Sinuciderile copiilor parasiti ii intorc acasa pe "italieni". Cand i s-a spanzurat baiatul, rudele nu au stiut cum sa-i dea teribila stire. I-au spus la telefon ca s-a intamplat ceva cu mama ei. Si-a cumparat bilet la microbuz si a venit acasa, la Iasi. Cand s-a urcat in masina, soferul a intrebat-o daca e cumva persoana careia i-a murit copilul. Ea a raspuns ca nu. Cand a ajuns acasa, toata familia ei plangea. Nici atunci nu si-a dat seama ca baiatul ei a murit, ci credea ca s-a intamplat ceva cu mama ei. Abia cand a intrat in casa si l-a vazut in sicriu pe fiul ei, Razvan, a realizat ceea ce s-a intamplat. Aceasta este tragedia care i s-a intamplat Lilianei, o moldoveanca plecata in Italia in cautarea unui trai mai bun. Cazul fiului ei nu este singular. Peste 20 de astfel de tragedii, in care copii romani s-au sinucis de dorul parintilor plecati la munca in strainatate, au fost prezentate pe larg in cadrul filmului documentar "Singur acasa - o tragedie romaneasca", relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Motivul incredibil pentru care a fost albit baronul de Arges. Constantin Nicolescu a fost iertat de un judecator de acuzatia de conflict de interese - desi in calitate de presedinte al CJ Arges a incheiat 14 contracte cu propriile sale firme - pentru un motiv halucinant: daca nu semna contractele, societatile comerciale la care era actionar puteau sa-l dea in judecata! Presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, a fost achitat de acuzatia de conflict de interese, desi in calitatea sa oficiala a incheiat 14 contracte cu firme la care era actionar el sau membrii familiei sale. Decizia judecatoreasca care arunca practic in derizoriu intreaga legislatie care reglemeteaza conflictul de interese si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, care a intocmit raportul despre presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, a fost luata de magistratul Corina Ioana Muresan de la Curtea de Apel Targu Mures. Integral in Romania Libera.

Tun de un miliard de euro pe spinarea studentilor. Studentii de la facultatile private calca pe nisipuri miscatoare in acest moment. Li s-a pregatit o lege care poate duce, in scurt timp, la inchiderea unor institutii. Miza: terenuri, cladiri, bunuri, care ar intra in proprietatea fondatorilor universitatii, cei care s-au angajat de fapt sa le asigure tinerilor educatia. Fondatorii se aleg cu averea, studentii, cu buza umflata. Proiectul de lege recent aprobat de Senat si trimis spre promulgare presedintelui statului, faciliteaza dizolvarea universitatilor private si transferul patrimoniului catre fondatori, ceea ce modifica radical invatamantul privat. Integral in EVZ.

Cum a obtinut Ceausescu diplomele de Bacalaureat si licenta in stiinte economice. Lui Nicolae Ceausescu, secretar general al Partidului Comunist Roman, i s-au facut cadou diploma de bacalaureat si de licentiat in stiinte economice. Nevasta i-o luase insa inainte. Elena Ceausescu a intrat in noul an, 1966, ca membru al Consiliului National pentru Stiinta si Tehnologie. In spiritul anilor '90, Gheorghe Maurer a declarat ca-l cunoscuse putin pe Nicolae Ceausescu inainte de-a lua puterea. Dar ca apreciase dorinta acestuia de-a invata. I-o revelase rugamintea lui de-a interveni pe langa Gheorghe Gheorghiu-Dej sa-i ingaduie continuarea studiilor. Continuarea in Adevarul.

Attila Korodi, ministrul Mediului: "Se apropie decizia legata de Rosia Montana". Noul ministru al Mediului, Attila Korodi, spune ca autoritatile se apropie de o decizie in ceea ce priveste proiectul Rosia Montana, iar Romsilva ar trebuie restructurata si reorganizata. Evz: Sunteti ministrul care a luat o decizie radicala in ceea ce priveste proiectului Rosia Montana. Acum v-ati format o opinie? Attila Korodi: Nu am luat o decizie radicala. Pur si simplu am dat o decizie conforma cu legea. La ora actuala, evaluarea este in curs. Marea majoritate a problemelor tehnice au fost deja clarificate, institutiile trebuie sa emita elemente care sa defineasca autorizatia de mediu: pozitiva sau negativa. Ne apropiem de o decizie. Mai trebuie un aviz de la ministrul Culturii, dupa care va decide si Ministerul Mediului. Este o institutie responsabila si stie cum sa isi faca temele. Continuarea in EVZ.

Cernobal: cronica unei catastrofe anuntata lui Ceausescu. 26 aprilie 1986, ora locala 1:22 minute si 44 de secunde. In cursul unei incercari la putere scazuta, ceruta de autoritatea centrala de la Moscova, reactorul numarul 4 al centralei ucrainene de la Cernobal (110 km nord de Kiev) a atins in cateva secunde o putere de 100 de ori valoarea nominala. In Romania, Ceausescu a aflat adevarul, poporul a aflat adevarul din auzite. Reactorul a fost distrus. O cantitate de radioactivitate de ordinul a 12 exabecquereli (-300 Mci) a fost eliberata in atmosfera timp de circa zece zile, contaminand intr-o masura semnificativa o zona de 150.000 kilometri patrati, locuita de aproximativ 6 milioane de persoane si provocand o crestere a radioactivitatii in cea mai mare parte a Europei, scrie EVZ.

Harta costurilor orare ale fortei de munca in Europa. Cat platesc patronii pentru o ora de munca. Anul trecut, cel mai mare cost orar al fortei de munca a fost inregistrat in Norvegia, mai exact 44,2 euro, aproape dublu fata de media europeana, de 23,1 euro pe ora, si peste cea din zona euro, de 27,6 euro pe ora, conform datelor facute publice de catre Biroul de Statistica al UE Eurostat. Norvegienii sunt urmati in top de catre belgieni, al caror cost orar al muncii, in 2011, era de 39,3 euro si de catre suedezi, care cu 39,1 euro. Un cost orar al muncii, reprezentand salarii, compensatii financiare si cheltuieli nesalariale ale angajatorului, de peste 30 de euro era inregistrat si in cazul companiilor din Danemarca, Franta, Luxemburg, Olanda si Germania, informeaza Gandul.

Taxarea pensiilor, greseala cu premeditare. Aproximativ doua milioane de pensionari au sanse sa-si recupereze contributiile de sanatate platite pentru suma de 740 de lei. Cea mai simpla si probabila modalitate ramane un act de Guvern care sa restituie banii. Decizia Curtii Constitutionale (CCR) privind contributiile la fondul de sanatate (CASS-uri) platite de persoanele cu pensii de peste 740 de lei a fost urmata de interpretari contradictorii. Simplificat, CCR a spus ca reducerea plafonului de la care se retin CASS-uri este constitutionala, dar este incorect calculul contributiilor. Adica, ele nu trebuie platite pentru toata pensia, ci numai pe suma care depaseste plafonul de 740 de lei, scrie Adevarul.

Presa de la Belgrad: Sarbii si rusii au inaugurat un centru "umanitar" care ar fi folosit pentru spionarea Romaniei. Serbia si Rusia au semnat, miercuri, acordul care va permite functionarea pe teritoriul sarb a unui centru logistic "umanitar" pentru situatii de urgenta, despre care expertii cred ca ar putea fi utilizat pentru operatiuni de spionare a Romaniei, informeaza site-ul postului B92. Catalogata drept "centru umanitar", baza logistica este situata in apropierea aeroportului din Nis, la 250 de kilometri de Belgrad si la 100 de kilometri sud-vest de frontiera cu Romania. Vicepremierul sarb Ivita Dacici si adjunctul ministrului rus pentru Situatii de Urgenta, Vladimir Pucikov, au participat la ceremonia de semnare a acordului, care marcheaza inaugurarea oficiala a centrului logistic, anunta Gandul.

"Baietii destepti", presati de Bruxelles sa dea banii inapoi. Romania este suspectata de executivul Uniunii Europene ca ar fi incalcat legile comunitare prin acordarea de "subventii mascate" atat unor companii cu capital de stat, cat si unor "baieti destepti" care au achizitionat energie ieftina de la Hidroelectrica si au ajuns astfel sa faca jocurile pe piata interna a Uniunii Europene. Comisia Europeana a anuntat ieri, intr-un comunicat oficial, ca a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a verifica daca Hidroelectrica "a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, clienti industriali si producatori de energie, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare, prin cresterea veniturilor acestora sau printr-o combinatie a celor doua elemente, astfel incalcand normele UE in materie de ajutoare de stat", se arata in comunicatul in care este citat vicepresedintele Comisiei, Joaquin Almunia, relateaza Adevarul.

Bucurestiul priveste cu ingrijorare reuniunea de la Luxembourg. Reuniunea ministrilor de interne din 26 aprilie de la Luxembourg va lua in considerare si scrisoarea semnata de Claude Gueant si de omologul sau din Germania, Hans-Peter Friedrich, privind reinstituirea in anumite circumstante a controalelor la frontierele nationale. Romania este interesata de subiect, deoarece nu ar dori ca aceasta reforma sa fie adoptata mai inainte sa fie admisa in spatiul de libera circulatie. Ambianta generala pare sa fie insa favorabila acestei idei. Cu toate ca propunerea vine din partea ministrului de interne din guvernul patronat de Nicolas Sarkozy, ea ar putea fi confirmata de un viitor guvern socialist. Candidatul Partidului Socialist si favoritul cursei prezidentiale, Francois Hollande, a facut dupa primul tur de scrutin cateva precizari importante, relateaza Deutsche Welle.