Europol avertizeaza ca Jocurile Olimpice de la Londra ar putea fi tinta teroristilor. Expertii europeni in terorism avertizeaza ca reteaua Al-Qaida ar putea planui un atac asupra Jocurilor Olimpice de la Londra, in incercarea de "a-si maximiza impactul", noteaza The Independent. Europol, o organizatie de combatere a criminalitatii la nivel european, a avertizat ca Jocurile Olimpice reprezinta un "eveniment major", care ar putea fi vizat prin prisma valorii sale simbolice. Expertii in securitate avertizeaza ca succesul unui asemenea atac, la scara larga, ar putea revigora organizatia, a carei imagine a avut mult de suferit in urma mortii liderului Osama Bin Laden. Europol mentioneaza ca Al-Qaida si-a concentrat strategia pe "jihadul individual" in ultimii ani. Totodata, organizatia europeana a avertizat ca reteaua terorista intentioneaza sa desfasoare un atac care ar putea "cauza numeroase victime" si ar putea produce un "impact psihologic" care sa aiba "un efect negativ pe termen lung asupra societatii". Cotidianul britanic arata, de asemenea, ca Statele Unite au avertizat Marea Britanie in privinta unui atac cibernetic major organizat de gruparile de crima organizata si grupurile de protest care vizeaza Jocurile Olimpice. Guvernul britanic a cheltuit milioane de euro pentru asigurarea securitatii la Jocurile Olimpice din acest an. Masurile includ rachete sol-aer pozitionate pe acoperisurile unor cladiri inalte, peste 13.000 de militari si o arma pentru dispersarea multimii, care provoaca durere.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Siria: 108 morti in urma masacrului din Houla. Benjamin Netanyahu se declara "dezgustat" si acuza Iranul si miscarea Hezbollah de complicitate. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat "dezgustat" de masacrele din Siria si a acuzat Iranul si aliatul sau, miscarea siita libaneza Hezbollah, de complicitate, informeaza AFP. Benjamin Netanyahu "este dezgustat de masacrele de neoprit, conduse chiar de fortele presedintelui Bashar Al-Assad impotriva civililor care nu sunt implicati in conflict, un masacru care a continuat in acest sfarsit de saptamana, la Houla, si care a facut numeroase victime in randul copiilor nevinovati", s-a aratat intr-un comunicat de presa. "Iranul si Hezbollah sunt responsabile in egala masura de atrocitatile siriene si lumea trebuie sa actioneze, de asemenea, impotriva lor", a estimat Netanyahu. In urma masacrului din Houla, s-au inregistrat 116 morti, a declarat generalul Robert Mood, seful observatorilor ONU in Siria, in cadrul consiliului de securitate de duminica. Mood a cerut guvernului sirian sa inceteze "folosirea de arme grele", desi nu a precizat in mod clar responsabilitatea regimului sirian. Israelul, considerat singura putere nucleara din regiune, a afirmat in repetate randuri ca programul nuclear iranian reprezinta o amenintare la adresa existentei sale. Un diplomat rus a declarat, in deschiderea consultarilor Consiliului de Securitate privind Siria, ca responsabilitatea guvernului sirian in masacrul de la Houla ramane sa fie stabilit. Autoritatile siriene neaga implicarea in acest masacru, care a provocat furia internationala si a slabit credibilitatea planului lui Kofi Annan.

O tanara de origine germana a fost tinuta ostatica timp de opt ani de un cuplu bosniac. Un cuplu bosniac, care a tinut in sclavie o tanara de origine germana timp de opt ani, a fost arestat, anunta BBC News. Tinerei, in varsta de 19 ani, i s-a interzis vreme de opt ani sa intre in contact cu alte persoane si nu i s-a permis sa mearga la scoala. Ea a fost eliberata pe 17 mai, in regiunea Tuzla din Bosnia Hertegovina, dupa ce un vecin a alertat autoritatile. Milenko Marinkovic, in varsta de 52 de ani, si sotia Slavojka, in varsta de 45 de ani, au fost arestati pe 17 ani, acestia fiind suspectati ca au supus-o pe tanara unor tratamente inumane si ca ar fi torturat-o. Cuplul bosniac ar fi incercat s-o ascunda pe tanara de autoritati. Ea a fost gasita intr-o padure din apropierea orasului Kalesija si cantarea doar 40 de kilograme. Potrivit sursei citate, mama tinerei ar fi fost casatorita in trecut cu Milenko Marinkovic. Un vecin al sotilor Marinkovic, Sead Makalic, cel care a alertat autoritatile despre existenta tinerei de origine germana, a povestit ca aceasta "era obligata sa traga o sareta in care se aflau cei doi soti" si ca era hranita cu dovleac si boabe de porumb. Sead Makalic a declarat, de asemenea, ca este sigur ca fata a fost violata, relateaza AFP. Potrivit unui martor, ar fi vorba de o familie "de origine roma, in care mai multi frati traiesc impreuna" si care "calatoresc adesea in Germnaia si Austria, ocupandu-se cu diferite tipuri de trafic".

Iranul va construi o a doua centrala nucleara la Bouchehr. Iranul va incepe, anul viitor, construirea celei de a doua centrale nucleare din provincia sudica Bouchehr, in apropierea centralei construite de Rusia, a anuntat duminica televiziunea publica iraniana, citata de AFP. "Iranul va construi anul viitor o noua centrala nucleara de 1000 de megawati la Bouchehr", a declarat seful programului nuclear iranian, Abbassi Davani. Oficialul iranian nu a precizat daca aceasta centrala va fi construita, de asemenea, cu ajutorul Rusiei. Televiziunea iraniana nu a oferit informatii suplimentare cu privire la data exacta a inceperii proiectului. Liderii iranieni si-au exprimat in repetate randuri intentia de a construi pana la 20 de centrale nucleare, cu o capacitate totala de 20.000 de megawati, insa nu au facut niciodata un anunt clar care sa indice concretizarea acestor intentii. Actuala instalatie nucleara de la Boushehr, cu o capacitate de 1.000 de megawati, a fost inaungurata in 2010, dupa 35 de ani de la initiaerea proiectului, perioada marcata de numeroase probleme politice, tehnice si financiare. Rusia a reluat in 1995 un proiect abandonat de Germania dupa revolutia islamica din 1979 si razboiul Iran-Irak (1980-1988). Centrala construita de Rusia si controlata de echipe mixte de ingineri si tehnicieni rusi si iranieni nu este deocamdata pe deplin operationala. Abbassi Davani, citat duminica de mass-media iraniana, a precizat ca actuala centrala de la Boucjehr va functiona la capacitate maxima incepand cu luna noiembrie, dupa doi ani de amanari succesive.