Europarlamentarul PNL Norica Nicolai crede ca prin scrisoarea trimisa liderilor USL, presedintele Traian Basescu doreste sa anuleze vizibilitatea publica si forta opozitiei. Vicepresedintele PDL Traian Igas sustine ca avem nevoie de o noua Constitutie care sa se plieze pe situatia actuala din Romania, iar Cristian Preda scrie pe blogul sau ca p resedintele ii obliga pe cei din opozitie sa se pronunte in patru chestiuni esentiale, care vizeaza aspecte ale regimului, dar si optiuni strategice.

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai a declarat, vineri, pentru Mediafax, că, prin scrisoarea trimisă liderilor USL, preşedintele Traian Băsescu doreşte să anuleze vizibilitatea publică şi forţa opoziţiei.

"Scrisoarea preşedintelui şi încercarea de a modifica agenda Congresului PNL este un tip de atitudine care doreşte să anuleze vizibilitatea publică şi forţa USL-ului, introducând un element de dezbatere la care Uniunea a răspuns deja, în legătură cu modificarea Constituţiei", a spus europarlamentarul PNL.

Vicepresedintele PDL Traian Igas a declarat pentru AGERPRES, vineri seara, ca propunerea facuta de presedintele Romaniei liderilor USL de a demisiona in schimbul implicarii parlamentarilor opozitiei in ducerea la bun sfarsit a procedurii parlamentare de revizuire a Constitutiei demonstreaza ca pentru seful statului conteaza mai putin mandatul pe care-l exercita si il intereseaza mai mult sa lase in urma sa o Romanie cu o perspectiva mai buna.

'Este clar ca avem nevoie de modificarea Constitutiei, avem nevoie de o noua Constitutie care sa se plieze pe situatia actuala din Romania. Presedintele Romaniei si Partidul Democrat Liberal au sustinut in permanenta ca avem nevoie de revizuirea Constitutiei. Presedintele Romaniei intelege ca nu putem sa avem un stat modern fara o Constitutie moderna. In dorinta de a vedea lucrurile duse la bun sfarsit in directia buna pentru Romania este dispus la a renunta la o parte din mandatul domniei sale tocmai pentru a avea o Romanie moderna', a declarat vicepresedintele PDL.

Cristian Predaa comentat pe blogul sau anuntul facut de Traian Basescu ca va demisiona "in timp util" din functie astfel incat alegerile legislative din noiembrie 2012 sa se desfasoare simultan cu alegerile prezidentiale, daca USL accepta trei conditii legate de referendumul din 2009, reducerea mandatului presedintelui si referendum pentru aprobarea noii constitutii la alegerile locale.

"Propunerea formulata de presedinte strica nunta pe care o pun la cale de multa vreme partidele din USL. E o nunta bizara: cu trei miri si o singura promisiune, adica debarcarea lui Basescu. Uselistii se pregateau sa transmita publicului un mesaj de unitate, dar lipsit de orice alt continut politic", scrie Preda.

Acesta sustine ca USL-ul va fi obligat acum sa se pronunte in patru chestiuni esentiale, care vizeaza aspecte ale regimului, dar si optiuni strategice:

1. trecerea la unicameralul cu 300 de alesi vizeaza relatia cu cetateanul, fiind vorba despre punerea in aplicare a rezultatului celor doua consultari referendare din 2009;

2. participarea la revizuire inseamna renuntarea la boicotul inceput acum cateva luni;

3. organizarea unui nou referendum pe 10 iunie, in ziua in care se tin alegerile locale, prelungeste o traditie inceputa cu referendumul din noiembrie 2007, cand a avut loc primul scrutin pentru PE, si continuata cu consultarea din ziua primului tur al prezidentialelor din 2009, dar ar fi si ceva nou, fiind vorba despre un referendum de validare, nu despre unul consultativ;

4. sacrificarea a doi ani de mandat, pentru a reveni la dispozitivul politico-electoral din perioada 1990-2004.