Povestea maidanezilor care l-au cucerit pe Mickey Rourke. O cautam pe Foxy, o catea cam sperioasa. Dar Foxy e deja in Statele Unite. Traieste, fara sa-si dea seama, visul american, pe undeva, sub ocrotirea actorului Mickey Rourke, care a hotarat sa o adopte cand a filmat, in urma cu vreo saptamana, langa Izvorani, la studioul Castel Film. Se poate spune ca aici - langa Izvoraniul cunoscut mai degraba pentru divortul dintre Iri si Moni - se imbina, pe cateva hectare pline cu decoruri, doua dintre referintele cel mai des intalnite despre Romania contemporana: cinematografia si maidanezii. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Fostul sef al Securitatii lui Ceausescu, Iulian Vlad, a "sigilat" secretele regimului comunist si nu vrea sa vorbeasca despre ele. Cancan a reusit sa il gaseasca pe unul dintre oamenii-cheie ai regimului Ceausescu, al carui nume starnea fiori in Epoca de Aur si care conducea Directia Securitatii Statului. Generalul Iulian Vlad are acum 81 de ani, este zgarcit cu aparitiile in public si, exact ca inainte de '89, este extrem de suspicios. Pune o sumedenie de intrebari si nu vrea sa vorbeasca despre secretele regimului comunist, stiute doar de cativa oameni. Are insa o mare pasiune pentru insigne, pe care le colectioneaza nostalgic. Iulian Vlad a fost arestat in decembrie 1989 si a executat patru ani de inchisoare. La aproape 23 de ani de la Revolutie, generalul isi vede linistit de batranete.

De la Inviere, direct in discoteca. Cum s-au transformat sarbatorile pascale. Cat de important mai este Pastele pentru romani? RL face o trecere in revista a evolutiei obiceiurilor legate de sarbatorirea Invierii Domnului, ce a avut loc in timp, de la perioada interbelica pana in zilele noastre. Multe dintre obiceiurile legate de Paste au supravietuit nealterate de cei 40 de ani de comunism. Altele au cunoscut in decursul anilor transformari radicale. Petrecerile de dupa slujba pascala sunt la fel de strasnice: la discoteci pentru tineret, in familie pentru cei trecuti de prima tinerete. Acum la biserica se merge indiferent ca esti star rock, prezinti vremea la tv ori esti simplu muncitor. Doar ca preotul mai sare canonul si predica are mai multe note personale. Inainte se manca de post fortat de imprejurari, acum exista o adevarata industrie care te imbie cu tot felul de bunatati, relateaza Romania Libera.

Topul mercenarilor de suflete - 2012. Dupa ani intregi in care migratia politica s-a produs intr-un singur sens, de la opozitie catre putere, in ultima luna sensul s-a schimbat. Pe masura ce sondajele indica USL drept castigator al alegerilor, fenomenul se va amplifica, probabil. Desi toate partidele condamna tradarile, tradatorii isi gasesc azil de fiecare data. O lege votata in 2006, care urma sa stopeze migratia alesilor locali, s-a dovedit a fi complet ineficienta. Totusi, in USL a aparut o anumita opozitie fata de transfugi, dar nu din motive etice, ci pentru ca liberalii si social-democratii care au rezistat in opozitie se tem ca vor fi dati la o parte de catre personaje care doresc sa fie in permanenta la putere. "Nu poate fiecare sa vina cu pretentia de a fi cocotat in functie (...) atunci sunt reactii de genul noi am stat sub acesti indivizi care acum vin la placinte...", a spus Iliescu. Continuarea in EVZ.

S-a lansat candela oficiala a Patriarhiei, ca sa nu mai cumpere "crestinii" candele neagreate, "de diferite culori si forme din supermarket". Adio candela rosie. Anul acesta, credinciosii ortodcsi vor merge la slujba de Inviere cu un nou model, ce are binecuvantarea Patriarhiei. E vorba de o candela galbena supranumita "Ajutorul tau pentru Catedrala Mantuirii Neamului". "Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu binecuvantarea Patriarhului Daniel", Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor pun la dispozitia ortodocsilor, cu ocazia sarbatorilor de Paste, un nou model de candela. Obiectul de cult, supranumit "Ajutorul tau pentru Catedrala Mantuirii Neamului", este produs de Fabrica de lumanari "Faclia Sfintilor Romani" a Arhiepiscopiei Bucurestilor, potrivit Basilica.ro, dupa cum anunta Gandul.

Misterele Titanicului. Cei 100 de ani de la cea mai rasunatoare tragedie din Oceanul Atlantic au fost marcati denenumarate mituri si legende care nu au facut decat sa adanceasca misterul din jurul epavei. Analiza cauzelor care au dus la scufundarea Titanicului pe 15 aprilie 1912 a inceput la cateva zile dupa ce s-a intamplat, intr-o comisie guvernamentala. Pe langa versiunea oficiala, mai multi teoreticieni au dezvoltat propriile lor versiuni asupra cauzelor scufundarii Titanicului: mumii, incendii sau recorduri de viteza imposibile. Cu toate acestea, misterul naufragiului nu a fost nici pana acum pe deplin elucidat. In 1897, cu 15 ani inainte de disparitia Titanicului, a iesit de sub tipar cartea necunoscutului jurnalist pe atunci, Morgan Robertson. Romanul sau prezicea scufundarea unui urias transoceanic cu numele Titan, scrie Adevarul.

Biserica romana din Occident si lupta sa impotriva comunismului. Indiferent de confesiune, crestinii romani din Occident au combatut, cu toate puterile lor, ateismul comunist. Datoram lui Mihai Caitar din Munster, dar si altor izvoare, informatii inedite si deosebit de pertinente privind rezistenta si lupta oamenilor Bisericii din exilul romanesc din Europa de Vest impotriva regimului comunist din Romania. Mihai Caitar spunea in iunie 1995, la Panteonul suferintelor si durerii celor exterminati in tara, la Sighetu Marmatiei, ca lupta anticomunista a clericilor si mirenilor din jurul organizatiilor bisericesti din Vest s-a desfasurat in ansamblul activitatii cultural-politice a exilului romanesc. Eforturile lor au imbracat o forma specifica de combatere a materialismului ateu din tara noastra, dar si de cultivare si promovare a valorilor nationale din exil, structural crestine, informeaza Romania Libera.

Aceasta "Stephen Hawking" a Romaniei. Adina Milac este imobilizata intr-un scaun cu rotile. Dar, mai ales, este doctor in fizica, are studii postdoctorale in America, iar acum cerceteaza la Institutul de Biochimie al Academiei Romane. Adina Milac e o mana de femeie inghesuita intr-un scaun cu rotile, si, uite, ne zambeste - este un zambet serios, dar oricum un zambet. "Nu vreau sa scrieti despre mine, ce sa scrieti despre mine? Vreau sa scrieti despre problemele cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati!". Am zis si noi ca asa vom face, dar cum sa nu scriem despre tine, Adina? Luni va implini 38 de ani. Si in acesti 38 de ani a reusit sa-si faca un nume in stiinta. Continuarea in Adevarul.

Lumea satelor a ramas in uitare. Degradarea situatiei taranului roman si a mediului rural in general este poate cea mai grea nota de plata pentru care ar trebui sa raspunda politicienii nostri. Destramarea familiei traditionale prin migratia tinerilor la oras nu o putem pune integral in seama guvernantilor, dar nici nu putem trece cu vederea absenta unor politici de dezvoltare rurala pe termen mediu si lung, care ar fi putut sa diminueze considerabil parasirea satelor de catre tineri. Ceea ce a mai ramas nedistrus dupa colectivizarea comunista a fost distrus ulterior prin neimplicarea guvernantilor in problemele cu care se confrunta locuitorii din satele romanesti, relateaza Deutsche Welle.

Stere Gulea, regizor: "Am lucrat pe un santier de constructii". Stiati ca Stere Gulea este farserot, dintr-o ramura a aromanilor care vine de departe, din Grecia? Stiati ca bunicul sau, fruntas al romanismului, a fost omorat de nationalistii greci, ca, la aromani, femeia era obligata sa-i spele picioarele socrului sau ca responsabilii cu Propaganda nu intelegeau de ce se doarme pe prispa in familia Moromete? Daca nu stiati, si probabil ca nu stiati, atunci ar fi bine sa cititi aceste crampeie din amintirile regizorului, istorii din aceasta viata deopotriva frumoasa si absurda, istorii care nu trebuie taiate la montaj. Integral in Adevarul.