Libertatea presei il scoate din minti pe Crin Antonescu. Crin Antonescu a reluat seria atacurilor la adresa "Evenimentului zilei" de cand am dezvaluit ca a scos din buzunarul sau de bugetar 400.000 de euro pentru un apartament. In conditiile in care, tot mai des, in mintea lui Antonescu incolteste gandul razbunarii fata de ziar si ziaristii care-l critica, ii adresam o scrisoare deschisa prin care ii reamintim ca nu avem nevoie de aprobare pentru a publica articole care privesc activitatea publica. Dezvaluirile din EVZ l-au transformat pe co-presedintele USL intr-un adversar feroce al publicatiei noastre si, prin dorinta sa de a nu fi criticat, intr-un adversar al tuturor jurnalistilor. Liderul USL, Crin Antonescu, are toate motivele sa fie suparat pe "Evenimentul zilei", deoarece ziarul nostru a dezvaluit, in premiera, faptul ca are un apartament de lux de 205,84 metri patrati, in valoare de peste 400.000 de euro, pe care il tine ascuns de ochii alegatorilor. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

PSD inghite cu greu formula Ponta. Comitetul Executiv al PSD a aprobat, ieri, lista Guvernului Ponta, dar o parte dintre "greii" partidului PSD sunt nemultumiti de alegerile presedintelui partidului. Cel mai transant mesaj a venit de la liderul PSD Constanta, Radu Mazare. "Discutam despre Rus care e ministru de Interne si care nu cred ca era indreptatit sa ocupe o functie ministeriabila in Guvern. Eu cred ca trebuie pusi oameni care au confirmat ca au facut ceva. Pe Rus, din pacate, in ultimii ani nu l-am vazut, tocmai de asta nu nu l-am vazut, ca nu a confirmat", a comentat Mazare, inaintea sedintei conducerii PSD care urma sa valideze lista Guvernului. Integral in Adevarul.

Sebastian Lazaroiu, sociolog: "PSD nu este un fan al suspendarii lui Basescu". Sociologul Sebastian Lazaroiu a vorbit, pentru EVZ, despre cum va arata, in viitorul apropiat, alianta PSD-PNL-PC. El crede ca daca liberalii si conservatorii vor insista pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, PSD se va descotorosi de ei. Evz: Spuneati de curand ca Ponta si-a vazut visul cu ochii. A ajuns premier. Credeti ca a facut bine ca a acceptat? Sebastian Lazaroiu: Cred ca de data asta trebuia sa il asculte pe Ion Iliescu. Dar il inteleg. E ca si in 2009. Presiunile pentru intrarea la guvernare a celor lihniti sunt insuportabile. Mi-ar fi placut sa spun ca ma bucur pentru el ca a ajuns premier. Poate acum cativa ani chiar as fi zis. Acum insa mi-e mila de el. Nu e pregatit pentru aceasta functie.

Bombele cu ceas din Guvernul Ponta. Premierul desemnat Victor Ponta a sustinut, in primele sale declaratii, ca va respecta criteriile impuse de CE in lupta anticoruptie si ca va propune ministrii imaculati. Insa "prezenta unor ministri incompatibili ridica mari semne de intrebare cu privire la intentia viitorului guvern de a continua lupta impotriva coruptiei", sustine Laura Stefan, expert anticoruptie. Inainte de a anunta componenta guvernului sau, Victor Ponta a enuntat, marti, principiile in baza carora va guverna. Ponta declama: "Ca om al legii, am in ADN-ul meu respectarea legii. Prioritatea zero va fi respectarea legilor acestei tari, fara exceptii, derogari si scuze"; "Toleranta zero fata de acte de coruptie, clientelism in structurile guvernamentale si continuarea reformelor pentru a face in Romania o justitie mai eficienta si mai respectata", informeaza Romania Libera.

Secretele saormei. Junk-food oriental la nivel industrial. "Ce inseamna saorma pentru romani?", vine intrebarea adresata unui tanar care, desi nu se da in vant dupa produsul oriental, a fost surprins nu o data asteptand la o coada mereu lunga la vreo saormarie. "Totul", vine raspunsul, cu ironie, dar, pe undeva, perfect valabil. Agitatia dintr-o saormarie plasata strategic, central, intareste sentinta data. Prin saormarie se agita non-stop cutitele lungi peste carnea de pe tepusa, bucatile de carne se strang prin lipii, maioneza curge in valuri peste cartofi prajiti, pentru ca romanii cer "cu de toate", de cele mai multe ori, intr-un du-te-vino al mancatului pe fuga. O analiza efectuata, in 2010, de "Business Magazine", arata ca se cheltuiesc peste 2 miliarde de euro anual pe produsele de fast-food, relateaza EVZ.

Hollywoodul se muta la Beijing. Producatorii americani se lupta pentru accesul pe a doua cea mai mare piata de film din lume - unde pana acum nu sunt permise, anual, decat 34 de filme ale studiourilor din Statele Unite -, intampinand insa doua mari probleme: gusturile publicului si cenzura. La o prima vedere, pozitia Hollywoodului pe piata chineza este una foarte buna, avand in vedere ca primele trei filme in topul incasarilor din 2011 sunt americane: "Transformers: Dark of the Moon" conduce detasat, cu 174,4 milioane dolari, urmat de "Kung Fu Panda 2", cu 97,8 milioane dolari, si "Piratii din Caraibe: Pe ape si mai tulburi", cu 75,5 milioane dolari, dupa cum relateaza cotidianul The Wall Street Journal. Insa pana acum, accesul studiourilor americane pe o piata care a valorat 2,1 miliarde dolari in 2011 si este asteptata sa creasca la 5 miliarde dolari in 2015 este limitat de autoritatile de la Beijing, scrie Romania Libera.

Alistar, incompatibil si cercetat penal. Ministrul desemnat pentru Strategii guvernamentale, Transparenta decizionala si Relatia cu societatea civila are interdictie la o functie publica pana la 7 august 2012 si este cercetat penal pentru fals in declaratii. Victor Ponta insista sa-l aiba in guvern pe Victor Teodor Alistar (34 de ani), director executiv al Transparency International Romania, membru in Baroul Bucuresti si lector la Facultatea de Administratie Publica din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), informeaza Adevarul.

Va fi compromis din nou Bacalaureatul? Situatia precara a invatamantului privat din Romania si interesele sale preponderent comerciale sunt de natura sa decredibilizeze propunerea facuta de Victor Ponta la Ministerul Educatiei. O ingrijorare larg raspandita este desemnarea Corinei Dumitrescu la ministerul Educatiei. Este semnificativ ca multi comentatori cu simpatii sau sustineri politice diferite au atras atentia asupra neadecvarii acestei desemnari, inca inainte ca ea sa devina oficiala. Prima teama este ca viitoarea posibila administratoare a scolilor ar putea reveni la bacalaureatul lipsit de exigenta din anii anteriori. In definitiv, s-a remarcat pe buna dreptate, Corina Dumitrescu este rectorul unei universitati particulare lipsite de prestigiu academic (Universitatea crestina "Dimitrie Cantemir") si care traieste din taxe, relateaza Deutsche Welle.