Experiment NASA: Mascota Camilla a fost trimisa in spatiu in timpul unei furtuni solare. Elevii Liceului Bishop Union din California, care au dorit sa testeze nivelul de radiaţii al uneia dintre cele mai puternice furtuni solare din 2003, au trimis in spatiu o pasare din cauciuc, imbracata in costum tricotat, relateaza The Guardian. Pasarea se numeste Camilla si a fost atasata de un balon cu heliu. Mascota Camilla, care apartine Solar Dynamics Observatory al NASA, a fost lansata in stratosfera impreuna cu camere de luat vederi, un termometru si doua sisteme GPS. Mascota a fost trimisa de doua ori in spatiu: pe 3 martie, inaintea furtunii solare, si o saptamana mai tarziu, cand furtuna a atins apogeul. In timpul fiecarui zbor, Camilla a petrecut 90 de minute in stratosfera, unde temperatura a ajuns la -60 Celsius. Mascota NASA a ajuns la o inaltime de aproximativ 40 de kilometri deasupra Californiei inainte ca balonul de heliu sa se sparga, asa cum era planuit, dupa care a ajuns pe pamant cu ajutorul unei parasute. Furtuna solara a fost provocata de o pata solara numita AR1429, care a declansat peste 50 de eruptii solare in primele doua saptamani ale lunii martie. Potrivit NASA, la apogeul furtunii, particulele incarcate care s-au lovit de partea superioara a atmosferei au eliberat in trei zile caldura suficienta pentru a alimenta New York-ul timp de doi ani.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Ucraina intentioneaza sa "revitalizeze" zonele contaminate din jurul centralei nucleare de la Cernobil. Ucraina lucreaza in prezent la un program guvernamental extins destinat curatarii zonelor contaminate adiacente centralei nucleare de la Cernobil, a anuntat luni premierul Mykola Azarov, conform RIA Novosti. Potrivit expertilor, nivelul radiatilor din zona de excludere de la Cernobil a scazut simtitor in ultimii ani, a declarat Azarov, adaugand ca, in afara zonei de excludere, in regiunea Kiev, nu exista zone locuite cu niveluri ridicate de radiatii. "Avem motive intemeiate pentru a revitaliza, 'de a oferi un nou suflu' acestor case, orase si zone rezidentiale abandonate. Ele reprezinta locuri de munca si venituri suplimentare la bugetul nostru", a explicat prim-ministrul ucrainean. Presedintele Victor Ianukovici a anuntat, la sfarsitul lunii martie, ca Ucraina va incepe pe 26 aprilie constructia unui nou sarcofag la centrala nucleara de la Cernobil, atunci cand se vor implini 26 de ani de la dezastrul nuclear. Costurile sarcofagului se vor ridica la suma de 935 milioane de euro, cea mai mare parte a banilor fiind donati in cadrul unei reuniuni la nivel global in timp ce Ucraina va contribui cu numai 6% din total. Constructia camerei de izolare, o instalatie din metal cu o inaltime de 105 metri si 260 de metri lungime, va fi finalizata pana in 2015 si va acoperi reactorul distrus. Acesta a fost acoperit cu beton la cateva luni de la dezastru, in 1986, insa constructia a inceput sa se degradeze si exista pericolul unor scurgeri de radiatii.

ONG-urile din India au lansat o campanie care sa permita femeilor sa foloseasca gratuit toaletele publice. Activistii din Mumbai au lansat o campanie pentru a cere conditii mai bune in toaletele publice ale femeilor, relateaza BBC News. In prezent, femeile trebuie sa plateasca pentru a putea folosi toaletele publice, in timp ce barbatii pot folosi gratuit aceste servicii. Campania, numita "Dreptul de a urina", a fost initiata de 35 de organizatii non-guvernamentale si indeamna femeile din autoritatea civica a Mumbaiului sa asigure gratis acest serviciu public pentru femei. "Femeilor ar trebui sa li se permita sa urineze gratuit, toaletele publice ar trebui sa fie dotate cu aparate cu servetele sanitare, la fel cum barbatii au aparate pentru prezervative, si ar mai trebui ca in toalete sa existe o camera de schimb", au declarat reprezentantii ONG-urilor. Campania s-a bucurat de succes in randul barbatilor si al femeilor, fiind colectate peste 7000 de semnaturi. Un recensamant efectuat in luna martie a dezvaluit ca jumatate din locuintele din India nu au toalete, in timp ce toaletele publice sau private sunt o raritate.

Israelul va construi un zid la frontiera cu Libanul. Israelul va incepe constructia unui zid de 2 kilometri de-alungul frontierei sale cu Libanul, a anuntat luni postul israelian de televiziune Chaine 10 citat de Le Monde. Zidul, avand o inaltime de zece metri, ar trebui sa impiedice neintelegerile dintre trupele israeliene si cele ale armatei libaneze ale caror pozitii sunt separate, uneori, de cativa metri distanta. Armata israeliana a anuntat acest proiect din ianuarie si a precizat ca zidul ar trebui sa protejeze cladirile recent construite in orasul Metoulla impotriva gloantelor lunetistilor din satul libanez Kfar Kila, situat la doar un kilometru de granita cu Israelul. Agricultorii din Metoulla se plang ca au fost vizati in trecut de gloantele lunetistilor, dar si ca au fost atacati frecvent cu pietre venind din directia partii libaneze a frontierei. Israelul si Libanul au colaborat la constructia acestui zid prin intermediul Fortei interimare a Natiunilor Unite din Liban (FINUL). Desi Israelul si Libanul se afla in razboi din punct de vedere tehnic, responsabilii celor doua state se intalnesc frecvent pentru a discuta problemele de la frontiera. In 2006, un razboi sangeros si devastator a izbucnit intre Israel si gruparea militara Hezbollah din Liban, cea care controleaza regiunea de la frontiera. Conflictul a fost declansat de un atac cu rachete al militantilor Hezbollah lansat asupra unor autovehicule Humvee care patrulau pe partea israeliana, dincolo de gardul care marca granita.

Agentia France-Presse argumenteaza ca a difuzat estimarile rezultatelor doar pe fluxul abonatilor. Agentia France-Presse explica, intr-un comunicat preluat de ziarul Le Figaro, ca a difuzat sondajele de tip exit-poll doar pe fluxul de stiri destinat abonatilor, subliniind ca acestia poarta responsabilitatea daca au transmis rezultatele publicului larg, potrivit Mediafax. "Dat fiind ca mai multe institutii de presa din strainatate difuzasera estimari bazate pe rezultate preliminare ale sectiilor de vot, AFP a pus permanent la dispozitia abonatilor sai informatiile pe care le avea despre estimari. Difuzarea acestor informatii catre publicul larg este responsabilitatea stricta a clientilor AFP", se arata intr-un comunicat al agentiei de stiri, care subliniaza ca pe site nu au fost difuzate informatii inainte de ora 20.00 (21.00, ora Romaniei). Comisia Nationala pentru Verificarea Campaniei Electorale avertizase vineri in legatura cu riscurile difuzarii sondajelor la iesirea de la urna inainte de inchiderea sectiilor de vot, subliniind ca exista riscul preluarii si publicarii rezultatelor pe site-uri de socializare. "AFP are flux francez si international; cum sa ii lasam pe clientii nostri sa primeasca din partea concurentilor internationali informatii despre alegerile prezidentiale din Franta, iar noi sa nu difuzam nimic!? Ar fi fost un nonsens jurnalistic", a explicat Emmanuel Hoog, presedintele AFP. In 2007, AFP s-a confruntat cu o astfel de situatie, agentia rivala Reuters difuzand estimari de la alegerile din Franta preluate de la site-ul televiziunii belgiene RTBF. In acest context, AFP hotarase de vineri, fara a se consulta cu membrii Comisiei Nationale pentru Verificarea Campaniei Electorale, sa difuzeze sondaje de tip exit-poll inainte de ora inchiderii sectiilor de votare. Parchetul General din Franta a initiat o ancheta impotriva Agentiei France-Presse, dupa difuzarea rezultatelor sondajelor efectuate la iesirea de la urne inainte de incheierea procesului de vot, in primul tur al scrutinului prezidential. Mai multe publicatii si site-uri au difuzat, duminica, rezultatele exit-poll-urilor la putin timp dupa ora 18.00 (19.00, ora Romaniei), desi acest lucru era interzis inainte de ora 20.00 (21.00, ora Romaniei). Parchetul din Paris a comunicat ca a declansat o ancheta care vizeaza Agentia France-Presse, doua publicatii din Belgia, una din Elvetia, un site din Noua Zeelanda si un jurnalist belgian care a difuzat rezultatele sondajelor exit-poll pe Twitter. Legislatia franceza interzice difuzarea rezultatelor sondajelor inainte de ora 20.00 (21.00, ora Romaniei), adica inainte de inchiderea sectiilor de votare. Nu se stie in ce masura publicatiile care au sediile in afara Frantei pot fi anchetate pentru incalcarea legislatiei franceze. Cetatenii francezi au votat, duminica, in primul tur al scrutinului prezidential.