O cursa Paris-Charlotte (SUA) a fost deviata din cauza unui pasager suspect. Un zbor al companiei US Airways, care efectua legatura Paris (Franta) - Charlotte (statul Carolina de Nord, sud-estul SUA), a fost deviat marti catre un alt aeroport american, din cauza "comportamentului suspect" al unui pasager, a anuntat compania aeriana intr-un comunicat, transmite AFP. Compania precizeaza ca avionul, la bordul caruia se aflau 179 de pasageri si 9 membri ai echipajului, "a aterizat fara incidente" pe aeroportul din Bangor (statul Maine, nord-estul SUA). "Un pasager a avut un comportament suspect in timpul zborului. Din motive de securitate, cursa a fost redirectionata catre aeroportul din Bangor, unde pasagerul a fost preluat de fortele de ordine", precizeaza US Airways in comunicat. Avionul decolase de la Paris la ora locala 11.00.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Copiii polonezi ridica standardele in randul elevilor britanici - studiu. Afluxul de copii polonezi in scolile din Marea Britanie a ajutat la imbunatatirea performantelor scolare ale colegilor lor britanici, in pofida dificultatilor lingvistice, releva un studiu economic citat de The Telegraph. Scolile romano-catolice, in special, au cunoscut o crestere masiva a cererilor pentru locuri odata cu extinderea Uniunii Europene in urma cu opt ani. Insa, cu toate ca multi dintre noii elevi cunosteau foarte putin sau chiar deloc limba engleza la venirea in Marea Britanie, acestia au reusit sa tina pasul cu colegii lor chiar si la citit si scris. Iar la matematica ei au avut chiar o influenta pozitiva asupra celorlati, au descoperit cercetatorii. Una dintre teorii ar fi aceea ca micutii polonezi au fost din start mai bine educati decat copiii britanici, ei aplicand la scoala acelasi "etos al muncii" cu care au venit si familiile lor in Marea Britanie, si, astfel, ei sa fi avut ulterior o influenta pozitiva asupra colegilor lor. Aceste constatari se regasesc intr-un studiu cu privire la impactul vorbitorilor nenativi de limba engleza asupra performantelor elevilor din scolile primare britanice, publicat marti de Centrul pentru Performanta Economica din cadrul Scolii de Economie din Londra. In acelasi timp, presa poloneza scrie despre o crestere a numarului de copii cu parinti polonezi nascuti in Marea Britanie. Potrivit Gazeta Wyborcza, anul trecut aproape 21.000 de copii polonezi s-au nascut in Anglia si Tara Galilor. Estimarile Ambasadei Poloniei la Londra arata ca in Marea Britanie locuiesc aproximativ 850.000 de polonezi. Regatul Unit ii atrage in principal pe tinerii polonezi, dar varsta nu este singurul factor ce determina numarul nasterilor din aceasta comunitate. Este totodata important nivelul de trai din Marea Britanie, care este mai ridicat decat in Polonia si al doilea cel mai inalt din Europa, potrivit Eurostat.

Greva nationala in Spania: Zeci de mii de reprezentanti din domeniul educatiei au protestat impotriva reducerilor bugetare. Zeci de mii de reprezentanti din domeniul educatiei au protestat astazi, in Spania, impotriva reducerilor bugetare din sistemul invatamantului, relateaza AFP. Copii de sase ani purtand pancarte cu mesajul "Ce viitor ne asteapta?", profesori, parinti, elevi si studenti ingrijorati de viitorul lor au marsaluit la Barcelona, Madrid, Sevilla sau Valencia. Protestatarii din domeniul educatiei au denuntat reducerile bugetare anuntate de guvernul conservator, care s-a angajat intr-o cursa dificila de reducere a deficitului bugetar si care prevede economisirea a trei miliarde de euro pe an in sectorul educatiei. "Calitatea invatamantului public s-a inrautatit de la an la an", regreta Eduardo Sotoro, un profesor de matematica in varsta de 38 de ani. "Este foarte greu sa controlezi o clasa formata din 35 de elevi", a mai remarcat el, facand referire la una dintre masurile adoptate pentru diminuarea numarului de profesori, aceea de a creste numarul elevilor din clase. Mai multe regiuni spaniole, care se ocupa de gestionarea bugetului pentru invatamant, au adoptat masuri severe pentru redresarea finantelor publice, fapt ce a provocat proteste, insa este pentru prima data cand o greva nationala reuneste atat de multi reprezentanti din lumea invatamantului. Mii de manifestanti au protestat la Madrid, in jur de 25.000 la Barcelona, potrivit politiei, si peste 150.000 de persoane, conform organizatorilor. "Ce viitor ne asteapta", "Jos cu taierile din domeniul educatiei", "O educatie publica de calitate", "Nu privatizarii", sunt cateva dintre lozincile scandate de protestatari.

Tabloul care il infatiseaza pe presedintele sud-african Jacob Zuma cu organele genitale la vedere a fost vandalizat. Un tablou controversat al presedintelui sud-african Jacob Zuma, in care acesta apare cu organele genitale la vedere, a fost vandalizat marti, tabloul fiind expus la Goodman Gallery din Johannesburg, informeaza BBC News. Congresul National din Africa a cerut Inaltei Curti sa forteze Goodman Gallery sa inlature tabloul din cadrul expozitiei. Potrivit BBC, doi barbati au acoperit pictura cu vopsea rosie si neagra, desi aceasta se vanduse deja la un pret de 14.000 de dolari. Denumita "Sulita", tabloul a fost realizat de Brett Murray, acesta fiind cunoscut pentru activitatea sa provocatoare. Congresul National din Africa a descris lucrarea ca fiind "nepoliticoasa, brutala si lipsita de respect".

Google il omagiaza pe inventatorul sintetizatorului, Robert Moog, printr-un logo sonor. Google si-a modificat, miercuri, logo-ul pentru a-l omagia pe Robert Moog, inventatorul sintetizatorului. Google sarbatoreste astazi 78 de ani de la nasterea lui Robert Moog, unul dintre pionierii muzicii electronice, cunoscut drept inventatorul sintetizatorului Moog. Sintetizatorul interactiv care apare in locul logo-ului Google le permite utilizatorilor de internet sa se joace din tastatura si sa obtina, astfel, diferite efecte de sunet sintetizat. Utilizatorii nu trebuie decat sa mute mouse-ul pe butoanele luminate ce marcheaza Mixer, Oscillators, Filter si Envelope. Sintetizatorul Moog a fost unul dintre instrumentele preferate ale formatiilor rock si pop din intreaga lume inca din anii '60. Nascut in News York, pe 23 mai 1934, Robert Arthur Moog a contribuit la dezvoltarea muzicii electronice, iar in 1970 a primit un premiu Grammy pentru intreaga activitate. El a dezvoltat prototipul sintetizatorului Moog inca din vremea studentiei, in 1964, impreuna cu compozitorul Herb Deutsch. In 2005, Robert Moog a fost diagnosticat cu tomoare pe creier, iar la sfarsitul lunii august a decedat. Viata sa a fost comemorata in 2004, intr-un documentar numit "Moog".