Belgianul care a scos in lume tiganii din Clejani. Nu se stie care pe care a facut cunoscut. Stephane Karo pe lautarii de la Clejani sau invers. Oricand sunt intrebati, fiecare are varianta lui si crede in ea. Belgianul care in urma cu douazeci si un pic de ani venea in Romania doar s-asculte o trupa de tigani spune ca sa lucrezi cu romii e o "tiganeala". Iti place ori nu-ti place. Lui i-a placut. Lucreaza chiar si astazi cu ei. Au concert intr-un club din Bucuresti, in cadrul unui pre-eveniment al International Romani Art Festival (IRAF), care se va desfasura intre 7 si 10 iunie, in Gradina Uranus din Bucuresti, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Guido Westerwelle, ministrul german de Externe: "Sa folosim banii europeni pentru crestere economica!" Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, explica, in exclusivitate pentru "Adevarul", ce ar trebui sa contina pactul european de crestere economica. Europa este bantuita din nou de naluca revenirii crizei datoriilor. Evolutiile ultimelor zile nu aduc nimic nou: chiar daca putem remarca primele succese, nu am iesit definitiv din criza. Solutionarea acesteia nu este o chestiune de luni, ci de ani - si nu exista nicio scurtatura. Marile datorii publice, acumulate in decursul mai multor ani, si lipsa de competitivitate a tarilor aflate in criza constituie adevaratele cauze ale crizei economice si financiare. Continuarea in Adevarul.

Dilema lui Daniel Constantin: Cum sa-i plateasca lui Voiculescu 4.728 de euro lunar dintr-o leafa de 288 de euro. Potrivit declaratiei de avere postata recent, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a castigat anul trecut 7.776 de lei net, adica 648 de lei lunar - salariul minim pe economie. Aceeasi suma de bani a castigat-o si sotia sa, Ramona Elena. Daca vom aduna cele doua salarii, rezulta ca sotii Constantin au cistigat, anul trecut, 1.296 de lei net lunar, adica 288 de euro. Cu acesti bani, familia ministrului Agriculturii a trebuit sa-si asigure traiul de zi cu zi, intretinerea vilei de 340 de metri patrati din Corbeanca, judetul Ilfov, si sa plateasca transele lunare ale celor doua imprumuturi, in valoare totala de 295.000 de euro, primite de la Dan Voiculescu, informeaza EVZ.

Dan Mihalache, secretar general adjunct al PNL: "Trebuie operate corectii in privinta functionarii DNA si ANI". Dan Mihalache, 41 de ani, numarul doi in Secretariatul General al Guvernului, recunoaste ca la alegerile generale nu va fi vorba despre o paritate intre PSD si PNL, sugerand ca partidul lui Victor Ponta are toate sansele sa castige mai multe mandate, fiindca este vorba despre o "paritate a candidaturilor, nu a locurilor eligibile". Liberalii nu mai sunt siguri daca Traian Basescu trebuie sau nu suspendat, iar Dan Mihalache, secretar general adjunct al PNL si unul dintre strategii partidului, spune ca deciziile importante se vor lua dupa alegerile generale din noiembrie. "Este un calcul de ordin strategic si tactic", spune Mihalache, lasand sa se inteleaga ca urgenta demiterii presedintelui, anuntata de Dan Voiculescu, se amana, astfel, cel putin pana dupa alegerile parlamentare, asa cum si-a dorit PSD. Integral in Romania Libera.

Cum pierde Portul Constanta o finantare masiva de la UE. Atribuirea unui contract de amenajare a digului de larg, cu fonduri structurale, treneaza de mai bine de doi ani. Intarzierea are drept consecinta depasirea termenului-limita, dupa care banii europeni nu vor mai putea fi accesati. Pentru un port maritim de calibrul celui de la Constanta, amenajarile din larg sunt esentiale in vederea alinierii acestuia la standarde internationale. Iar interesul strategic pentru aceasta incadrare este de nivel european, Romania numarandu-se printre putinele tari membre UE cu deschidere la mare, scrie Adevarul.

Cannes, ploaie de stele si scandaluri celebre. Cu polemici, filme fluierate, sani expusi si staruri din lumea intreaga, Festivalul de la Cannes, numit si Croisette, a capatat o reputatie marcata de scandaluri. Anul acesta, al 65-lea Festival de la Cannes se pregateste sa scrie un nou capitol in lunga sa istorie de cel mai mediatizat dintre festivalurile de film din lume. Dintre scandalurile, anularile, manifestatiile ostile sau idilele consumate la Cannes in timp, multe au ramas in anale. Editia 2012 cuprinde 22 de filme inscrise in competitie, palmaresul si Palme d'Or urmand a fi dezvaluite pe 27 mai. Integral in Romania Libera.

Stanga si dreapta in contextul austeritatii. Pactul bugetar european creaza o presiune foarte puternica si asupra partidelor politice care sunt nevoite sa-si regandeasca toate politicile publice si chiar identitatea doctrinara. S-a raspandit foarte mult o idee gresita: si anume ca stanga, prin natura ei, ar pretinde deficite publice mari. In realitate, nu stanga a impulsionat creditul, ci dimpotriva, dreapta liberala sau mai exact, o anumita versiune a dreptei care a justificat deficitele mari ca suport pentru dezvoltare. Cele mai mari deficite le au SUA care reprezinta prin excelenta tipul acesta de gandire. E adevarat ca din momentul in care optimismul economic, care cuprinsese lumea la un moment dat, a condus la generalizarea practicii deficitelor mari, stanga a vazut aici o oportunitate pentru a da satisfactie propriilor militanti, relateaza Deutsche Welle.

Avocatul lui Voicu, secretar de stat in MAI. Dupa Victor Opaschi, aranjat secretar de stat in Ministerul Culturii, un alt apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu este pe cale sa fie repus pe tapet si instalat intr-o functie guvernamentala: ex-senatorul PSD Serban Nicolae. Pentru acesta, premierul Ponta va infiinta special o functie in ministerul condus de Ioan Rus. Fost consilier de stat al presedintelui Ion Iliescu si secretar de stat in Guvernul PSD-PDL (in 2009), Serban Nicolae va ocupa functia de secretar de stat pentru relatia cu Parlamentul, potrivit unor surse oficiale, citate de realitatea.net. Dincolo de faptul ca exista in Cabinetul Ponta un ministru pentru Relatia cu Parlamentul, in persoana lui Mircea Dusa, drept pentru care pare nejustificata infiintarea unui post de secretar de stat care sa se ocupe de relatia MAI cu Parlamentul, mai trebuie subliniate cateva aspecte, scrie Romania Libera.