Trecutul comunist ascuns al lui Andrei Marga. Un aspect mai putin cunoscut din viata lui Andrei Marga, noul ministru de externe, este legat de rudenia lui cu Ioan Ursu. Acesta a fost membru al CC al PCR (din 1969); membru supleant al CPEx al CC al PCR (din 1974); prim-vicepresedintele Consiliului National al Stiintei si Invatamantului (din 1985); vicepresedintele Comitetului de Conducere al Consiliului Superior al Educatiei si Invatamantului (din 1980); vicepresedinte al Consiliului central pentru tipizare, standardizare, normare si calitate (din 1984); membru al Academiei RSR (din 1974); deputat in MAN (din 1969), relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Palatul lui Videanu din curtea bisericii. Fost primar al Capitalei, Adriean Videanu, si-a ridicat pe malul lacului Snagov un domeniu pe un teren concesionat de la Parohia Ciofliceni, pentru 99 de ani. Adriean Videanu (50 de ani), fost primar al Capitalei si fost ministru al Economiei, si-a ridicat un adevarat domeniu la Snagov, pe un teren de 5.400 de metri patrati, concesionat pe 99 de ani cu suma totala de 10.000 de euro (101 euro pe an). Contractul de concesiune dintre Parohia Ciofliceni si familia Videanu a fost avizat de Arhiepiscopia Bucurestiului. Dupa ce a pus mana pe teren, "regele marmurei" si-a construit palatul, relateaza Adevarul.

"Minunile" medicale ale Matildei, baba care te taie pe spate. Sunt cateva zile de cand Matilda Nitu, din satul Ileana, judetul Buzau, a primit ultimul pacient. A venit la ea la poarta, afland de la cunostinte cum te vindeca baba asta de 77 de ani, crestandu-ti pielea de pe spate cu o lama. Nu-i mare filosofie. Nu-i nici medicina alternativa, nici vrajitorie zice ca nu-i. E descantec si credinta, zice Matilda, pe care o stie tot judetul de vindecatoarea cu lame. De cand o supara un diabet, a cam imputinat vizitele bolnavilor. Disperatii si vecinii pe care ii taie in fiecare an, sa se pazeasca de boala, au prioritate. Integral in EVZ.

Fratia romano-elena de la Foisorul de Foc. Cum sa-ti schimbi viata la 52 de ani. Un roman de 47 de ani, de profesie inginer, si un grec de 52 de ani, arhitect, s-au hotarat brusc sa-si schimbe viata. Desi se afla amandoi la mijlocul vietii, au lasat totul in urma si si-au deschis un restaurant grecesc. In mijlocul Bucurestiului. Atat romanul, cat si grecul tin sa precizeze totusi ca in tineretea lor au cochetat cu bucataria. Doi barbati in toata firea, azi. Ioannis are 52 de ani, in timp ce Alexandru e abia la 47. Restaurantul a fost deschis anul trecut in noiembrie. Cu specific mediteranean. Destinele acestor oameni sunt cu atat mai interesante cu cat ei au schimbat, de-a lungul timpului, multe meserii sau, cum prefera sa spuna, au fost maleabili, scrie Romania Libera.

Din ciocolata in carne. Soia modificata genetic, antidotul foametei sau "bomba" de ucidere in masa? Nu cultivam, dar mancam soia modificata genetic pe paine. Si nu doar din snitele, tofu sau carnati vegetali, ci si din ciocolata, pateuri sau carne. 500.000 de tone intra anual in tara, dintre care 90% sunt culturi modificate genetic, care ajung in mare parte in furajele pentru animale. Pe cat este de studiata, pe atat este insa de controversata: toate cercetarile efectuate in ultimii 15 ani n-au reusit sa inchida gura ecologistilor, iar Internetul e impanzit de imagini care asociaza consumul de soia modificata genetic cu feti malformati. Oamenii de stiinta care au studiat plantele spun ca interesele politice primeaza in fata opiniei lor documentate. Continuarea in EVZ.

Scoala Centrala din Bucuresti si-a regasit farmecul de acum 100 de ani. In 2008, Scoala Centrala din Bucuresti, aflata pe Strada Icoanei, ii primea in fiecare dimineata pe elevi in sali de clasa cuprinse de umezeala, cu peretii acoperiti de tencuiala coscovita. Zidurile se macinau de la temelie, iar viitorul cladirii construite in 1890 in stil neoromanesc de arhitectul Ion Mincu parea mai sumbru ca niciodata. Desi cladirea era inclusa intr-un proiect de reabilitare cu bani de la Banca Europeana de Investitii, consolidarea intarzia sa inceapa din cauza unor complicatii birocratice, anunta GreatNews.ro

Posta Romana, epurata intre doua statii de metrou. O sefa din Posta Romana dadea informatii telefonic colegilor din teritoriu, in timp ce calatorea cu metroul, linistindu-i ca regionalele nu vor fi desfiintate, ci reorganizate "ca sa poata fi dati PDL-istii la o parte". Luni a fost o zi grea pentru cei 35.000 de angajati ai Companiei Nationale Posta Romana (CNPR). Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a anuntat demiterea primilor 100 de directori ai Postei Romane din cei aproape 1.000 pe care ii va da afara in urmatoarele trei luni. Integral in Adevarul.

Primul sef al Politiei care nu a fost militian! Este chestor principal si inspector general al Inspectoratului General al Politiei Romane. Pe scurt, seful Politiei. Are 48 de ani si de curand a revenit in biroul pe care-l parasise in 2010, in plin scandal legat de "Interlopul Mararu si Comisarul Soric". Ministrul Igas l-a scos un fel de tap ispasitor, informeaza EVZ.

NATO si conflictul transnistrean. Presedintele Traian Basescu a facut la intoarcerea de la Chicago cateva declaratii consistente despre concluziile reuniunii NATO si mai ales despre implicatiile asupra politicii romanesti. Printre expunerile si comentariile mai largi, lipsite de echivoc s-au strecurat insa si cateva aluzii si indicatii sumare. Presedintele a amintit acele prevederi ale Declaratiei (la art. 49 si 52) care ar avea o relevanta directa asupra "securitatii energetice si cibernetice" a Romaniei, dar nu a dezvoltat subiectul. Stim insa ca presedintele invocase argumentul securitatii energetice in favoarea exploatarii gazelor de sist si mai stim ca in timpul acestei vizite la Chicago a avut o intalnire si cu reprezentanti ai companiei americane Chevron, implicate in exploatarile de acest tip in Romania, scrie Deutsche Welle.