Invingatorii tinuti in viata de aparate-minune. "Inainte de Revolutie ti se dadea pastila galbena". Intr-un salon puternic iluminat, opt oameni la vreo 50 de ani zac in pat conectati la aparate. Fiecare cu al lui. Rasfoiesc ziare, rezolva rebusuri sau privesc la stiri. Pe monitoare se deruleaza semnele vitale, iar un cerc arata cum se scurge lent timpul. Doua randuri de fire pleaca din vena fiecaruia, oprindu-se intr-un tub rozaliu, inima aparatului: printr-un fir se scurge sangele plin de toxine, iar prin altul se intoarce in circulatie, dupa ce a fost filtrat in tub. Aparatul care-i tintuieste la pat, cu mana intinsa aproape cinci ore neintrerupte, o data la doua zile, face ceea ce rinchii lor nu mai pot de mult: le filtreaza sangele si ii mentine pe linia de plutire. Daca sar o "sedinta", le poate fi fatal. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Hotnews

Ungureanu atenueaza pesimismul romanilor. Schimbarea Guvernului Boc, in luna februarie, si investirea lui Mihai Razvan Ungureanu ca prim-ministru au dus la scaderea numarului celor care cred ca Romania se indreapta intr-o directie gresita, potrivit unui sondaj realizat de IMAS la comanda ziarului "Adevarul". 78,6% din romani considera ca tara noastra nu se indreapta intr-o directie corecta, potrivit sondajului realizat de IMAS pe luna martie a acestui an. Chiar daca procentul nemultimitilor este covarsitor, cifra inregistrata in luna martie a scazut cu aproximativ 10 procente fata de cifra inregistrata la inceputul anului, anunta Adevarul.

DNA a inceput campania de primavara! Procurorii anti-coruptie nu slabesc ritmul: trei nume grele in doua zile. Dimitriu, seful Camerei de Comert Bucuresti e acuzat de santaj si abuz in serviciu. Boscodeala, primarul Buzaului s-a trezit cu sechestru pe avere, iar Borbely, ministrul Mediului e cercetat pentru trafic de influenta. Presedintele Camerei de Comert negocia "la sange", pana la procente incredibile, cotizatiile angajatilor. Vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Sorin Dimitriu, retinut de DNA pentru ca facea cheta din salariile angajatilor sau colaboratorilor platea intre 1 si 18% din cuantumul unui salariu lunar, scrie EVZ.

Cine serveste interese straine in afacerea Chevron? Nu mai putin de 5000 de oameni au protestat la Barlad impotriva gigantului american Chevron si a exploatarii gazelor de sist. Tineri oengisti, activisti ecologisti, preoti si autoritati locale s-au mobilizat fie pe Facebook, fie in biserici, fie prin alte mijloace pentru a se ridica impotriva demonului corporatist american care vrea sa le otraveasca apa. Victor Ponta a reactionat prompt si a acuzat guvernul Ungureanu ca "serveste interese straine" - si ca vinde ultimele resurse tarii. "Inapoi la scoala!'', i-a recomandat premierul Ungureanu lui Victor Ponta, dupa ce liderul PSD a acuzat actualul guvern ca "serveste interese straine''. Domnul Ponta a venit duminica trecuta impreuna cu senatorul Iulian Iancu, specialistul PSD in energie si cu Daniel Constantin, liderul de fatada al partidului lui Dan Voiculescu sa denunte ceea ce ei au numit instrainarea resurselor Romaniei pe ultima suta de metri a actualei guvernari, informeaza Romania Libera.

William Branza: "Piata muncii din Spania va fi libera pentru romani". Presedintele PDL Diaspora, William Brinza vorbeste, intr-un interviu acordat EVZ, despre problemele cu care se confrunta romanii din Spania, in urma masurilor de austeritate luate de guvernul de la Madrid, dar si despre situatia din PDL. EVZ: Guvernul spaniol a aprobat proiectul de buget pe anul 2012, care prevede reduceri de cheltuieli de peste 27 de miliarde de euro. Cum vor fi afectati romanii din Spania de aceste masuri? William Brinza: Vor fi afectati toti cetatenii din Spania in egala masura, indiferent ca vorbim de romani, spanioli sau ecuadorieni. Romanii au insa un avantaj in sensul ca sunt foarte apreciati pentru seriozitatea, daruirea si profesionalismul de care dau dovada in indeplinirea activitatilor profesionale si acest lucru nu il spun eu, ci autoritatile spaniole care imi evidentiaza acest aspect in cadrul discutiilor pe care le avem, constant. Continuarea in EVZ.

Incognito: Cum am devenit contrabandisti de legume si fructe. Credeti ca dupa arestarile de anul trecut din vamile romanesti se intra mai greu in tara cu legume si fructe de contrabanda? Reporterii incognito ai Rl demonstreaza ca afacerile importatorilor evazionisti sunt la fel de profitabile. Jurnalistii au mers in centrele comerciale din Bulgaria si Grecia, au cumparat o tona de fructe si legume pe care le-au adus apoi in Romania. Cu aceasta ocazie au aflat ca profiturile samsarilor sunt foarte mari daca acestia respecta doua conditii esentiale: una ar fi ca samsarii sa fie mereu la curent cu produsele care se cauta pe piata romaneasca iar a doua, si cea mai importanta, este ca afacerea sa fie facuta in asa fel incat sa evite plata taxelor catre statul roman, relateaza Romania Libera.

Fundamentalismul lexical. Traian Basescu a avertizat in mai multe randuri ca nu intentioneaza sa acorde guvernarea USL nici macar daca va lua peste 50 la suta din voturi. Multa lume nu a luat in serios aceste avertismente care sunt cu adevarat nerezonabile. Presedintele pretinde totusi pe mai departe ca aliantele electorale, fie ele si inregistrate cu acte in regula, nu ar putea fi luate in considerare. Este un literalism care dezminte de fapt spiritul unei gandiri democratice. Constitutia foloseste, este adevarat, cuvantul "partid", dar constitutia nu putea sa detalieze pe larg toate situatiile practice care pot interveni in viata politica si nici nu putea epuiza lexicul care ar acoperi aceste situatii, scrie Deutsche Welle.

"Samson" si "Daniel", aparatorii Israelului. In cazul unui atac nuclear asupra Israelului, exista o solutie deja pregatita de decenii si adusa la zi cu regularitate - optiunea Samson. In prezent, in fata amenintarii iraniene, dispozitivul de riposta se numeste Proiectul Daniel si este conceput de specialistii Ministerului israelian al Apararii. Potrivit unor surse israeliene citate de Sunday Times, Israelul a incheiat inca de acum cativa ani repetitiile privind o lovitura preventiva contra Iranului si nu va permite in nici un caz ca reactoarele iraniene sa atinga nivelul critic. In cel mai rau caz, "daca eforturile internationale esueaza, suntem increzatori ca vom putea demola dintr-o lovitura aspiratiile nucleare ale regimului ayatollahilor". Cert este ca astazi puterea nucleara israeliana, civila sau militara, induce mai multa teama decat cea nucleara si necontrolata a Pakistanului, Iranului si Coreii de Nord, scrie Romania Libera.

Ceausescu, cazut in dizgratia lui Dej. Necunoscuta in afara cercului puterii, intre Gheorghe Gheorghiu-Dej si Nicolae Ceausescu, cel mai tanar dintre membrii Biroului Politic, aparuse o ruptura. Discordia n-a apucat sedinta de rafuiala. Norocul lui Ceausescu a fost moartea lui Dej. Altfel, dupa marturii ale apropiatilor, Dej l-ar fi trecut pe linia secundara a functiilor de stat. Pericolul a fost cert, desi miza nu apare clar din documentele vremii. S-a iscat pe chestiuni agrare. Dupa stilul statornicit, Dej isi discuta fiecare plan mai intai cu coordonatorul respectivului departament. Dupa acea consultare prealabila, cerea intocmirea "materialelor de sinteza si propuneri", relateaza Adevarul.