Thierry de Montbrial, director Institutul Francez de Relatii Internationale: "Ma ingrijoreaza exodul de creiere". De 22 de ani, un important lider francez al Clubului Bilderberg viziteaza Romania, in momente cheie. Astazi, el isi publica la Bucuresti un jurnal de insemnari in care face dezvaluiri din culisele politicii romanesti. In avanpremiera vizitei, Thierry de Montbrial, care este si directorul Institutului Francez de Relatii Internationale, ne-a raspuns la cateva intrebari. Interviu integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cu Petre Roman despre mintea romanului de pe urma. De luni, la chioscurile de ziare si la librariile Adevarul, un nou volum de scrieri politice semnat Petre Roman - "Orice ar fi. Cuvintele impotriva Puterii". "Adevarul": Urmarindu-va de-a lungul vremii, mi-am dorit sa va intreb de ce n-ati fost un Adam Michnik al romanilor in anii '80? Petre Roman: Eu am devenit un critic al regimului, sigur, dupa ce mi-am facut studiile de doctorat in Franta. Eram stapanit de foamea si de sentimentul libertatii. Tata, Valter Roman, imi spunea: "Esti un rebel. Tu vrei libertate, libertate... Dar nu-i asa viata". Continuarea in Adevarul.

Ce trasnai a mai facut Oprescu: Chiosc in parc la pret de garsoniera. Chioscurile de lux cu care se lauda primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, au fost aprobate, licitate, construite si montate in mare taina. Asamblate in hala de la parterul unei vile situate pe strada Drumul Plaiul Campiei, chioscurile padoga au costat aproximativ 37.000 de euro/buc, echivalentul unei garsoniere intr-o zona centrala. Intr-un document intitulat Nota-Raport al Serviciului de paza Obiective si Parcuri se specifica faptul ca administratorul firmei care a montat chioscurile, "este Cristian Ionescu, finul directorului-adjunct ALPAB, Virgil Anastasiu", relateaza EVZ.

Vreti un miliard de euro? Opriti risipa din sanatate! FMI si Banca Mondiala insista ca Ministerul Sanatatii sa-si intaresca parghiile de control care sa previna scurgerile de fonduri din sistem. Desi recunosc public faptul ca au o problema, autoritatile romane nu iau nici o decizie concreta pentru a stopa fraudele din spitale. Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, a remarcat din nou ieri ca in domeniul sanitar se pierd in continuare sume foarte mari de bani. Presiunile care se fac acum asupra Ministerului Sanatatii din partea FMI si a Bancii Mondiale sunt foarte mari, mai ales in conditiile in care banii din sistem sunt aproape de trei ori mai multi decat in urma cu sapte ani, fara ca asta sa se traduca in ingrijiri mai bune pentru pacienti. Integral in Romania Libera.

72,5 milioane de euro, aruncati pe inventarierea gresita a animalelor. Ultima inventariere a acestora, care a avut loc in perioada 2007 - 2010, a scos la iveala o diferenta de 9,5 milioane de animale, intre numarul declarat de proprietari si cel inregistrat in Sistemul National de Identificare si Inregistrare a Animalelor - SNIIA. Pe baza acestor date eronate au fost acordate ilegal subventii. Paguba totala produsa bugetului de stat de aceasta actiune e de peste 72,5 milioane de euro. Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania a fost obligata sa inventarieze animalele din curtile romanilor, sa adune toate cifrele intr-un sistem national (SNIIA) si sa acorde fermierilor subventii pe baza acestor informatii. Continuarea in EVZ.

Marea imparteala a cascavalului puterii. Dupa impartirea functiilor de prefecti si subprefecti, PSD si PNL au negociat distributia posturilor din esalonul 2 al Guvernului. E vorba de cele peste 60 de functii de secretari de stat si secretari generali ai ministerelor. Ieri, toata ziua, Liviu Dragnea (PSD) si Relu Fenechiu (PNL) au stat in negocieri, fiind mandatati sa impace, pe cat posibil, cererile tuturor baronilor locali, care fac presiuni sa-si puna oamenii in ministere si in deconcentrate. Liberalii si social-democratii au mers pe varianta ministerelor bi-colore, urmand sa se afle sub controlul ambelor partide, scrie EVZ.

Monica Macovei, spaima Europei. Europarlamentarul roman Monica Macovei va cere astazi in Parlamentul European sanctionarea agentiilor europene in care abunda conflictele de interese, incompatibilitatile si cheltuielile aiuritoare. In calitate de raportor al Parlamentului European, Monica Macovei solicita votul plenului pentru amanarea descarcarii de gestiune bugetara a trei dintre agentiile europene, unde a descoperit cheltuieli exagerate - reuniuni de lucru exorbitante, cheltuieli pentru sedii extravagante si avioane private pentru cercetari in Groenlanda -, dar si numeroase conflicte de interese in care s-ar afla sefi din aceste agentii, relateaza Adevarul.

Cervesa, saorma con todo si los pequenitos. In Centrul Vechi al Capitalei au stat pornite gratarele de dimineata pana seara. La fast-food-uri, angajatii s-au adaptat repede situatiei si le prezentau spaniolilor "saorma con todo" si "los pequenitos" - mici cu mustar. Alti patroni de localuri si-au scos dozatorul de bere in drum si, special pentru eveniment, paharul care era 4 lei in urma cu doua zile, ieri era 8 lei. Suporterii s-au adunat in baruri ca puii sub closca. In acelasi timp, unii au cantat Bamboleo, altii de la terasa vecina Meneaito, iar cand s-a dat tonul scandarilor de sustinere a echipei, o mare de fulare ros-albe incepeau sa se fluture, relateaza EVZ.

Japonia merge mai departe. In urma cu un an, Japonia a fost lovita, aproape concomitent, de cea mai teribila combinatie de catastrofe din istoria omenirii: cutremur, tsunami si accident nuclear. In doar un an, revenirea la normalitate s-a petrecut cu o viteza uluitoare. Disciplina, modestia si puterea de sacrificiu au invins din nou. Pierdut printre zecile de mii de oameni care unduiesc in fiecare clipa, ca un fluviu colorat si mut, pe strazile din Ginza, orbit de luminile reclamelor imense ale gigantilor globalizarii, care experimenteaza aici noua unitate de masura a brandingului, cladirea - Sony Building, Shiseido Building, Dior Building, Nissan Gallery (urmeaza orasul Channel, prefectura Vuitton, Apple Land?), cu greu ti-ai putea imagina ca te afli in capitala tarii care cu doar un an in urma a fost lovita, aproape concomitent, de cea mai teribila combinatie de catastrofe din istoria omenirii. Continuarea in Romania Libera.

Banii negri ai comisarului escroc Stelica Barna au fost confiscati de instanta. Ieri, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis confiscarea sumei de aproape 1,8 milioane de lei (420.000 de euro) de la fostul sef al Garzii Financiare Bucuresti. Comisarul-sef Stelica Barna a acumulat averi pe care nu le-a putut justifica in fata inspectorilor de la Agentia Nationala de Integritate. Ieri, judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au admis cererea ANI de confiscare a acestei sumei. Decizia luata azi nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs, informeaza Adevarul.

Taximetristii din Capitala au cerut "preturi spaniole": 10 euro pentru o cursa de 10 lei. Suporterii care s-au aflat ieri in Bucuresti pentru finala Europa League au avut parte in general de surprize placute: o atmosfera de sarbatoare, bere ieftina si de calitate, localnici prietenosi. Nota discordanta au facut-o unii taximetristi, care au umflat cu tupeu preturile cerute spaniolilor. Atmosfera frumoasa ieri in Bucuresti, in zonele pe care le-au ocupat suporterii echipelor Athletic Bilbao si Atletico Madrid. Singurii huligani pe care i-am remarcat in Centrul Vechi erau trei romanasi cu ochelari de soare si gluga pe cap care strigau aproape fiecarui spaniol pe care-l intalneau in cale, intr-o engleza stricata: "Hooligans", scrie Romania Libera.