Turcia reia discutiile pentru aderarea la Uniunea Europeana, dupa inlaturarea obstacolului Sarkozy. Turcia isi arata din nou interesul de a intra in Uniunea Europeana odata cu disparitia unuia dintre obstacolele principale care i-au franat pana acum accederea. Negocierile incepusera in 2005 dar nu s-au inregistrat progrese prea mari pe de o parte din cauza disputei cu Cipru care este deja membru UE si pe de alta parte din cauza presedintelui francez Nicolas Sarkozy. Acesta a sustinut ca Turcia, cu o populatie majoritar musulmana, nu face parte din Europa si a cerut acceptarea unei forme speciale de parteneriat cu UE in locul statutului de stat membru. Turcia reia joi discutiile cu UE, iar guvernul de la Ankara a anuntat deja ca parlamentul sau va incepe in curand votarea unei serii de proiecte de lege care sa ii foloseasca in vedere integrarii, scrie The Guardian.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Texas: Un barbat executat in 1989 pentru crima a fost declarat nevinovat dupa 23 de ani. Potrivit unui raport facut public marti de statul american, autoritatile din Texas, SUA, au executat in anul 1989 pentru crima un barbat nevinovat. Hispanicul Carlos DeLuna a fost acuzat de uciderea unei femei pe care de fapt o asasinase un alt barbat, Carlos Hernandez. Expertii de la Universitatea Columbia impreuna cu mai multi studenti au investigat timp de 5 ani cazul si au demonstrat nevinovatia barbatului la 23 de ani de la executie. Carlos DeLuna a fost executat strict in baza unei marturii care il plasa la locul crimei. Expertii au descoperit numeroase erori in investigatia anterioara, disparitii de probe si piste necercetate. Barbatul a fost arestat in 1983, la 40 de minute dupa ce Wanda Lopez a fost asasinata in cadrul atelierului auto in care lucra. Arestarea s-a facut in baza unei marturii date de un martor ocular care a vazut un barbat hispanic fugind din atelierul auto. Barbatul si-a sustinut tot timpul nevinovatia si mai mult a sustinut ca omorul a fost facut de adevaratul criminal Carlos Hernandez. Procurorul a decis insa ca Hernandez nu exista si totul este o inventie a acuzatului pentru a scapa de pedeapsa. Carlos Hernandez a fost arestat ulterior, dupa ce ucisese o alta femeie. Acesta a marturisit in repetate randuri asasinarea Wandei Lopez in timp ce se afla in penitenciar. Hernandez a murit de ciroza in timpul detentiei, anunta AFP.

Atacurile teroriste din Siria s-au inmultit dupa venirea observatorilor ONU. Presedintele sirian Bashar al-Assad a declarat miercuri in cadrul unui interviu ca atacurile teroriste au crescut ca numar dupa ce observatorii ONU au venit in tara sa. Peste 200 de observatori se afla in Siria pentru monitorizarea incetarii ostilitatilor dintre rebeli si autoritati. Al-Assad a multumit Chinei si Rusiei pentru sprijinul acordat sustinand ca cele doua tari joaca un rol determinant pentru stabilitatea in regiune si ca in absenta acestei sustineri Siria impreuna cu toata zona ar fi fost aruncate in haos. Rusia si China s-au opus de doua ori adoptarii de catre Consiliul de Securitate ONU al unor rezolutii care sa favorizeze lupta rebelilor insa s-au aratat solidare cu planul de pace propus de ONU si Liga Araba, informeaza Ria Novosti.

Ratko Mladic in prima zi a procesului de la Haga: Fara remuscari pentru crimele comise. Ratko Mladic, acuzat de crime etnice savarsite in cadrul sangerosului razboi care a devastat Iugoslavia, nu pare sa aiba nicio remuscare si in plus afiseaza o atitudine amenintatoare la adresa supravietuitorilor. Procesul sau s-a deschis miercuri in cadrul Tribunalului de la Haga cu 11 capete de acuzare pentru genocid. Procurorii sustin ca intre crimele orchestrate de Mladic se inscrie si masacrarea a 8000 de musulmani in orasul bosniac Srebrenica. Masacrul etnic ar fi fost facut cu scop precis si nu ar fi doar o consecinta a confruntarii armate. Procurorii vor sa demonstreze si faptul ca violenta sexuala a fost o arma de razboi folosita specific de fortele comandate de Ratko Mladic. Acuzarea se va folosi de marturii si filmari ale supravietuitorilor care sa sustina capetele de acuzare. Mladic a reusit sa scape autoritatilor timp de 16 ani pana la capturarea sa din mai 2011, cand a fost descoperit intr-o casa modesta din nordul Serbiei. Desi era inarmat nu a opus rezistenta si s-a predat fara sa lupte. Dupa arestare a urmat extradarea catre Olanda. De la data arestarii Ratko Mladic s-a aratat sfidator si isi mentine ura fata de cei pe care ii considera si acum dusmanii sai, scrie CNN.

Administratia Obama asociaza realizarile sale cu cele ale fostilor presedinti americani. Ultima strategie pentru promovarea lui Barack Obama este criticata dur de conservatori si este considerata de multi in categoria faptelor ridicole. Echipa de campanie a lui Obama a facut insertii in aproape toate biografiile oficiale ale fostilor presedinti americani, biografii aflate pe site-ul Casei Albe. Acum toate acestea se termina cu intrebarea "Stiati ca?", menita sa lege proiectele si initiativele lui Obama de ideile promovate anterior de faimosii presedinti americani. De exemplu, la pagina lui Reagan oamenii lui Obama au adaugat urmatorul pasaj: "Intr-un discurs din 28 iunie 1985, Regan a cerut un cod fiscal corect, unul in care un multimilionar sa nu aiba parte de taxe mai mici decat plateste secretara sa. Astazi presedintele Obama cere acelasi lucru prin legea Buffet" , anunta FoxNews.