Traseistii rasului. Nici migratia politica nu mai e ce era. Dezertarile din ultimele zile au capatat o accentuata nota comica. Recordul la transfer-viteza este detinut de deputatul Florentin Gust, care a reusit sa schimbe trei partide numai in ultimele sase saptamani. Din mai 2011, Florentin Gust a tot oscilat pe esichierul politic romanesc. A plecat din PSD, a trecut pe la PC, i s-a alaturat pentru un timp nasului sau de cununie, Mircea Geoana, dupa ce acesta a fost exclus din partid, iar pe 6 martie 2012 isi anunta inscrierea in PDL. Pare-se insa ca nu i-a placut, pentru ca ieri a revenit la PSD. Motivul pe care Gust, parlamentar de Dolj, il invoca, este unul care ar fi sunat mai logic in gura unui deputat de Harghita sau Covasna: el spune ca nu mai suporta cedarile PDL fata de UDMR si ca nu vrea ca, peste 30 de ani, sa le explice copiilor sai de ce limba maghiara se va vorbi intr-o regiune a Romaniei, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Despagubirea fostilor proprietari. Scandal monstru intre Guvern, ANRP si Asociatiile de proprietari abuziv deposedati. Una din problemele majore cu care se confrunta in aceste zile guvernul Ungureanu este rezolvarea ultrarapida a noii legi privind despagubirile in cazul proprietatilor nationalizate. "Eu sunt dator sa-mi cer scuze fata de toti cei in cauza, in nume personal, in numele colegilor din cabinet, in numele executivelor succesive ale tarii si parlamentelor alese care, timp de 22 de ani, nu au fost in stare sa ofere o solutie clara si definitiva acestei probleme a retrocedarilor" a spus Ungureanu, intr-un interviu televizat. Desi e constient ca proiectul va fi interpretat ca "o nedreptate, venita in consecinta altei nedreptati istorice", Ugureanu sustine ca, la aceasta ora, "Romania nu poate face fata unei restitutio in integrum", chiar daca "doar ea ar fi esenta oricarei retrocedari. "Dar suntem singurul stat, fost comunist, care, din 90 pana azi, a elaborat 10 proiecte de legi referitoare la restituirea proprietatilor. Spre deosebire de noi, Ungaria, Cehia si Bulgaria, au adoptat doua legi, in '91-'92, care au reglat definitiv aceasta problema", a mai spus Ungureanu, anunta Gandul.

Babuta care a aruncat in aer mafia imobiliara. Magdalena Kohuth (88 de ani), proprietara unei garsoniere-ghetou din Bucuresti, a reusit sa deturneze o armata de escroci imobiliari, in frunte cu o judecatoare din Dambovita. O grupare de escroci imobiliari care traiau "pe picior mare", de mai multi ani, in Targoviste a fost oprita din actiunile ilegale cu ajutorul unei batrane de 88 de ani din Drumul Taberei. Clanul de mafioti, din care faceau parte judecatoarea Florica Mihalcea de la Judecatoria Racari (Dambovita), impreuna cu grefiera Florentina Alexandru, de la aceeasi instanta de judecata, Elena Daniela Petrea, avocat in cadrul baroului Dambovita, si Mirela Dorina Butiseaca, din comuna Joita, judetul Giurgiu, este acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) ca a furat mai multe proprietati imobiliare prin intermediul unor dosare fictive. Afacerile s-au infundat cand in joc s-a aruncat ca miza o garsoniera din Drumul Taberei, de 30 de metri patrati, detinuta de Magdalena Kohuth, o batranica de 88 de ani, ramasa singura pe lume, informeaza Adevarul.

Tinta ANI: averile din strainatate ale demnitarilor. Presedintele ANI, Horia Georgescu, spune ca in prezent sunt verificati mai multi parlamentari si functionari, in cazul carora exista suspiciuni ca si-au ascuns averile nejustificate in conturi din strainatate. Agentia a demarat verificari in acest sens inca de anul trecut, dar nu a reusit sa finalizeze inca nici un dosar. Georgescu a explicat ca procedurile in astfel de cazuri sunt foarte anevoioase, in conditiile in care nu exista mecanisme unitare, nici macar la nivelul Uniunii Europene, prin care sa poata fi soliticitate astfel de documente. "Nu sunt doar parlamentari verificati de ANI, sunt si functionari ai statului care au putere de decizie, sa nu uitam ca in comunitatile locale se gestioneaza zeci si sute de milioane de euro", a precizat Georgescu luni seara la TVR, scrie Romania Libera.

Relevanta motiunii de cenzura. Motiunea de cenzura impotriva guvernului este relevanta indiferent de rezultatul votului, caci pune in evidenta gradul tot mai scazut al increderii de care se bucura actuala putere politica. Caderea guvernului a devenit plauzibila. Dupa anumite calcule, inevitabil incerte, ar mai lipsi 8 voturi pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata. De aceea, intrebarea referitoare la ce ar trebui sa se intample dupa aceea este fireasca. Opozitia nu ar putea insa cu adevarat sa asume guvernarea caci mai este doar o luna si ceva pana la alegerile municipale si sase luni pana la cele generale. De aceea apare ca de la sine ideea unui guvern tehnic cu atributii limitate, anunta Deutsche Welle.

Reportaj de la bordelul clandestin al homosexualilor. Vecinii sunt innebuniti: "Au cate 10 clienti odata". La parterul blocului din Cluj, trei transexuali erau vizitati non-stop de clienti, exasperandu-i pe vecini, oameni in varsta, care nu prea inteleg ce e un travestit sau un barbat epilat si machiat cu dermatograful. Bordelul clandestin unde homosexualii clujeni isi fac de cap i-a adus la disperare pe vecini. Cei care locuiesc in blocul de pe strada Bucegi sustin faptul ca in apartamentul cu pricina, situat la parterul blocului, scandalurile se tin lant. "Nu se mai poate cu ei. Dumnezeu stie ce fac inauntru oamenii aceia, dar scandalurile se tin lant. Acum, de vreo saptamana, nu mai fac scandal ca a venit Politia pe aici", spune Maria Horotan. Locul este cu atat mai cautat cu cat in apartament locuiau pana nu demult singurii trei transexuali clujeni. Fostii barbati deveniti femei, cu ajutorul unor chirurgi priceputi, au mare cautare, informeaza EVZ.

Cine este Gelu Oltean, zis "puiul Vulpii". Fost adjunct al sefului Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj si fost sef al structurii de informatii a Inspectoratului Judetean de Politie Cluj, comisarul sef Gelu Oltean a fost promovat in structurile Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) de fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (Doi s' un sfert) Virgil Ardelean, supranumit "Vulpea". De altfel, in MAI, lui Gelu Oltean i se spune "fiul de suflet al lui Ardelean" sau, mai scurt, "puiul Vulpii". Si transferul lui Oltean de la Cluj la Bucuresti a fost legat de "mentorul" sau. In 1997, cand Ardelean a fost numit sef al Politiei Capitalei l-a adus in echipa sa pe Gelu Oltean pe care l-a numit purtator de cuvant al acestei structuri. Dupa ce Ardelean a fost numit sef al Doi s' un sfert, Oltean l-a urmat in serviciul de informatii al MAI, scrie Adevarul.

CEDO condamna Romania. Cazul Frumusanu-Crainiceanu: Doi morti, nici un criminal. Doi tineri au fost ucisi la mineriada din septembrie 1991, dar justitia romana nu a dat nici pana astazi un verdict definitiv. Asta, desi familiile au sesizat instantele europene, iar la dosar au lucrat zeci de procurori. Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a condamnat ieri Romania in cazul celor doi civili ucisi prin impuscare in timpul mineriadei din septembrie 1991, care a condus la caderea Guvernului Petre Roman. CEDO a constatat nerespectarea dreptului la viata, precum si faptul ca, in tot acest timp, justitia romana nu a reusit sa afle cine sunt criminalii Auricai Crainiceanu si ai lui Andrei Frumusanu. Practic, nici in 2012 nu se stie cine a tras in cei doi in septembrie '91. Sotii Stefan si Maria Frumusanu si Viorel Crainiceanu au dat statul roman in judecata la CEDO in 2004. Sotia lui Viorel Crainiceanu, Viorica, a murit cand avea numai 27 de ani, impuscata in cap, in timpul mineriadei din 1991. Andrei Frumusanu (24 de ani), fiul sotilor Frumusanu, a fost impuscat mortal la 24 de ani. Reclamantii Viorel Crainiceanu si sotii Frumusanu au cerut prejudicii materiale in valoare de cate 15.000 euro si daune morale in valoare de cate 100.000 euro, anunta Romania Libera.