Atac armat la o scoala privata din Oakland, California. Sapte persoane au murit. Un barbat inarmat a deschis focul luni la un colegiu privat din Oakland, California, anunta Reuters. Autoritatile din Oakland sustin ca au retinut un posibil suspect. Suspectul este un "barbat asiatic, corpolent" si ar avea in jur de 40 de ani. Sapte persoane au fost ucise, iar alte trei ranite in urma atacului armat de la colegiul privat din Oakland, a anuntat presedintele consiliului local, Larry Reid, in cadrul unei conferinte de presa. Atacatorul ar fi deschis focul in interiorul unei sali de lectura in care avea loc un curs de asistenta medicala. Colegiul Oikos din Oakland este frecventat in mare parte de studenti ai comunitatii catolice coreene, transmite The Telegraph. Patru persoane ranite in urma atacului armat au fost transportate la un spital din Oakland. Un purtator de cuvant al politiei din Oakland a declarat reporterilor ca nu poate preciza deocamdata numarul de persoane decedate. Autoritatile au precizat ca suspectul este un "barbat asiatic, corpolent" si ar avea in jur de 40 de ani, informeaza AFP. Cinci ambulante au fost trimise la locul atacului, dupa cum au precizat pompierii din Oakland pe contul de Twitter, facand referire la "numeroase persoane ranite".

Vaduvele lui Osama ben Laden, condamnate de justitia din Pakistan la 45 de zile de inchisoare. Justitia pakistaneza le-a condamnat luni pe cele trei vaduve ale lui Osama ben Laden, dar si pe doua dintre fiicele acestuia, la cate 45 de zile de inchisoare pentru sejur ilegal pe teritoriul tarii, a anuntat luni anturajul acestora citat de AFP. "Judecatorul a anuntat o pedeapsa de o luna si jumatate pentru cele cinci acuzate. El le-a condamnat, de asemenea, la plata unei amenzi in valoare de 10.000 de rupii (82 de euro)", a declarat pentru presa Zakarya Ahmad Abdulfattah, fratele celei mai tinere dintre sotiile fostului lider al retelei teroriste Al-Qaida, yemenita Amal Abdulfattah. "S-a dispus ca Ministerul de Interne sa organizeze repatrierea acestora" in tara lor, a anuntat, pe de alta parte, avocatul femeilor, Muhammad Aamir. El a adaugat ca aceste pedepse vor fi terminate de ispasit peste doua saptamani, acuzatele fiind arestate pentru sejur ilegal pe 3 martie. Cele cinci femei si un numar nedeterminat de alti copii si nepoti ai lui Osama ben Laden se afla in custodia autoritatilor pakistaneze de la raidul militar american in care liderul Al-Qaida a fost eliminat, pe 2 mai, in nordul tarii.

O companie americana a testat cu succes primul zbor al unei masini zburatoare. O companie americana a anuntat luni ca a testat cu succes primul zbor al unei masini zburatoare, anunta AFP. Prototipul numit "Transition" - un avion de mici dimensiuni, care poate circula pe strazi cu aripile pliate - a zburat timp de opt minute. Reprezentantii companiei Terrafugia au declarat ca masina zburatoare se va putea comercializa intr-un an. "O data cu acest zbor, echipele noastre si-au demonstrat capacitatea de a transforma in realitate ceva ce pana acum era considerat un vis imposibil", a afirmat fondatorul companiei, Carl Dietrich. Avand o autonomie de 787 de kilometri, "Transition" are o latime de 2,3 metri atunci cand este folosit drept o masina obisnuita - ceea ce permite parcarea intr-un garaj clasic - si 8 metri latime in momentul in care isi "desface" aripile. Masina are nevoie de o pista lunga de 762 de metri pentru a putea decola, ceea ce face aproape imposibil visul de a putea zbura peste blocajele din trafic. Mai multe companii au incercat deja sa vanda o masina zburatoare, insa vanzarile s-au limitat la cateva exemplare. Avand un pret de 279.000 de dolari, "Transition" a fost deja comanat in 100 de exemplare, dupa cum au asigurat reprezentantii companiei Terrafugia.

Franta va expulza trei imami radicali si doi militanti islamisti. Franta va expulza trei imami radicali si doi militanti islamisti straini, a anuntat luni ministrul francez de Interne, Claude Gueant, confirmand astfel noua politica de toleranta zero a Parisului fata de islamism, dupa crimele comise de ucigasul din Toulouse, Mohamed Merah, relateaza AFP. Un militant islamist de nationalitate algeriana si un imam din Mali vor fi trimisi luni in tarile de origine, in timp ce pe numele unui imam saudit a fost emis un mandat de expulzare. Un militant islamist tunisian si un imam turc "vor deveni in curand obiectul unei proceduri de expulzare".

Consecintele unui atac impotriva Iranului sunt imprevizibile - Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei. Consecintele unui atac impotriva Iranului sunt imprevizibile, a declarat luni ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, care efectueaza o vizita in Armenia, relateaza RIA Novosti. "Sunt dificil de prezis consecintele, dar un lucru este clar, ele vor fi foarte grave si extrem de negative", a precizat Lavrov, la Erevan. Seful diplomatiei ruse a reamintit ca dreptul international interzice recursul la forta daca acesta nu constituie o riposta la un atac armat. "Asa-zisul recurs preventiv la forta este interzis de dreptul international", a subliniat ministrul, care a adaugat ca Rusia spera ca cei care "au in vedere diferite optiuni sa dea dovada de responsabilitate si sa respecte dreptul international". Lavrov a sustinut ca daca scenariul cel mai grav devine realitate si este folosita forta armata vor exista consecinte negative asupra securitatii Armeniei si Azerbaidjanului, precum si asupra lumii arabe. "Sunt atatea componente incat sunt dificil de prezis consecintele", a concluzionat el. Mai multe tari occidentale, in frunte cu Statele Unite, suspecteaza Iranul ca incearca sa obtina arma nucleara, sub acoperirea unui program civil, ceea ce Teheranul neaga. Consiliul de securitate al ONU a adoptat mai multe rezolutii care sanctioneaza Iranul pentru refuzul de a stabili un moratoriu asupra imbogatirii uraniului. Preocupate de continuarea activitatilor nucleare ale republicii islamice, UE a decretat in 23 ianuarie un embargo asupra exporturilor petroliere iraniene. Presa internationala a afirmat in mai multe randuri, in ultima perioada, ca Israelul este pregatit sa atace de unul singur siturile nucleare ale Iranului.

Revolta din Siria: Damascul a acceptat sa aplice planul Annan incepand cu 10 aprilie, Washingtonul este sceptic. Emisarul international Kofi Annan a anuntat luni Consiliul de Securitate al ONU ca Damascul a acceptat data limita de 10 aprilie pentru a incepe aplicarea planului sau de pace, un anunt care a provocat scepticismul Statelor Unite, relateaza AFP. Cu putin timp inainte, Rusia, aliat fidel al regimului lui Bashar al-Assad, si-a afirmat refuzul fata de orice intarziere in aplicarea planului Annan, asa cum solicitasera duminica, la Istanbul, "Prietenii Siriei". Annan, care s-a adresat din Geneva Consiliului de Securitate, reunit la New York, intr-o sedinta cu usile inchise, a explicat ca incetarea violentelor va avea loc in urmatoarele 48 de ore dupa data de 10 aprilie. Regimul sirian ar urma sa-si retraga armamentul greu din orase si sa demareze si o retragere a trupelor. Potrivit diplomatilor citati de AFP, mediatorul ONU si al Ligii Arabe a cerut sprijin din partea Consiliului pentru aceasta prima etapa de aplicare a planului sau. El a solicitat si analizarea conditiilor privind amplasarea unei misiuni de observatori pentru a supraveghea situatia din Siria, cu "un mandat larg si flexibil". Planul lui Annan preconizeaza incetarea violentelor de catre toate partile, sub supravegherea ONU, furnizarea de ajutor umanitar pentru zonele afectate de lupte si eliberarea persoanelor detinute arbitrar. Dupa acest anunt, SUA si-au exprimat indoiala in ceea ce priveste vointa Damascului de a aplica intr-adevar acest plan. "Am mai vazut promisiuni facute si dupa aceea incalcate" de regimul sirian si "experienta ne indeamna mai degraba sa fim sceptici", a declarat ambasadoarea americana la ONU, Susan Rice, adaugand ca Washingtonul se teme de o escaladare a violentelor in zilele urmatoare. Siria este zguduita de peste un an de o miscare de contestare care s-a militarizat de-a lungul timpului. Violentele s-au soldat cu peste 10.000 de morti, dintre care 7.306 civili, potrivit unui nou bilant al Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH). Luni, puterea si-a continuat razboiul fara mila impotriva rebelilor cu ajutorul bombardamentelor, in timp ce soldatii se luptau cu dezertorii.