Avionul vicepresedintelui american Joe Biden, avariat dupa ce a lovit un stol de pasari. Avionul care il transporta pe vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden, a fost avariat la aterizare in California lovind un stol de pasari, conform unui anunt al Casei Albe citat de AFP. "Air Force 2 a lovit un stol de pasari ieri seara atunci cand ateriza in Saint Barbara, California. Vicepresedintele a parasit Saint Barbara, conform programului, la bordul unui alt avion al armatei aeriene", a declarat un responsabilul al cabinetului lui Biden, pastrandu-si anonimatul. Biden, in timpul deplasarilor oficiale, foloseste in mod frecvent un C-32, un model de Boeing 757 modificat. El s-a aflat in California joi si vineri pentru a participa la cateva evenimente de strangere de fonduri pentru alegerile prezidentiale din 6 noiembrie. Pe 10 august 2010, avionul lui Biden a rasturnat intr-un aeroport din New York un mic aparat de zbor de agrement aflat la sol cu suflul reactoarelor sale, provocand distrugeri, insa nu s-au inregistrat raniti.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Doua femei au fost ucise de ursi la o gradina zoologica din Japonia. Doua femei au fost omorate dupa ce au fost atacate de ursii de la o gradina zoologica din Japonia, autoritatile presupunand ca animalele au scapat din custi, relateaza BBC News. Incidentele au avut loc la gradina zoologica din rezervatia Hachimantai, situata in prefectura Akita. Se pare ca mai multi ursi au scapat din custi si au atacat un grup de femei, angajate ale gradinii zoologice. Doua femei au fost ucise, iar o alta a reusit sa scape la timp, informeaza sursa citata. Autoritatile au reusit sa omoare cativa ursi, insa nu se stie cu exactitate cati au scapat din custi. Politia locala a indemnat localnicii sa ramana in case, dupa ce mai multe drumuri au fost inchise, zona fiind patrulata de politisti si de pompieri. Gradina zoologica adapostea 38 de ursi si era deschisa pentru turisti doar in timpul verii.

India, acuzata de aroganta de China in urma testarii cu succes a rachetei balistice intercontinentale. India este acuzata de aroganta in relatiile sale cu Beijingul in urma testarii cu succes a unei rachete balistice intercontinentale, capabila sa loveasca orice oras din China, potrivit unui editorial publicat de presa chineza si citat de The Telegraph. Global Times, publicatie controlata de statul chinez, arata ca India, in ciuda saraciei cu care se confrunta, a cheltuit enorm in vederea expansiunii militare, intr-o cursa a inarmarii pe care nu o poate castiga. Editorialul Global Times a fost publicat imediat dupa ce India a anuntat testarea cu succes a rachetei Agni V. Tonul agresiv adoptat de Global Times a contrastat cu reactia oficiala a ministrului de externe chinez, care a declarat ca India si China nu sunt rivale, ci "partenere cooperative". Insa ziarul Global Times a reactionat mult mai agresiv, acuzand India de proliferare nucleara si de incalcarea tratatelor internationale. "India este inca o tara saraca si slaba din punct de vedere al infrastructurii, insa societatea sprijina foarte mult dezvoltarea energiei nucleare, in timp ce Vestul prefera sa treaca cu vederea faptul ca India incalca tratatele internationale. Vestul ramane tacut, desi cheltuielile Indiei in domeniul militar au crescut cu 17% in 2012, iar tara a devenit din nou cel mai mare importator de arme din lume", se arata in editorialul publicat de Global Times. "India nu ar trebui sa-si supraestimeze puterea. Desi detine rachete care ar putea lovi oriunde pe teritoriul Chinei, asta nu inseamna ca va castiga ceva fiind aroganta in timpul disputelor cu China. India ar trebui sa fie constienta ca puterea nucleara a Chinei este mult mai puternica si de incredere. Pentru viitorul apropiat, India nu ar avea nici o sansa intr-o cursa a inarmarii cu China", sustine acelasi editorial. India este, de asemenea, acuzata ca serveste intereselor Statelor Unite si altor parteneri vestici care incearca sa opreasca expansiunea Chinei. India a testat joi cu succes o racheta capabila sa poarte incarcaturi nucleare si care poate lovi Beijingul si Europa de Est, intrand astfel intr-un mic grup de state asiatice care au arme nucleare intercontinentale. Aceasta a strabatut mai mult de 5.000 de km prin nori, plecand de la o baza militara din Insula Wheeler. Racheta, numita Agni V, este cea mai mare realizare a unui program dezvoltat initial pentru a contracara eventualele amenintari din China. Aceasta nu va fi operationala timp de cel putin doi ani, a anuntat guvernul indian. India nu a semnat tratatul privind non-proliferarea pentru tarile nucleare, insa se bucura de o legitimare de facto pentru arsenalul sau, sprijinit de un acord de referinta cu SUA din anul 2008. India a declarat in repetate randuri ca programul sau nuclear are doar rol de descurajare a unor posibile agresiuni si este aproape sa finalizeze si un submarin nuclear care ii va spori capacitatea de reactie in cazul unui atac.

Silvio Berlusconi a catalogat presupusele orgii de la resedinta sa drept "jocuri burlesti". Fostul prim-ministru italian Silviu Berlusconi s-a prezentat vineri, spre surprinderea generala, la o audiere in procesul cazului Rubygate, unde a declarat ca presupusele orgii de la resedinta sa erau "jocuri burlesti", scrie BBC News. In timp ce procurorii au catalogat petrecerile drept orgii, unde femeile erau imbracate in calugarite, fostul premier italian a descris petrecerile ca fiind "cine elegante". Silvio Berlusconi neaga acuzatiile care i se aduc. "In casa mea au avut loc doar cine elegante si, uneori, dupa cina, coboram in teatru, fosta discoteca a copiilor mei, intr-o atmosfera de voie buna si afectiune", a declarat fostul premier, in timpul unei pauze de proces. Fostul premier italian a recunoscut ca ajuta financiar un grup de femei ale caror vieti, dupa cum el insusi spune, au fost distruse in urma mediatizarii procesului. "Singura lor greseala a fost ca au acceptat invitatia la cina la mine acasa", a spus Berlusconi. Fostul sef al Guvernului italian este acuzat, in cadrul scandalului "Rubygate", ca a platit-o in aproximativ zece randuri pentru prestatii sexuale pe tanara marocana Karima El Mahroug, alias "Ruby", intre februarie si mai 2010, pe cand aceasta era minora, o infractiune pedepsita in Italia cu trei ani de inchisoare. Amandoi neaga insa ca ar fi intretinut relatii sexuale.

Turcia este pe cale sa devina un dusman in regiune, afirma premierul irakian. Revoltele din Siria au exacerbat tensiunile dintre suniti si siiti, cele doua curente ale islamului. Premierul irakian Nouri al-Maliki afirma ca Turcia este pe cale sa devina un inamic in regiune, din cauza incercarilor de a domina si de a interveni in afacerile interne ale vecinilor sai, relateaza AFP. Relatiile dintre cele doua tari se afla la cel mai rece nivel dupa caderea lui Saddam Hussein in 2003, iar aceasta polemica ilustreaza inca o data prapastia dintre tarile siite precum Irak, Iran si Siria - dominate de alauiti, o aripa a siismului - si tarile sunite precum Turcia si monarhiile din Golf. "Continuarea politicii sale interne si regionale va ruina interesele Turciei si o va face pentru toti un stat ostil", spune Maliki, intr-un comunicat. Joi, premierul turc sunit Recep Tayyip Erdogan l-a atacat din nou pe omologul sau irakian, acuzandu-l ca monopolizeaza puterea, ca promoveaza o politica egocentrica si ca discrimineaza gruparile sunite din guvernul sau. "Dl. Erdogan reincepe sa se amestece in afacerile interne (ale Irakului) si dovedeste ca traieste in continuare cu iluzia ca domina regiunea", a reactionat Maliki. "Este regretabil ca declaratia sa are o dimensiune confesionala, deoarece, in ciuda dezmintirilor precedente, aceasta dimensiune apare foarte clar si este respinsa de catre toti irakienii", a adaugat el. In interval de o saptamana, Erdogan i-a primit pe vicepresedintele sunit irakian Tarek al-Hashemi, urmarit de justitie in tara sa sub acuzatia ca a condus o grupare de criminali, si pe presedintele regiunii autonome kurde sunite, Massoud Barzani. Cei doi au relatii foarte proaste cu premierul Maliki. Turcia este, dupa Iran, al doilea partener comercial al Irakului. Schimburile dintre cele doua tari au atins 12 miliarde de dolari in 2011 iar Ankara vrea sa le aduca la 20 sau 30 de miliarde in 2012. Numeroase intreprinderi turcesti sunt prezente in Irak. Dar situatia din Siria, unde majoritatea sunita s-a revoltat impotriva regimului dominat de alauiti, a exacerbat tensiunile dintre cele doua curente ale islamului. In data de 1 aprilie, Maliki a atacat violent cele doua bastioane ale sunismului, Arabia Saudita si Qatarul, acuzandu-le ca vor sa rastoarne regimul sirian cu forta si ca se amesteca in afacerile interne ale fiecarei tari arabe. Turcia, care a rupt orice relatie cu Damascul, a vorbit despre intentia de a invoca articolul 5 al acordului NATO, care prevede solidaritatea dintre statele membre, dupa bombardamentele siriene la granita celor doua tari.