Viata nevazuta a Centrului Vechi. Cine face legea in locul in care dintotdeauna a dictat doar banul. Renumit loc de bisnita inainte de '89, e si astazi locul unde se fac cele mai multe gainarii. Cinci restaurante erau in Centrul istoric al Capitalei inainte de '89. Comisarul - sef Costel Ivascu le numara pe degete. Pe vremea aia lucra la post fix, la Banca Nationala a Romaniei. Incepuse cariera in sistem in 1984 si spune ca zona zero a Bucurestiului era la fel de aglomerata ca si astazi. Localurile erau pline de bisnitari care cautau sa se capatuiasca de pe urma naivilor veniti pe Lipscani la blugi, casetofoane, geci si alte lucruri de mare valoare pe vremea aia. La Carul cu Bere, la Universal, la Carabusul, la Calul Balan sau la terasa Ciocarlia cantau lautarii de se zdruncinau peretii. Aveau insa program fix - dupa ora 22.00 trebuia sa fie liniste. Altfel, o incurcau cu Militia. Din 1984 pana in 1990, comisarul sef Costel Ivascu a umplut vreo patru jurnale despre viata de atunci, din buricul Capitalei, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Vartan Arachelian, intre monarhie si nostalgia comunismului. Scriitorul si jurnalistul Vartan Arachelian povesteste despre momentele zbuciumate pe care le-a trait dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si despre cariera sa de jurnalist, marcata de doua regimuri politice - comunism si democratie - si cu iz de monarhie. Vartan Arachelian (76 de ani)construieste riguros fiecare propozitie, fiecare fraza, fiecare argument. Isi cantareste cu grija raspunsurile, fie ca-i vorba de amintiri din copilarie, fie ca explica preferinta pentru o ideologie sau alta. Este jurnalist si asa este aceasta meserie, a cuvintelor care zidesc. Despre aceasta frumoasa profesie si despre toate ofrandele aduse pentru a tine in continuare condeiul in mana ne-a vorbit si Vartan Arachelian - totusi, dintr-o ipostaza nefireasca pentru un gazetar cu o experienta de peste jumatate de veac, de partea cealalta a reportofonului. Integral in Adevarul.

Dosarele X. Experimentul lui Coanda din Muntii Ciucas. Un mijloc de transport pentru marfuri, revolutionar - cu viteze de pana la 6.500 km/h! - va fi experimentat in SUA. Putini stiu insa ca o metoda bazata pe acelasi principiu - transportul prin tub vidat - a fost pusa in practica in anii '70 in Romania, sub coordonarea lui Henri Coanda. Comunistii s-au speriat atunci de posibilele consecinte ale descoperirii si au abandonat ideea. Ce s-ar fi intamplat insa daca ar fi continuat-o? Un recent articol publicat in "Daily Mail" anunta intentia americanilor de-a construi un sistem de transport pe care unii l-ar putea considera de domeniul fantasticului. E vorba de o conducta intre Los Angeles si New York prin care ar putea sa circule niste capsule cu viteze de pana la 6.500 de kilometri pe ora. Transportul in tub vidat s-ar face pe baza levitatiei magnetice si reprezinta ideea inginerului american Daryl Oster, al carui proiect se numeste "Evacuated Tube Transport", informeaza Romania Libera.

Insula piratilor. Exista o similitudine cu consecinte inca neexplorate intre hotii online, retelele de cersetorie organizata si plagiatorii din lumea academica. Felul in care a reactionat ministrul Educatiei, Ioan Mang, la acuzatiile de plagiat pune in evidenta o realitate mai grava. El a raspuns cu multa siguranta de sine ca isi va da demisia daca unul dintre autorii invocati l-ar acuza personal de plagiat. A fost evident ca ministrul nu a crezut ca cineva ii va gasi atat de usor pe autorii plagiati si ca acestia vor confirma atat de repede toate acuzatiile. Site-ul Hotnews, dupa ce descoperise un nou plagiat, a reusit sa-l gaseasca pe cercetatorul japonez, Shimoyama Takeshi, de la Fujitsu Laboratories LTD, care a declarat ca este "extrem de deceptionat" de plagiatul pe care il are in fata ochilor sai, scrie Deutsche Welle.

Ghid complet. Cat vor castiga pensionarii din luna mai. Din aceasta luna, pensionarilor li se va retine contributie la sanatate doar din suma care depaseste 740 de lei. Incasarea gresita a contributiei pentru asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru pensiile care depasesc 740 de lei inceteaza incepand cu luna mai. Asta inseamna ca pensiile care incep sa fie platite de saptamana viitoare vor fi un pic mai mari pentru circa 2 milioane de pensionari. Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a anuntat ca, din aceasta luna, baza de calcul a CASS-ului reprezinta doar partea de venituri care depaseste suma de 740 de lei, confom deciziei Curtii Constitutionale. In plus, din luna iunie, pensionarii vor incepe sa primeasca inapoi sumele care li s-au retinut ilegal drept contributii de sanatate, in 16 transe lunare egale aferente perioadei 1 ianuarie 2011-aprilie 2012, in care au varsat aceste sume la buget. In acest moment, la Ministerul Muncii este in lucru o ordonanta de urgenta care se refera la restituirea banilor care au fost opriti incepand cu luna ianuarie a anului 2011 la fondul asigurarilor sociale de sanatate, anunta EVZ.

Bascii acuza: "Este o mizerie si o rusine. Imaginea Romaniei este una de lumea a treia". Athletic Bilbao a precizat, astazi, intr-un comunicat, ca a transmis organizatiilor care s-au ocupat de transferul suporterilor basci de la Arena Nationala la aeroportul Henri Coanda din Bucuresti un protest oficial privind planificarea defectuoasa si modul in care au fost tratati fanii. Fanii lui Athletic Bilbao s-au plans ca au fost lasati, pe Aeroportul Henri Coanda, sa astepte ore in sir fara explicatii imbarcarea in avioanele charter la revenirea in Spania si au acuzat autoritatile romane ca i-au favorizat pe madrileni, permitand decolarea aeronavelor acestora cu prioritate. "Athletic Club doreste sa multumeasca tuturor fanilor pentru comportamentul exemplar avut la Bucuresti cu ocazia finalei Ligii Europa, atat pe strazile orasului, pe stadion si la aeroport, in ciuda dificultatilor intampinate, mai ales la revenire. In ceea ce priveste acest aspect, Athletic Club a inaintat un protest oficial organizatorilor responsabili cu transferul suporterilor pentru planificarea defectuoasa, deoarece nu au luat masuri si pentru modul in care au fost tratati suporterii nostri", se arata in comunicatul postat pe site-ul gruparii basce, informeaza Adevarul.

Viteazul din Maramures care l-a uimit pe Garibaldi. Nicolae Dunca de Sieu a luptat atat in luptele pentru unificarea Italiei, cat si in Razboiul Civil din Statele Unite ale Americii. Unul dintre cei mai capabili ofiteri romani din secolul al XIX-lea este aproape necunoscut in tara sa natala. Este vorba de Nicolae Dunca de Sieu, nascut in Muntenia, in anul 1838, dar care provine dintr-o familie originara din Maramures, care poseda si un titlu nobiliar oferit de regii Ungariei si confirmat de imparatii Austriei. Biografia lui Nicolae Dunca de Sieu nu are foarte multe date certe, scrie Romania Libera.