A trait cele doua mari crize mondiale: 1931, 2009. "Le fel ca acum, ne-au taiat salariile". Dascalul Vasile Ilies a implinit suta de ani dar nu si-a pierdut luciditatea si amintirile. Rememoreaza prin ce-a trecut dupa marele crah si cum i-au reintregit salariul de invatator abia in 1938. "Cand or fi bani la bujet, asa-mi scria pe un bilet Guvernul despre salariul meu", isi aminteste omul-centenar. 99,8% dintre romani nu pot raspunde la intrebarea "Cum este viata la 100 de ani". Vasile Ilies face parte dintre cei 0,2% care stiu raspunsul pentru ca a trecut pragul si inca se simte bine. Nu si-a pierdut vitalitatea si are o cursivitate a povestirii incantatoare. "Am avut o viata perfecta", spune despre sine fostul dascal. Batranul cu parul alb si cu fata senina, s-a nascut in 1912. A fost invatator, a devenit sot si tata, a fost pe front, a revenit dascal in satul Corund, judetul Salaj, s-a pensionat in 1968 cu un bilant frumos - 15 ingineri, 7 profesori, doi medici, sase ofiteri si cinci medici veterinari. Din satul lui erau destui. "Daca pun unele peste altele pot sa spun ca realizarile depasesc faptele de care nu imi place sa imi aduc aminte", spune Vasile Ilies. S-a nascut in Imperiul Austro-Ungar, apoi a trait in Romania condusa de regi, presedinti comunisti si democrati, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Hotel Cismigiu la 100 de ani: dupa o operatiune de renovare spectaculoasa, o companie spaniola reinvie una dintre cele mai frumoase cladiri istorice din Bucuresti. Cladirile, la fel ca oamenii, au soarta lor - mai buna, mai rea, mai aventuroasa. Cele vechi, de vita, se tin tare in tumultul vremii. Imbatranesc tacut, se mai sulemenesc, sa-si tina rangul. Altele mor, nestiute, zbarcite si stirbe. Putine sunt cele care se intorc din morti. Hotelul "Cismigiu" e una dintre ele, iar Dumnezeul ei vorbeste spaniola. Dupa 2000, hotelul a fost achizitionat de compania Hercesa, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari spanioli, implicati in piata constructiilor din Romania. In urma cu doua saptamani, compania a anuntat renovarea fatadei hotelului - parte a unui amplu proces de reconstructie-restaurare care ii va reda acestei cladiri "pariziene" stralucirea de altadata, anunta Gandul.

Dosarul lui Vanghelie, ingropat de procurori la Bellu. Cercetat dupa ce si-a ingropat abuziv rudele in cavoul familiei Lahovary din Cimitirul Bellu, Marian Vanghelie scapa de ancheta fara sa fi fost audiat in dosar. Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata, distrugere, profanare de morminte si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Patru capete de acuzare care le-ar fi putut aduce pana la 15 ani de inchisoare primarului sectorului 5, Marian Vanghelie (44 de ani), si celor care l-au ajutat sa puna stapanire abuziv pe cavoul familiei Lahovary din Cimitirul Bellu, din Capitala: Nicolae Cristea, director al Administratiei Domeniului Public (ADP) sector 5, subordonat al primarului, si Dumitru Radu, fost director al Administratiei Cimitirelor. Dar, cu toate ca si-a ingropat abuziv bunicul si matusa in cavoul familiei fostului ministru de Razboi si al Afacerilor Straine, Iacob Lahovary (1846-1907) - iar angajati ai Cimitirului Bellu au marturisit ca osemintele generalului si ale rudelor sale au fost aruncate la gunoi, Marian Vanghelie nici macar nu a fost audiat in dosar, informeaza Adevarul.

Misterele mafiei din partidul comunist. Undele de soc ale afacerii Bo Xilai, care zguduie lumea politica din China si ameninta divizarea partidului comunist, au luat o periculoasa dimensiune internationala dupa ce Londra a cerut autoritatilor de la Beijing redeschiderea anchetei privind moartea misterioasa la Chongqing a britanicului Neil Heywood, un apropiat al familiei Bo. Cea mai mare furtuna politica din China din ultimele doua decenii, iscata dupa demiterea din functie a starului politic chinez Bo Xilai, unul din "printii rosii", departe de a se calma, capata noi dimensiuni. Speculatiile privind un razboi de succesiune in curs pentru pozitionarea la varful puterii in stat pentru viitorul deceniu, zvonurile legate chiar de o lovitura de stat agita internautii in pofida cenzurii decise de autoritatile care se straduiesc sa calmeze situatia. Misterul legat de moartea britanicului Neil Heywood, considerat un element-cheie in caderea ambitiosului sef al partidului comunist chinez, Bo Xilai, care viza un loc in randul celor 9 "intelepti" din Biroul Permanent, a luat o alta turnura dupa dezvaluirea ca seful politiei din Chongqing, Wang Lijun, bratul sau drept, a solicitat o intalnire la consulatul britanic inainte de tentativa de a cere azil politic in SUA, scrie Romania Libera.

Cat de perversa a devenit mita electorala. Mita electorala care ia chipul serviciilor publice gratuite are efecte daunatoare pe cel putin doua planuri: descurajeaza afacerile cinstite si provoaca un mare sentiment de nedreptate. Lucrul cel mai greu in Romania e sa elimini mita electorala. Specialistii care discuta problema de ani buni (vezi si raportul GRECO), sustin ca nu poti aplica metode unice peste tot in lume, ceea ce vrea sa spuna ca mita tine foarte mult de contextul local. Mai ales in administratiile romanesti este tot mai greu sa deosebesti mita de investitiile in folosul comunitatii. Orice cheltuiala facuta in ajun de alegeri prinde atat de bine, incat este greu sa o clasifici categoric in randul fenomenelor respingatoare. De exemplu in sectorul 6 din Bucuresti, care a atras atentia datorita divergentelor dintre PNL si PSD privind desemnarea candidatului la primarie, izolarea termica exterioara a blocurilor este ceva care se plaseaza intre investitie comunitara valoroasa, deturnare de fonduri si mita electorala, anunta Deutsche Welle.

Trenul, arma crimei. Mecanicul Marciuc: "Am ucis patru pana acum". O festa sinistra i-a jucat soarta mecanicului: o victima ii era prieten. Pedeapsa: cosmarurile. Prima data i s-a intamplat in anii '90. Era mecanic de locomotiva, prinsese ceva cheag, dar n-o patise niciodata. Stia doar din povestirile colegilor. Era o cursa absolut obisnuita, intr-o zi de vara. Pana la Iasi, mai avea cativa zeci de kilometri. "Eram la Barnova cand l-am vazut de departe", isi aminteste mecanicul Gheorghe Marciuc. "Ma astepta intr-o padurice si am inteles ce vrea sa faca. Am incetinit trenul la 15 km/ora, m-am apropiat usor de el". Marciuc era la comanda unei locomotive de 100 de tone care, cu tot cu garnitura, sa fi avut in total vreo 600 de tone. Celalalt, un tip infrant de greutati, voia sa-si incheie socotelile cu viata. Si-l gasise tocmai pe el, pe Marciuc. "Din priviri, ne-am inteles sa nu sara", retraieste mecanicul clipa. A accelerat, zicandu-si in gand ca celalalt l-a inteles si ca nu va avea curajul sa plonjeze. "Cand mai erau trei metri, s-a pus in fund pe sine". Palmele mecanicului plesnesc si se rotesc in aer imaginand impactul. "Si agregatul l-a prins. L-a rostogolit pe dedesubt. L-am gasit la al doilea vagon. Varza", scrie EVZ.

De ce ratam banii UE: interese mari si controale proaste. Comisia Europeana le semnaleaza autoritatilor din Romania ca exista nereguli in achizitiile publice, managementul de program nu este responsabil, iar licitatiile trebuie standardizate. Rata de absorbtie a Romaniei pe fonduri europene (plati decontate de CE) a fost de 6,56% la sfarsitul lunii martie, in crestere cu doar 0,26% fata de luna precedenta si cu aproape un procent fata de ianuarie. Obiectivul stabilit de oficialii Palatului Victoria este acela de a ajunge, la sfarsitul lui 2012, la o rata de 20 de procente. Practic, pe primul trimestru, rata de absorbtie ar fi trebuit sa fie mai mare cu cinci procente, si nu doar cu unul, pentru ca obiectivul Guvernului sa poata fi atins. Programul cu cea mai scazuta rata ramane cel de mediu (POS Mediu - 3,38%), cele mai bune performante se inregistreaza in continuare pe cel operational regional (POR) cu 11,73%, dar care nu a mai crescut din ianuarie. POSDRU nu a mai avansat nici el, dupa ce platile au fost suspendate de Bruxelles, anunta Adevarul.