Politistii din Franta se confrunta cu un criminal in serie in zona Parisului. Politia franceza crede ca se confrunta cu un criminal in serie care actioneaza in suburbiile Parisului. Politistii au ajuns la acesta concluzie dupa ce au studiat patru crime comise de autori necunoscuti in perioada noiembrie 2011 - aprilie 2012. Ultima victima a fost ucisa joi. Elementul comun il reprezinta arma crimei, un pistol de 7.65 mm comun ca raspandire dar foarte rar utilizat in crima organizata, dar si faptul ca toate victimele sunt femei, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Bulgaria: Autostrada care leaga Sofia de litoralul Marii Negre va fi terminata inainte de termen. Autostrada Trakiya, care va lega capitala Sofia de orasul Burgas situat pe coasta Marii Negre, va fi terminata inainte de termenul prevazut initial - sfarsitul verii 2012, potrivit ministrului Dezvoltarii Regionale, Lilyana Pavlova. Ministrul a dat asigurari asupra respectarii standardelor de calitate chiar daca lucrarile se desfasoara mai rapid. Toti cei 360 km ai autostrazii vor putea fi utilizati de soferi incepand cu 1 iulie 2012. Pavlova sustine si inceperea imediata a constructiei autostrazii Struma, care ar urma sa lege Sofia de Grecia. Joi au inceput lucrarile pentru tronsonul Sandanski-Kulata. Tot la 1 iulie 2012 va incepe in Bulgaria si reabilitarea blocurilor construite in timpul comunismului. Statul va aloca o suma pentru fiecare apartament in parte, iar impreuna cu bancile va garanta imprumuturi cu dobanzi minime pentru restul banilor necesari, anunta Novinite.

Fragmente ale satelitului militar rus Molniya-1-89 vor cadea sambata in Oceanul Pacific. Potrivit ministerului apararii din Rusia, fragmente din satelitul militar de comunicatii Molniya-1-89 vor cadea in Oceanul Pacific sambata dimineata. Satelitul este iesit din uz, iar bucatile ce vor ajunge pe pamant sunt componentele care nu au ars in atmosfera. In prezent satelitul se afla la o distanta de 2.378 km deasupra pamantului si este monitorizat cu atentie. Molniya-1-89 a fost lansat in august 1996 de la centrul spatial Plesetsk. Seria de sateliti Molniya a fost inlocuita in 2006 de seria Meridian, informeaza Ria Novosti.

Presedintele Republicii Malawi a murit in urma unui atac de cord. Presedintele Republicii Malawi, Bingu wa Mutharika in varsta de 78 de ani a murit vineri in urma unui atac de cord. Mutharika a castigat functia suprema in stat in anul 2004 si a fost reales cinci ani mai tarziu. Anterior a avut o cariera fructuoasa in cadrul diverselor agentii internationale si a studiat in diferite tari. Ca presedinte al Republicii Malawi a facut o prioritate din combaterea coruptiei si cresterea economiei, obtinand rezultate impresionante mai ales in timpul primului mandat. Poporul a apreciat efortul presedintelui de a reduce dependenta de alimentele importate si de a dezvolta un sistem intern de asigurare a hranei pentru populatie. In ultimii ani popularitatea lui Mutharika a avut de suferit din cauza crizei economice si a lipsei de combustibil cu care s-a confruntat tara sa. Anul trecut protestatarii au iesit in strada cerand redresarea economica, iar din ciocnirea cu fortele de ordine au rezultat 12 morti. Si pe plan extern a intervenit o ruptura intre Mutharika si Occident, care a suspendat ajutoarele financiare trimise catre Malawi. Chiar luna trecuta SUA au anuntat ca intrerup ajutorul de 350 milioane de dolari pe care trebuiau sa il acorde statului african, scrie CNN.

Turcia solicita interventia ONU pentru gestionarea problemei refugiatilor din Siria. Turcia a avertizat ONU ca ar putea avea nevoie de ajutor pentru gestionarea valurilor de refugiati care sosesc neincetat din Siria. Potrivit ministrului afacerilor externe Ahmet Davutoglu, situatia a devenit deja o problema internationala. Numai in ultimele 36 de ore s-au refugiat in Turcia 2.800 de sirieni. Numarul total al sirienilor care au fugit in Turcia a ajuns la aproximativ 24.000, anunta BBC.

Un fost apropiat al lui Hosni Mubarak va candida la alegerile prezidentiale din Egipt. Un nou candidat s-a inscris in cursa pentru prezidentialele egiptene. Este vorba despre Omar Suleiman care si-a anuntat vineri candidatura, desi pana joi negase interesul pentru cursa electorala. Suleiman - unul dintre stalpii regimului Mubarak - a fost determinat sa se razgandeasca de catre oamenii care au iesit pe strazile din Cairo cerandu-i sa candideze. Termenul limita pentru depunerea candidaturilor este stabilit pentru duminica 8 aprilie. Suleiman a facut parte din cercul apropiatilor lui Hosni Mubarak si este ultimul vice-presedinte pe care Egiptul l-a avut inainte de instalarea conducerii militare in februarie 2011, informeaza AFP.

Mali: Rebeliunea tuarega din nord a proclamat independenta regiunii, Azawad, controlata de grupari islamiste si criminale.Rebeliunea tuarega din Mali a proclamat vineri independenta teritoriului "Azawad" din nord, vasta zona desertica dominata de grupari armate islamiste si criminale si aflata in pragul unui dezastru umanitar, scrie AFP. Initiativa Miscarii nationale de eliberare a Azawad (MNLA) a fost condamnata aproape unanim de tarile africane si europene. Proclamarea independentei 'oficializeaza' divizarea acestei tari: sudul, controlat de militarii pucisti izolati si fara putere, si zona de nord, stapanita de anarhie. Azawad, imens teritoriu arid cu o suprafata echivalenta cu Franta (fosta putere coloniala in Mali) si Belgia, este situat la nord de fluviul Niger si contine regiunile administrative Kidal, Tombuctu si Gao. (R.M.)