​In urma esecului negocierilor dintre principalele partide politice asupra formarii unui nou guvern in urma alegerilor, cetatenii Greciei se vor prezenta din nou la vot in luna iunie. Incertitudinea din Grecia a dus la scaderea monedei euro, iar in urma votului de luna viitoare tara poate reveni la vechea moneda, drahma.

GreciaFoto: Colaj foto

AFP scrie ca mentinerea Greciei in zona euro este dilema urmatoarelor alegeri. Mentinerea Greciei in zona euro va fi "dilema" urmatoarelor alegeri, a declarat marti ministrul grec de finante Philippos Sahinidis. "Grecia se va afla intr-un moment crucial, iar dilema este daca vom reusi sa mentinem tara in zona euro. Nu pentru ca cineva incearca sa ne scoata, ci pentru ca nu stim daca vom fi in masura sa ne indeplinim angajamentele care garanteaza ramanerea noastra in zona euro. Toti cei care pretind ca tara ar trebui sa renunte la moneda euro trebuie sa stie ca daca o tara paraseste zona, atunci pietele financiare vor crede ca si alte tari ar putea urma", a anuntat Sahinidis.

Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International au oferit sprijin financiar Greciei pentru mentinerea in zona euro, dar au cerut guvernului reducerea cheltuielilor pentru obtinerea de fonduri. Alegatorii prezenti la urne pe 6 mai au pedepsit politicienii pentru masurile de austeritate impuse, reducand considerabil numarul de locuri detinute de partidul de centru-dreapta Noua Democratie si de Partidul Socialist PASOK. In cazul in care Grecia nu va avea un guvern nou in iunie, la data urmatoarei transe din imprumut, atunci revenirea la drahma va fi inevitabila, anunta CNN.

BBC relateaza ca presedintele grec Carolos Papoulias se va intalni miercuri cu toti liderii politici pentru a numi un guvern interimar ce va conduce tara pana la noile alegeri programate pe 10 sau 17 iunie. Moneda euro a scazut puternic dupa noul esec al guvernului grec, ajungand in scurt timp de la 1.2842 la 1.2771 dolari - cea mai scazuta valoare din 18 ianuarie. Ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble a exclus din nou o posibila modificare a acordului de salvare a Greciei, tara urmand sa paraseasca zona euro in cazul respingerii planului de salvare.

Esecul formarii noului guvern din Grecia a fost previzibil de mai multe zile, ca urmare a refuzului stangii radicale Syriza de a construi aliante cu partidele conservatoare si socialiste care au ratificat "dictatul" european. Partidul de stanga democrata Dimas, desprins din Syriza, a conditionat sprijinul sau de participarea stangii radicale. In disperare de cauza, presedintele Papoulias a incercat sa mobilizeze si formatiunea nationalist-populista Grecii Independenti, care a castigat 33 de mandate in alegerile din 6 mai, insa fara succes, informeaza Le Monde.

Reuters: Sondajele de opinie arata ca partidul de stanga radicala, Syriza, care respinge in totalitate planul de salvare a Greciei si a ocupat locul doi in recentele alegeri dupa Noua Democratie, va castiga votul din luna iunie si va primi bonus 50 de locuri in Parlament.