Tribunalul de la Haga solicita Libiei predarea lui Saif al-Islam Gaddafi. Reprezentantii Tribunalului International de la Haga au declarat joi ca Libia trebuie sa faca aranjamentele necesare pentru predarea lui Saif al-Islam si s-au plans asupra faptului ca fiul fostului dictator libian a fost supus unui tratament necorespunzator de la data arestarii sale si pana in prezent. Avocatii apararii numiti de Tribunal sunt de parere ca moartea violenta a lui Muammar Gaddafi a furat dreptul libienilor la o justitie corecta si la adevar si ca trebuie impiedicata repetarea acestei istorii sangeroase si in cazul lui Saif al-Islam, scrie CNN.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Incendiu la un reactor al centralei nucleare Penly din Franta. Mai multe echipaje ale pompierilor s-au deplasat de urgenta joi la centrala nucleara Penly de langa Dieppe, Franta, dupa ce coloane de fum si-au facut aparitia asupra unui reactor. Alarma de incendiu a fost data in jurul pranzului si reactorul a fost oprit imediat. Nimeni nu a fost ranit in urma incidentului si nici nu exista consecinte negative asupra mediului inconjurator, potrivit reprezentantilor centralei nucleare. Potrivit autoritatilor, au existat doua focare ale incendiului cauzate de scurgerea petrolului dintr-o pompa aflata in interiorul cladirii reactorului. Centrala are doua reactoare presurizate, racite de apele Canalului Manecii. In prezent Franta obtine 75% din electricitatea necesara folosind centralele nucleare, anunta BBC.

Venezuela: Guvernul lui Hugo Chavez lupta impotriva infractionalitatii. Desi se lauda ca a diminuat rata criminalitatii in capitala Caracas, guvernul venezuelean a decis sa infiinteze doua noi organisme care vor lupta cu infractionalitatea. Asasinatele, rapirile si jafurile armate reprezinta o prezenta cotidiana in statele din America Latina. Desi Venezuela are una dintre cele mai ridicate rate ale criminalitatii din lume, votantii nu par sa puna acest fapt pe seama presedintelui Hugo Chavez. Noile organizatii pentru lupta impotriva criminalitatii vor fi o companie de servicii de securitate si un centru national care va colecta si publica informatiile despre crime si infractori, buletine intocmite de autoritati si cercetarile stiintifice, informeaza Reuters.

Violentele din Siria continua, in ciuda planului de pace care va intra curand in vigoare. ONU face presiuni asupra Siriei pentru implementarea vizibila si imediata a unui plan international de pace, ce ar duce la incetarea represiunilor militare impotriva opozitiei. Data la care acest plan ar trebui sa intre in vigoare este 10 aprilie 2012. Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon i-a cerut din nou lui Bashar al-Assad sa accepte planul initiat de Kofi Annan, astfel incat armistitiul sa isi poata produce efectele la data de 12 aprilie 2012. Ban Ki-moon declara insa ca joi situatia in Siria continua sa se deterioreze si ca violenta si atacurile indreptate impotriva civililor nu s-au rarit. Cu toate acestea, Siria pretinde ca a inceput retragerea trupelor, dar afirmatia este privita cu scepticism de opozitie care acuza faptul ca 27 de persoane au fost ucise joi in Siria. Opozitia infirma declaratia Damascului care spune ca a retras deja trupele din Deraa, Idlib si Zabadani. Siria continua sa se bazeze pe sprijinul Rusiei care a avertizat Occidentul ca planul lui Annan nu poate fi implementat cu amenintari si ultimatumuri. Diplomatia este insa de parere ca singura solutie internationala este acceptarea planului sustiut de ONU si Liga Araba, in timp ce Siria considera ca revoltele de pe teritoriul sau sunt instrumentate tocmai de acest duet, scrie The Guardian.

Coreea de Nord ameninta dusmanii care doresc impiedicarea lansarii rachetelor. Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a lansat amenintari impotriva tuturor celor care intentioneaza sa impiedice lansarea rachetelor cu raza lunga de actiune programata in luna aprilie. Kim Jong-Un a cerut autoritatilor sa fie vigilente si sa trimita toti intrusii pe fundul marii. Amenintarea vine pe fondul cresterii presiunii internationale pentru anularea lansarii programate si ca omagiu la celebrarea centenarului liderului fondator Kim Il-Sung. Japonia a anuntat ca isi va intari capabilitatile defensive ca raspuns la actiunea Phenian-ului, iar Coreea de Sud a avertizat ca va dobori racheta daca ii va calca teritoriul, anunta Ria Novosti.

Jumatate din bugetul Japoniei pe 2012-2013 se bazeaza pe emiterea de obligatiuni. Parlamentul Japoniei a adoptat intr-un final bugetul pentru 2012-2013. Jumatate din buget este finantat prin emiterea de obligatiuni, fapt care va duce la cresterea datoriei publice aflata deja la 200% din PIB. Totusi, pentru ca planul sa functioneze este nevoie sa se voteze o lege care sa permita guvernului tiparirea obligatiunilor, iar opozitia conservatoare a promis insa ca va boicota votul. Bugetul 2012-2013 este mai mic decat bugetul anterior, fapt nemaintalnit in Japonia ultimilor 6 ani. Lucrurile sunt mai complicate decat par, intrucat cheltuielile legate de reconstructie in urma curemurului de anul trecut ca si alte categorii de costuri nu sunt incluse in buget, informeaza AFP.