Paul Victor Dobre, ministrul delegat al Administratiei, despre inundatii: "Suntem mai pregatiti ca in 2005". "Ministrul dezastrelor" spune ca nu vom avea inundatii ca acum sapte ani. Victor Dobre este cel care a gestionat inundatiile din perioada 2005-2008, ani in care apele au facut prapad in Banat, iar Dunarea a inghitit mii de case si hectare de teren. Ministru delegat pentru Administratie spune ca, acum, autoritatile sunt mai pregatite si ca problemele vor fi cauzate de torenti, nu de raurile mari, ca in trecut. Presedintele Traian Basescu l-a numit, cu respect, "ministrul dezastrelor", pe motiv ca este cel care a tinut fraiele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta de la acea vreme Evz: Credeti ca situatia din 2005, 2006 s-ar putea repeta in acest an? Paul Victor Dobre: Nimeni nu stie. Din prognozele de pana acum, o sa avem probleme pe raurile mici, unde fenomenul de flash-flood ar putea umfla aceste paraiase. Deja sunt ceva inundatii. In 2005 si 2006 au iesit din matca raurile mari. Acum avem alt tip de inundatii: case inundate de torentii veniti de pe versanti. Integral in EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Norman Manea, scriitor: "M-am desprins cu dezamagire de comunism". Scriitorul Norman Manea (76 de ani) descrie marile provocari ale unei vieti marcate de un continuu exil. Norman Manea zambeste cald si primitor. E, intrucatva, multumit. Vine destul de rar in Romania, dar, atunci cand vine, e asaltat de prieteni, de ziaristi, de televiziuni. De-ati sti ce forfota e in hotelul care-l gazduieste, caci sunt multe intrebari nerostite aici, sunt multe nedumeriri si fiecare ar vrea sa stea la povesti si sa-l descoasa pe scriitor, sa stie mai mult decat sta scris intre copertele cartilor sale. "Am venit pentru huligan", spune o cunoscuta doamna, angajata in jurnalismul cultural autohton ("Intoarcerea huliganului" este titlul unuia dintre volumele lui Norman Manea). Iar "huliganul" o primeste si zambeste receptiv pentru o fotografie neanuntata. Azi, Norman Manea este ospitalier intr-o tara care l-a condamnat, demult, sa uite acest cuvant firesc: "acasa", anunta Adevarul.

Ce mai poate recupera statul prin redeschiderea dosarului FNI. Parchetul a pus sechestru pe bunuri imobiliare ce apartin firmelor controlate de Sorin Ovidiu Vintu, in valoare de 5,4 milioane de dolari. Va mai putea insa statul sa recupereze uriasul prejudiciu creat in urma prabusirii FNI, o data cu redeschiderea dosarelor penale in care a fost implicat SOV? Sorin Ovidiu Vintu este urmarit penal in urma redeschiderii dosarelor FNI-Banca Romana de Scont-Banca de Investitii si Dezvoltare-Banca Agricola, unde omul de afaceri scapase initial de invinuire. Cel supranumit "parintele FNI" este acuzat acum de doua fapte de instigare la spalare de bani si delapidare, in varianta agravanta de organizare in vederea savarsirii de infractiuni, pentru care instanta poate da si 15 ani inchisoare. Faptele au fost savarsite incepand cu 1999, iar termenul de prescriptie ar interveni abia in 2021, spun surse judiciare. Calculul se face incepand cu anul 1999, la care se adauga 15 ani inchisoare plus jumatate din pedeapsa maxima (adica sapte ani si jumatate), informeaza Romania Libera.

Romania risca sa piarda fondurile structurale neutilizate. Pretul pe care UE este dispusa sa-l plateasca pentru ca Grecia sa ramana in zona euro ar putea contine si fondurile structurale ramase neutilizate. In noaptea de miercuri spre joi, Germania si Franta au avut puncte de vedere ireconciliabile cu privire la aspectele centrale privind eurozona. Totusi participantii au cazut de acord asupra unor chestiuni aparent marginale, dar de interes major pentru Romania. La reuniunea din seara de miercuri a parut sa existe un consens cu privire la semnalul de incurajare care ar trebui sa fie dat alegatorilor greci, in perspectiva alegerilor din 17 iunie, scrie Deutsche Welle.

A inceput marea epurare politica. Vladimir Tismaneanu, cel pe care premierul Victor Ponta l-a inlocuit din fruntea IICCMER, a condus comisia care a redactat raportul privind condamnarea comunismului, devenind astfel "inamicul public nr. 1" al lui Ion Iliescu. Vladimir Tismaneanu, pe care guvernul Ponta l-a demis fara explicatie de la conducerea Consiliului Stiintific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), este profesor de stiinte politice la University of Maryland, College Park, din SUA. Alaturi de el a fost demis si Ioan Stanomir, care a pierdut functia de presedinte executiv. Functia pe care Tismaneanu o detinea la IICCMER era nerenumerata. In anul 2006, presedintele Traian Basescu l-a rugat sa preia conducerea Comisiei care a elaborat un raport de analiza a dictaturii comuniste din Romania, anunta EVZ.

Ambasada Ungariei: Reinmormantarea lui Nyiro Jozsef va fi organizata conform legislatiei romanesti. Reinmormantarea lui Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc va avea loc duminica, intr-un cadru privat, in conformitate cu legislatia romaneasca, organizatorii modificand programul si renuntand la mai multe evenimente in urma dezacordului exprimat de MAE roman, precizeaza Ambasada Ungariei la Bucuresti. "Organizatorii inteleg faptul ca partea romana nu este de acord cu programul reinmormantarii cum a fost programat, din cauza aceasta au modificat programul si au renuntat la mai multe evenimente. Partea maghiara cere partii romane sa respecte principiile de baza ale moralei crestine. Organizatorii spera ca partea romana accepta ca evenimentul este un act de piosenie, in cursul caruia totul se va desfasura conform legislatiei romanesti. Organizatorii evenimentului nu vor utiliza evenimentul pentru scopuri politice impotriva Romaniei, numai vor ca, conform ultimei dorinte a lui Nyiro Jozsef, el sa se odihneasca in pamantul din care s-a nascut", se arata intr-o precizare transmisa MEDIAFAX de Ambasada Ungariei la Bucuresti, informeaza Romania Libera.

Valeriu Stoica: La Cluj se da una dintre cele mai mari batalii politice din alegerile locale. Presedintele Institutului de Studii Populare (ISP), Valeriu Stoica, considera ca la Cluj se va da "una dintre cele mai mari batalii politice" din alegerile locale, miza castigarii Primariei municipiului Cluj-Napoca "fiind uriasa", scrie Mediafax. Valeriu Stoica a declarat, joi, la o conferinta organizata de PDL Cluj si ISP, ca partidul a dovedit la Cluj, in ultimii opt ani, ca poate transforma radical o comunitate locala. "Noi credem ca la Cluj se da una dintre cele mai mari batalii politice din aceasta campanie pentru alegerile locale. Miza Clujului este uriasa pentru intreaga batalie electorala de la locale, pentru ca, pe de-o parte, Clujul este capitala Ardealului si, pe de alta parte, pentru ca de opt ani PDL a dovedit ca poate transforma radical o comunitate locala. De aici, de la Cluj, a venit la Bucuresti cel care a fost primar si a devenit premier, Emil Boc", a spus Stoica, scrie Romania Libera.