa USL, dar inaintea PDL. In aceste conditii, trebuie sa ne asteptam ca, din acest an, oamenii politici lansati de patronul OTV sa aiba un cuvant greu de spus in politica romaneasca. Vestea nu este chiar placuta daca tinem seama de calitatea multora dintre cei care conduc filialele judetene ale partidului. RL va prezinta cateva exemple interesante. Radu Orzata este presedintele celei mai importante filiale a PPDD, cea din Bucuresti. Acesta este insa un personaj controversat, desi la prima vedere joaca rolul unui profesionist in domeniul energiei. Radu Orzata este fiul lui Alexandru Orzata, fost director general al Alro Slatina (n.r. - cel mai mare consumator de electricitate al statului roman), personaj implicat in multiple scandaluri legate de licitatiile dubioase prin care statul roman a achizitionat pacura de zeci de milioane de euro de la o serie de firme controlate de basarabeanul Constantin Iavorski, fost ministru al energiei in Republica Moldova, despre care presa de investigatii din Romania a scris ca ar fi un apropiat al serviciilor secrete ruse, informeaza Romania Libera.

Romania, occidentul si antisemitismul restaurat. S-a crezut, dupa cel de-al doilea razboi mondial, ca antisemitismul, ideologia lui Hitler si a legionarilor vor muri odata cu trupele SS. S-a crezut ca vor disparea odata cu Gestapoul lui Heydrich, Muller, Kaltenbrunner si Eichmann si cu ultimele vestigii ale statului nazist si ale satelitilor sai fascisti din estul Europei. Aceasta convingere s-a dovedit iluzorie. Antisemitismul continua sa fie bine mersi, atat in estul cat si in vestul Europei. In vest, politia franceza a reactionat la asasinarea de copii de la o scoala evreiasca din Toulouse operand recent o serie de arestari de islamisti. Aproape 20 au fost interpelati si retinuti, nu doar la Tolouse, orasul lui Mohamed Merah, omul retelei teroriste islamiste al Quaida, ci si la Paris, Nantes si Le Mans. Ceea ce le este comun fundamentalistilor islamici in afara de ura contra crestinilor si a democratiei de tip occidental e vrajmasia fata de evrei, scrie Deutsche Welle.

Autostrada Brasov-Comarnic, o promisiune si cam atat. In urma cu cinci saptamani, pe 23 februarie, noul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, anunta, aflat intr-o vizita la Londra, ca in luna martie vor fi lansate primele demersuri in vederea constructiei autostrazii Comarnic - Brasov si a Autostrazii Sud. "Pentru Comarnic - Brasov (Cristian) avem pregatita documentatia pentru a scoate la licitatie in luna martie a acestui an componenta de consultanta si revizuirea studiului de fezabilitate", declara ministrul Nazare, la o conferinta organizata de Camera de Comert Britanico-Romana la Londra, relateaza newsbv.ro. Ambele proiecte, Autostrada Bucuresti Sud si tronsonul Comarnic - Brasov, ar urma sa fie construite prin parteneriate public-private. Vineri, 30 martie, era ultima zi in care anunturile in cauza puteau fi publicate, pentru a fi respectat termenul anuntat in februarie de ministrul Transporturilor. Cu toate acestea, CNADNR nu a avut niciun asemenea anunt, semn ca procedurile de licitatie nu sunt inca gata, anunta Adevarul.

"Secta" desteptilor cu acte a racolat 200 de genii romanesti. Rezolva aici testul care masoara IQ-ul. Romanii nu se inghesuie sa-si testeze inteligenta, doar 200 de genii autohtone fac parte din Mensa, cea mai mare organizatie mondiala de profil. Majoritatea vor diploma ca sa se angajeze afara. De trei ani, Mensa recruteaza desteptii Romaniei, oameni cu IQ peste 130, scor pe care doar 2% din populatia lumii il obtine. Pana acum, 200 de conationali s-au inscris in organizatie, slabut in comparatie cu vecini precum Serbia, Ungaria si Bulgaria, cu peste 600 de membri. Macedonia, de exemplu, o tara cu aproape 2 milioane de locuitori are o organizatie de peste 200 de afiliati, iar Cehia, peste 1.600. Ce-i drept, organizatia din tara noastra este destul de noua: desi a fost infiintata in 1991, multi membri au emigrat si si-au pierdut interesul, astfel ca abia in 2009, Mensa Romania a renascut. Mensanii de la noi sunt oameni cu ocupatii si varste diverse: de la elevi, studenti si soferi de TIR la doctori, ziaristi, ingineri si profesori universitari cu mai multe doctorate, informeaza EVZ.

The Independent: Copiii romani mor pentru ca doctorii nu lucreaza fara mita. Un sef de sectie de la un spital de copii bucurestean le-a interzis doctorilor sa mai ceara spaga. Din acest motiv, specialistii nu opereaza, iar copiii sunt dusi la tratament in strainatate. In Romania, unul din 100 de copii nu ajunge la varsta de un an. La un sfert de secol dupa ce Occidentul a aflat despre orfelinatele lui Ceausescu, copiii sunt din nou victime, de data aceasta ale coruptiei endemice, scrie publicatia britanica The Independent. Ziaristii de la "The Independent" au relatat pe larg povestea medicului Catalin Carstoveanu, care conduce sectia de Cardiologie pediatrica de la Spitalul "Marie Curie" din Capitala, proaspat modernizata cu bani din donatii. Medicul este cunoscut in Romania pentru profesionalismul sau si pentru lupta pe care o duce pentru a salva micutii cu afectiuni cardiace. Totusi, dupa ce s-au facut investitii importante in aceasta sectie, nici macar un copil nu a fost tratat in aceasta unitate, la un an si jumatate de la deschiderea ei, scrie Romania Libera.

De unde vin imigrantii din Romania. 159 de migranti - ajutati sa plece voluntar din Romania. Un numar de 159 de migranti au primit sprijin sa se repatrieze voluntar in tarile lor de origine, prin proiectul "Sprijinirea programelor de returnare voluntara asistata si reintegrare (RVAR) in Romania", iar 35 dintre acestia au beneficiat si de asistenta de reintegrare. Din cei 159 de migranti care au fost ajutati sa se repatrieze in tarile lor de origine, 34 de persoane s-au returnat voluntar in Maroc, 31 in Algeria, 24 in Nepal, 23 in Tunisia, 15 migranti s-au intors in Afganistan si 10 in Irak, potrivit EurActiv.ro.

Labirintul misterios de 600 de ani de sub Palatul Culturii. Cele mai vechi pivnite descoperite de arheologii ieseni sunt cele de sub Palatul Culturii. Un labirint de 60 de metri lungime se intinde in subteranele monumentului-simbol al Iasiului. Tot Iasiul este impanzit de o retea discontinua de hrube, foste canale de piatra ori beciurile construite de zecile de comercianti care aveau pravalii in jurul Curtii Domnesti. Subsolul Palatului Culturii ascunde cu siguranta cel mai frumos labirint de pivnite din Iasi, sunt de parere arheologii. Odata cu lucrarile de restaurare si consolidare ale Palatului Culturii, un grup de arheologi coordonati de Stela Cheptea, director al Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana al Academiei Romane, au descoperit pivnite din secolul al XV-lea sub fundatiile monumentului istoric. Fostele demisoluri ale Palatului au doi metri inaltime, o latime de un metru si comunica cu exteriorul prin niste trepte, anunta Adevarul.