Cum a ajuns Victor Ponta premierul lui Traian Basescu. Presedintele PSD Victor Ponta a acceptat fara ezitare sa fie desemnat prim-ministru cu toate ca, recent, afirma raspicat ca nu vrea sa fie premierul lui Traian Basescu si ca preia functia doar dupa alegeri. Victor Ponta are la dispozitie 10 zile pentru a veni cu lista de ministri si cu programul de guvernare pentru a cere votul de investitura. Premierul desemnat are nevoie sa intruneasca majoritatea voturilor parlamentarilor, adica 231. Exact cat a avut nevoie Opozitia pentru demiterea guvernului Ungureanu. Guvernul Ponta se bazeaza pe cele 226 de voturi ale USL, dar si pe grupul minoritatilor nationale, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Istoria Casei Poporului: ce legende bantuie cladirea-mamut construita de Ceausescu. Constructia Palatului Parlamentului, cum i se mai spune cladirii-mamut din centrul Bucurestiului, a inceput in 1980, asta dupa ce Nicolae Ceausescu a ordonat, dupa cutremurul din `77, "reconstruirea" Bucurestiului ca un oras de sine statator. Aproximativ 20.000 de oameni au lucrat 24 de ore in fiecare zi, in trei schimburi, pentru a da viata monumentului ceausist. Insa, ridicarea Casei Poporului a "mutilat" si Capitala, dar si zeci de destine. Edificiul poate fi considerat chiar si o piatra de mormant gigantica pentru un cartier care, pana in urma cu 30 de ani, parea desprins din perioada interbelica, relateaza Adevarul.

Iliescu: "Deocamdata nu-l suspendam pe Basescu. Coabitam". La numai o zi dupa ce declarase, pentru gandul, ca Victor Ponta nu trebuie sa-si asume guvernarea in acest moment, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si-a schimbat pozitia sustinand ca preluarea puterii de catre USL este o solutie buna. Mai mult, liderul social-democrat spune ca USL poate coabita o perioada cu presedintele Traian Basescu, nefiind cazul ca acesta sa fie suspendat acum. "Este o zi benefica pentru PSD care a reusit sa infranga actuala putere care s-a pravalit din cauza guvernarii pe care a avut-o", a declarat, pentru Gandul, Ion Iliescu.

Catalin Tone, seful Serviciului Antidrog din Politia Capitalei: "Carausii drogurilor se antreneaza cu morcovi". Cand il vezi asa jovial, cu zambetul pe buze, gata sa discute orice cu tine in biroul rece, mobilat saracacios, cu o harta a Bucurestilor agatata stingher pe un perete alb, nu te gandesti ca tanarul din fata ta este unul dintre cei mai de temut adversar al traficantilor de droguri din Capitala. Comisarul Brigazi Antidrog, Catalin Tone, a stat cumva ascuns in toti acesti sapte ani de cand a preluat conducerea Brigazii. Acum, pentru prima oara, seful Andidrog Bucuresti este dispus sa vorbeasca deschis despre meseria sa de zi cu zi. Continuarea in EVZ.

Traficul din Bucurestiul de altadata, in imagini: viteze de maximum 15km/h, tramvaie trase de cai si trasuri pe Calea Victoriei. Capitala de azi se transforma intr-un calvar pentru cei mai multi soferi atunci cand vine vorba de traficul rutier de la ore de varf si nu numai, dar Bucurestiul nu a fost mereu asa. Inainte viteza maxima admisa nu depasea 15 km la ora. In vremuri de altadata, plimbarea cu tramvaiul tras de cai sau cu masina personala devenea adesea un moft si-un mod de a petrece timpul liber deopotriva. Trasurile erau tipice plimbarilor de duminica, la bulevard, iar traversarea strazilor nu aducea cu sine niciun fel de risc de accident pietonilor. Continuarea in Adevarul.

Elitele Chinei, angrenate intr-un scandal de spionaj fara precedent. Povestea caderii lui Bo Xilai, liderul Partidului Comunist Chinez din Chonqing, a fost schimbata radical de o noua dezvaluire; nu moartea suspecta a unui cetatean britanic pare sa-l fi costat pe Bo capul, ci faptul ca a interceptat convorbirile telefonice ale presedintelui Hu Jintao. Initial, cauza caderii lui Bo Xilai, popularul primar al Chongq-ingului, cotat cu sanse mari de a obtine unul din posturile de conducere ale Chinei la sfarsitul acestui an, a parut sa fi fost moartea cetateanului britanic Neil Heywood. Acesta a decedat, in conditii suspecte, la sfarsitul anului trecut, iar o ancheta ulterioara a scos la iveala faptul ca Heywood era un partener de afaceri - si, spun unele zvonuri, chiar mai mult decat atat - al sotiei lui Bo, Gu Kailai, informeaza Romania Libera.

Sibianul ajuns mare la BMW. In 1982, cand i-a murit tatal, sibianul Heinrich Petra a zburat de la Munchen la Bucuresti pentru doar a doua oara de cand fugise din tara. Era un om liber de aproape 11 ani. In capitala Romaniei era un februarie rece, atat de rece incat pana si in garniturile de tren trase in Gara de Nord inghetase jegul. Imaginea aceasta, cu mizeria tinuta captiva de o pojghita de gheata inca il bantuie pe inginerul Petra. Poate pentru ca ii intareste convingerea ca a ales corect plecand din Romania in 1971 pentru a ajunge, peste ani, romanul cu cel mai important fotoliu executiv din intreaga industrie auto mondiala. Integral in Adevarul.