Lui Oprisan i-a fugit drumul de 20 de milioane de sub picioare. In noaptea de Inviere, la intrarea in comuna Spulber, raul Zabala a muscat din drumul judetean 205D si a facut un hau de vreo 30 de metri, care a izolat peste 6.000 de oameni. Ieri, mai multe utilaje incercau sa repare greseala. Incotosmanat intr-o geaca de fas, primarul comunei Spulber, Vasile Rusu, supervizeaza lucrarile din ploaie. "Ma mai duc la primarie, mai vin aici. Daca lucreaza baietii in ritmul asta eu zic ca pana la maine seara (astazi - n.r.) se rezolva si se va putea circula normal", spera primarul Rusu. Pana sa ajungi in locul in care s-a topit drumul ca untul, pe foarte multe portiuni soseaua se intalneste cu raul. Nu exista nicio lucrare de regularizare sau de consolidare a soselei, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Institutul Cantacuzino a ajuns in pragul falimentului. Radiografia unui jaf: de la "managementul defectuos", la interesele imobiliare. Institutul Cantacuzino, singurul institut din Romania in care se produceau vaccinuri si seruri de care depindea sanatatea a milioane de oameni este in pragul falimentului. "Mai avem bani doar de o chenzina", ne spune doctorul Dan Ionescu, seful Laboratorului de infectii cu transmitere sexuala de la Institut. Domnul Ionescu este cel mai vechi angajat. gandul va prezinta in continuare principalele cauze care au pus pe butuci acest Institut de elita, informeaza Gandul.

Jurnalul unei calatorii fantastice: un roman a traversat America de Sud pe bicicleta. 10.000 km la pedale, din Iguazu pana-n "Tara de Foc". A muncit un an si jumatate ca sa stranga bani pentru excursia vietii lui: sase luni a umblat pe bicicleta prin tarile Americii de Sud. A traversat Anzii de doua ori, s-a lasat stropit de apa de la Iguazu, a mers pe lacuri de sare secate si a ajuns pana la Machupichu si la imensul lac turcoaz Titicaca. Timisoreanul Andrei Bazar are 28 de ani, este inginer mecanic si si-a petrecut ultima jumatate de an pedaland, in medie, 100 de kilometri zilnic. "De cand am fost mic mi-am dorit sa vad lumea. Apoi am crescut si am pornit la drum. Bicicleta era cel mai ieftin mod de a face lucrul acesta. Iar acum, dupa experienta de 6 luni la pedale, zic ca si data viitoare plec tot pe bicicleta", marturiseste Andrei. Integral in EVZ.

Cine plateste pentru erorile controlorilor de trafic? ROMATSA a decis sa atribuie contractul de asigurare pe raspundere civila unei companii aproape fara experienta. Societatea ii apartine lui Constantin Toma, fostul director al Omniasig si omul care a beneficiat dintotdeauna de o atentie deosebita din partea regiei de stat. Societatea de Asigurari Platinum, una dintre cele mai mici si mai lipsite de experienta companii din domeniu, ar trebui sa asigure posibile daune de pana la 600 milioane euro provocate de angajatii ROMATSA. Regia autonoma a decis sa atribuie contractul in urma unei licitatii la care au mai participat nume importante din domeniu, cum ar fi Omniasig, Generali sau Astra Asigurari, informeaza Romania Libera.

PRM il face pe Iisus agent electoral, PSD imparte anafura. Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) cere liderilor partidelor politice sa nu permita recrutarea de membri din randurile clerului si sa nu foloseasca in scopuri politice persoanele, spatiile, slujbele si insemnele bisericesti, Biserica pastrandu-si echidistanta fata de partide. Reactia Patriarhiei vine dupa ce gandul a publicat astazi un articol potrivit caruia, in Brasov, chipul lui Iisus este folosit in scop electoral in materialele de propaganda ale PRM. Astfel, un calendar cu chipul lui Hristos sub care scrie "Te astept la vot" alaturi de sigla partidului - este distribuit brasovenilor, asa cum s-a intamplat, marti, la lansarea unui volum de aforisme. Continuarea in Gandul.

Artisti in bucatarie la varsta majoratului. La numai 19 ani e bucatar-sef intr-un restaurant cu specific traditional dintr-un complex turistic de langa Baia Sprie, in judetul Maramures. Si e convins ca mancarea traditionala romaneasca poate relansa turismul romanesc. L-am cunoscut pe Viorel Filip zilele trecute, la Timisoara, cu ocazia unei demonstratii de arta culinara organizata de Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism. Numai tineri, din toata tara, de 19-20 de ani, venisera sa-si dovedeasca mestesugul, relateaza Romania Libera.

Incompetenta de sute de milioane de euro la Casa de Pensii. Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), pastorita de Doina Parcalabu (54 de ani), are grave probleme de management si de gestionare a fondurilor banesti, potrivit ultimului control al Curtii de Conturi. Raportul arata proportiile managementului dezastruos din mandatul Doinei Parcalabu: peste sase miliarde de euro blocate in datorii neincasate, pierderi de 126 de milioane de euro ca urmare a proastei administrari a excedentului bugetar, peste sapte milioane de euro cheltuite pe pensii platite din greseala de doua ori sau pe pensii acordate unor persoane decedate si chiar servicii gratuite prestate catre firme private, scrie Adevarul.

Romania si criza CEDO. In 25 ianuarie primul ministru britanic David Cameron a rostit la Strasbourg un discurs in care a avertizat asupra riscului ca inflatia de cauze marunte aflate pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului sa discrediteze instanta si in final sa-i compromita chiar rolul nobil pentru care a fost instituita. Daca in primii 40 de ani ai existentei sale CEDO a primit 45.000 de mii de plangeri, numai in 2010 au fost inregistrate 61.300 de cazuri. CEDO ar trebui, a spus in concluzie David Cameron, sa se "concentreze asupra celor mai serioase incalcari ale drepturilor omului si nu sa-si compromita reputatia controland decizii nationale care nu au nevoie de verificare", scrie Deutsche Welle.

Motanul Somnorila si-a pus camasa verde. Volumul de poezii pentru copii "Patania lui Somnorila", scrisa de un sucevean in varsta de 100 de ani, a scandalizat atat Institutul "Elie Wiesel", cat si presa internationala. Autorul, un fost detinut politic originar din Campulung Moldovenesc, apare pe coperta cartii publicate din fondurile Consiliului Judetean Suceava, alaturi de fotografia lui Corneliu Zelea Codreanu, conducatorul Miscarii Legionare. Fotografia ilustrativa este realizata intr-una dintre camerele casei lui George Ungureanu, iar imaginea liderului legionar apare in fundal, printre imaginile inramate pastrate de campulungean inca din tinerete. Integral in Adevarul.