Constructia conductei South Stream va incepe la sfarsitul acestui an. Constructia sectiunii marine a gazoductului South Stream va incepe in decembrie 2012, a anuntat joi prim-ministrul rus Vladimir Putin, in timpul unei intalniri cu seful Gazprom, Alexei Miller. Conducta va intra in folosinta in decembrie 2015. South Stream va transporta gaz rusesc spre Europa de Sud si Centrala, prin Bulgaria, ocolind Ucraina. Gazprom a semnat deja contracte cu firme mixte din Austria, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Grecia, Ungaria si Serbia pentru gestionarea partii de uscat a conductei. Bulgaria a accelerat construirea gazoductului, deoarece de la 1 ianuarie 2013 Uniunea Europeana va introduce noi cerinte pentru accesul la retelele de energie, scrie Novinite.com.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Anders Behring Breivik planuia alte trei atacuri cu bomba si uciderea premierului norvegian. Norvegianul Anders Behring Breivik a declarat in cea de-a patra zi a procesului sau ca planuia atacuri "mai mari" chiar inainte de a ucide cele 77 de persoane. El si-a pregatit masacrul antrenandu-se cu jocuri pe calculator. Acesta planuia sa bombardeze parada anuala de 1 mai de la Oslo, o conventie a Partidului Laburist si conferinta unor ziaristi, dar a optat pentru un nou plan pentru ca fabricarea acestor bombe i-ar fi luat prea mult timp. Breivik a ucis opt persoane intr-un atac cu bomba la sediul guvernului din Oslo, apoi a impuscat mortal 69 de persoane, majoritatea adolescenti, aflati la o tabara de vara pentru tineret in insula Utoeya. Desi a pledat nevinovat, el si-a recunoscut crimele si a dat detalii precise, spunand ca a sperat sa-i omoare pe toti cei 564 de oameni aflati pe insula in acea zi. Obiectivul sau principal era asasinarea fostului premier norvegian Gro Harlem Brundtland, dar aceasta parasise insula inainte ca Breivik sa ajunga acolo, anunta Reuters.

Peste 8.000 oameni au participat la marsul anual de la Auschwitz-Birkenau. Aproximativ 8.000 de persoane, majoritatea tineri evrei, au participat joi la cel de-al 21-lea mars al celor Vii la fostul lagar nazist Auschwitz-Birkenau, organizat in memoria celor sase milioane de evrei exterminati de nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. "Pentru mine, acest mars este ca o mica lumanare pe care o aprindem in memoria victimelor. Sunt sigur ca, in tenebrele acestei lumi, cu cat vor fi mai multi oameni care vor aprinde lumanari, cu atat lumea va fi mai buna", a declarat Steven Higgs, in varsta de 22 de ani, din Boston, Statele Unite, prezent pentru prima data in Polonia. Marsul celor Vii, o manifestatie anuala, este pentru el ultima etapa a unei vizite de patru saptamani la locul de amintire al evreilor, din Polonia, informeaza AFP.

Rusia: Peste 140 de partide politice au depus cereri de infiintare. Mai mult de 140 de partide politice din Rusia au depus documentele de infiintare, ca urmare a noii legi ce simplifica procesul de inregistrare, a declarat joi Vladimir Pligin, presedintele Comitetului Dumei de Stat pentru Legislatie Constitutionala. "Pana in prezent, 143 de partide politice au cerut inregistrarea la Ministerul Justitiei. Prin urmare, Rusia ar putea avea in curand 150 de participanti la procesul politic", a adaugat Pligin. Rusia are in prezent doar sapte partide inregistrate oficial. Noua lege cu privire la inregistrarea partidelor politice, care a fost adoptata de majoritatile celor doua camere ale Parlamentului, a intrat in vigoare la inceputul lunii aprilie. Aceasta scade obligativitatea numarului membrilor de la 40.000 la doar 500 si elimina colectarea de semnaturi in scopul participarii la alegeri. In anul 1999, peste 160 de partide politice au participat la alegerile pentru Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus. Dintre acestea doar sapte au participat la ultimele doua alegeri, dupa ce in 2005 administratia de la Kremlin le-a obligat la un minim de 40.000 de membri la nivel national, scrie Ria Novosti.

SUA: Demisii la Secret Service, dupa ce mai multi agenti au apelat la prostituate in Columbia. Mai multe demisii in cadrul Serviciilor Secrete americane sunt asteptate vineri, in urma scandalului in care mai multi agenti au apelat la serviciile unei prostituate in Columbia. Trei agenti implicati in scandal au parasit joi institutia, dupa ce presedintele Obama a cerut o ancheta "aprofundata si riguroasa". Unsprezece membri ai Serviciilor Secrete au fost suspendati sambata, dupa ce au recurs la serviciile unor prostituate la Cartagena, unde Barack Obama a participat la summitul Americilor. Niciunul dintre agentii implicati nu era desemnat sa asigure protectia directa a presedintelui, potrivit Secret Service, anunta CNN.